Guide till Stockholms 15 bästa sushirestauranger

Sushi i Stockholm. Glöm fryst lax och kallt ris tillagat utan kärlek på någon lunchbuffé i city. Det finns tvivelsutan sushirestauranger i Stockholm som tar kvalitet på allvar och som är väl värda en omväg. Här är våra favoriter.

Östermalm

 

 • Mogge sushi (Linnégatan 16): Grundaren av Mogge Sushi jobbade tidigare på Akki Sushi (som nämns längre ner här) och har även slitit i köket på Råkultur och East. Efter framgångarna med sitt hål i väggen i Gamla stan slog filialen på Östermalm upp sina dörrar förra året, med om möjligt ännu färre sittplatser än originalet vid Munkbron.
 • Sushi Oi (Karlavägen 36): Gillar du omakase men är inte riktigt redo att hosta upp vad det kostar hos Sushi Sho? Lilla Sushi Oi vid Karlaplan är några hundralappar billigare om det är kockens val du är ute efter. Dessutom serverar man både lunch och erbjuder prisvärd take away.

Vastastan

 

 • Sushi Sho (Upplandsgatan 45): Efter fem år som kökschef på Akki Sushi vid Medborgarplatsen var det dags för något nytt. Idag serverar Carl Ishizaki vad en del anser vara stadens bästa omakase (kockens val) på sitt Sushi Sho. En stjärna i Michelinguiden har man också lyckats plocka hem flera år i rad. Rent, avskalat, och med fokus på råvarorna är detta etablissemang alltid värt ett besök. Missa inte deras utbud av sake, umeshu och shochu från Stockholms kunnigaste importör Akebono.
 • Soyokaze (Frejgatan 3): När vi ändå är inne på ämnet omakase måste man så klart nämna Soyokaze. Imoutos förre sushimästare Batjargal Ochirbat erbjuder enkel men rafflande sushi på Frejgatan. Nyligen öppnade han även systerrestaurangen Soyokafé som serverar något mer prisvärda rätter i Blåsut, till glädje för alla boende söder om Gullmarsplan som nu kan plocka med sig kvalitetssushi på vägen hem från jobbet.
 • Itamae Izakaya (Odengatan 106, Norrtullsgatan 13): Det började som ett enklare ställe vid Sankt Eriksplan men finns nu även i Sundbyberg och på Arlanda flygplats. Stans minsta sushi-imperium lagar mat med kärlek och bra råvaror, till allas glädje.
 • Minako (Västmannagatan 48): Även här är det fokus på omakase – kockens val. Slå dig ner vid bardisken för att få uppleva en liten bit av Tokyo i Stockholm. Mycket möjligt en av stans mest prisvärda avsmakningsmenyer. Bara det gör Minako till en given destination nästa gång det kurrar i magen.
 • Raw Sushi & Grill (Rörstrandsgatan 9): Här möts det råa japanska med det grillade europeiska. En synnerligen välsmakande kombination om du frågar oss. Restaurangen har funnits i Birkastan sedan 2003 och har fortfarande en av områdets mest populära uteserveringar. Hög kvalitet på råvarorna och skickliga kockar gör detta till ett välbesökt kulinariskt resmål.

Norrmalm/City

 

 • Hattori Sushi Devil (Drottninggatan 85): I åratal har detta ställe vid Drottninggatans krön serverat smarrig sushi till Stockholmare och turister som haft vägarna förbi. Döpt efter Hattori Hanzo som tydligen var en berömd samuraj på 1500-talet som på grund av sin djärvhet kallades “Demonen”. Finns även en mindre avknoppad version av restaurangen i restauranghallen K25.
 • Tokyo Diner (Hötorgshallen, Sergelgatan): Ett av stans bättre take away-ställen som sjuder av liv under lunchtimmarna. Troligtvis den sushirestaurang i Stockholm som tillverkar flest spicy tuna rolls per dag. Bonuspoäng för ett bra utbud av vegetarisk sushi.

Gamla stan

 

 • Mogge sushi (Munkbron 5): Grundaren av Mogge Sushi jobbade tidigare på Akki Sushi och har även slitit i köket på Råkultur och East. Efter framgångarna med sitt hål i väggen i Gamla stan slog filialen (se ovan) på Östermalm upp sina dörrar förra året, med om möjligt ännu färre sittplatser än originalet vid Munkbron.

Södermalm

 

 • Indio Kitchen (Kocksgatan 52): Oss veterligen den första restaurangen i Stockholm som satte fokus på Nikkei-köket, det vill säga det japanska köket med influenser från Peru. Deras chambre séparée (eller avskilda rum som vi vanliga dödliga kallar det för) är bra för större sällskap där man kan avnjuta en förbeställd meny.
 • Susherian (Ölandsgatan 47): Detta nyöppnade ställe på Södermalm arbetar även de med peruansk och japansk matkultur i form av Nikkei-sushi. Men man har även fallit i god dager hos stadens grönlevnadsmänniskor för sitt stora utbud av vegan-sushi. Helt klart värt ett besök om man inte äter fisk men ändå uppskattar matkulturen.
 • Blue Light Yokohama (Åsögatan 170): Stadens första izakaya serverar långtifrån enbart sushi. Men de förtjänar ändå att hamna på vår lista eftersom den är så god. Bonuspoäng för möjligheten att sitta på tatami-mattor och dricka alldeles för mycket sake. Vill man gå vidare efteråt har Nook en liten men naggande god ölbar ett kvarter bort som även den är värd ett besök.
 • Restaurang Ljunggren (Brunogallerian): Ljunggren i Brunogallerian har serverat sushi till hungriga hipsters sedan tidernas begynnelse. Vad många kanske inte vet är att restaurangen även har en liten men naggande god takterass där man kan ta ett glas efter att man köpt på sig alldeles för dyra plagg på Whyred och Aplace en trappa ner.
 • Akki (Långholmsgatan 19): Det lilla hålet i väggen vid Medborgarplatsens tunnelbana finns tyvärr inte kvar. Men Akki lever ändå vidare med sin restaurang i Hornstull. Favoritstället för alla som föredrar sushi med massa toppings istället för den mer klassiska avskalade versionen. Bra för take-away.

Hammarby Sjöstad

 

 • Tezukuri Sushi (Hammarby kaj 38): The go-to place för boende i Hammarby sjöstad när de vill ha lite bättre sushi. Alltid knökfullt på lunchen med populär uteservering vid Hammarby Kaj. Deras välfyllda bentolåda kommer garanterat att göra dig mätt och belåten om du har vägarna förbi.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.