Kör säkert i midsommar – här är tipsen du behöver

Under midsommarhelgen kan man räkna med att trafiken är fullsmockad. Ett ökat antal bilister i kombination med ett större intag av alkohol under firandet gör just denna helg till en av de farligaste tidpunkterna på året att köra bil.

Att fira midsommar på landet, hos vänner eller föräldrar är vanligt bland svenskarna. Besöken kräver ofta en bilresa. Och när själva firandet går av stapeln pryds bordet enligt tradition av lite snaps eller en annan alkoholhaltig dryck.

För dig som ska ut på vägarna

För dig som ska ut på vägarna under midsommarhelgen är det optimalt att undvika de mest trafikerade vägarna. Kan du dessutom välja vägar utan mötande trafik minskar risken att råka ut för en olycka betydligt. Undersök potentiella vägarbeten och ge dig iväg i god tid. Stress och hastigheter som överskrids är också faktorer som ökar olycksrisken.

Då ökar risken för en olycka med 37%

Att vara helt säker på att alkoholen har lämnat kroppen innan du ger dig av hemåt från midsommarfesten är något som alla ansvarsfulla förare tar för givet. Det som de flesta dock inte tänker på är att redan vid 0,1 promille alkohol i blodet. (Halva gränsvärdet i Sverige) så ökar nämligen risken för att vara inblandad i en dödlig trafikolycka med hela 37 procent.

Bekräfta att man är helt nykter

Det antas ofta att du har förbränt alkoholen i kroppen efter en god natts sömn, men eftersom mängden mat du ätit, din vikt, ålder och hälsa spelar in är det nästan omöjligt att ge ett rakt svar på när alkoholen har lämnat din kropp utan att mäta det. Det enda sättet att bekräfta att man är helt nykter är genom att använda en noggrann alkoholmätare.

– De flesta som kör onyktra på morgonen och under förmiddagen gör det förmodligen inte med avsikt. Sverige har en mycket låg promillegräns, vilket innebär att det kan vara lätt att fortfarande ha alkohol i kroppen morgonen efter att ha druckit kvällen innan. Du kanske inte känner av effekterna av alkoholen, men den kan fortfarande vara där. På grund av skillnader i ämnesomsättning från person till person är det nästan omöjligt att beräkna när alkoholen har lämnat kroppen, säger Hunter Abbott, vd för alkomätarföretaget AlcoSense.

Vill du läsa mer? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.