Kör försiktigt – Rattfylleribrotten på höga nivåer i december

Sannolikheten att råka ut för en nykterhetskontroll är högre under julfestligheterna, och det av bra anledning. Traditionell julfirande i kombination med fotbolls-VM innebär ökad alkoholkonsumtion.

I december i fjol rapporterades 1944 fall av misstänkta rattfylleribrott i hela riket, en ökning på 5 procent från månadsgenomsnittet som låg på 1852 fall. Det framkommer av polisens statistik som alkomätarföretaget Alcosense låtit sammanställa.

Tidigare i veckan gick polisen ut med information att man kommer ha extra fokus på nykterhet i trafiken under julen. Polisens huvudsyfte med trafikveckan är att uppmärksamma vikten av att alltid köra nykter. 178 personer omkom på de svenska vägarna mellan januari och oktober 2022, enligt Trafikverket. En återkommande olycksorsak var alkohol- eller narkotikapåverkade förare.

Julbord och fotbolls-VM påverkar

Samtidigt som det är julbordssittningar pågår ett världsmästerskap i fotboll. Vilket riskerar bli en perfekt storm för omedvetna trafikanter som behöver köra bil dagen efter man har druckit.

– Att titta på en VM-match på kvällen, oavsett om det är hemma med familjen eller på puben, ökar sannolikheten för att du kör bil nästa morgon med alkohol i kroppen. Samtidigt kan alla snapsar och öl som du druckit med jobbet eller familjen på julbordet, bidra till samma problem, säger Hunter Abbott, vd på alkomätarföretaget Alcosense.

De flesta som kör bil dagen efter de druckit gör det sannolikt utan någon som helst kriminell avsikt. Det antas ofta att alkoholen har förbränts i kroppen efter en natts sömn. Men eftersom mängden mat du ätit, din vikt, ålder och hälsa spelar in är det nästan omöjligt att ge ett rakt svar på när alkoholen har lämnat din kropp morgonen efter att ha druckit kvällen innan utan att mäta det.

– Även om det bästa är att låta bilen stå dagen efter att vi har druckit så kan en alkomätare hjälpa till att ta ett informativt beslut om vi kan köra eller inte, avslutar Hunter Abbott.

Om statistiken

Statistiken bygger på antal anmälda rattfylleribrott månadsvis under hela 2021, under brottskoderna “rattfylleri, inkl. grovt, under påverkan av enbart alkohol eller under påverkan av både alkohol och narkotika” och “3070 Rattfylleri, inkl. grovt, under påverkan av enbart narkotika.” Statistiken kommer från Polismyndigheten och återspeglar Sveriges samtliga sju polisregioner.

Om AlcoSense Laboratories
AlcoSense Laboratories designar, utvecklar och tillverkar tillförlitliga och pålitliga alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som AlcoSense använder i sina produkter använder polismyndigheter i många av sina alkomätare. Företagets målsättning är att genom sin alkomätare undvika att personer kör oavsiktigt med alkohol i kroppen. För mer information besök www.alcosense.se.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.