Estrid utmanar omoderna skönhetsideal

Renässanskonst har anklagats för att sudda bort mångfald och representation.
Med sin nya kampanj Human Renaissance återskapar Estrid några klassiska
konstverk, bland annat Mona Lisa och Venus födelse, för att ta dem till
2000-talet. Målet är att visa skönhet genom mångfald av kroppar. Bland annat
har Sofia Grahn och Paul Edwards agerat modeller i kampanjen.

Därför har Estrid lanserat Human Renaissance. En kraftfull ny visuell kampanj som strävar efter att återskapa några av de mest ikoniska konstverken från Renässansen genom en samtida lins. Projektet syftar till att inte bara belysa bristen på kroppshår i dessa verk. Utan också bristen på mångfald gällande till exempel ärr, bristningar, hudfärg och religion.

Mona Lisa och Venus födelse

Verken som de tolkat, däribland Mona Lisa och Venus födelse, många hyllat som några av de mest inflytelserika genom konsthistorien. Estrid har arbetat med moderna visionärer för att uppdatera bilderna. Med målet att inkludera fler typer av kroppar inom konst och mainstream-kultur. Estrid har bland annat arbetat med Sofia Grahn och Paul Edwards.

Human Renaissance-projektet är en del av Estrids pågående arbete för att omdefiniera skönhetsnormer, lyfta marginaliserade grupper och inspirera andra att göra detsamma. En undersökning har visat att 84 % tycker att skönhetsindustrin är onödigt binär och exkluderande, vilket bidrar till mer ångest och ensamhet för personer från minoritetsgrupper.

Estrid samarbetar med historikern Amber Butchart

Som är specialist på kulturella och politiska kontexterna av samhällstrender och mode. Amber Butchart har bidragit med insikter kring representation av kroppar och kroppshårstradition inom renässanskonst. Och det skifte vi har sett sedan denna period i visuell konst.

– Human Renaissance belyser hur begränsande och skadliga europeiska skönhetsnormer har varit tidigare, när de använde det som ett verktyg för att kontrollera beteende och kön. Projektet framhäver det, att sann skönhet ligger i mångfald och inkludering, så att alla människor kan känna sig representerade, säger Amber Butchart, historiker.

Skönheten hölls inom mycket strikta ramar

– Renässanskonst är hyllad för sin skönhet, skönheten som hölls inom mycket strikta ramar. I verkligheten vet vi att skönhet kommer i många former. Genom att arbeta med några banbrytande visionärer har renässansmålningarna återskapats för att visa människor i sin vackraste och mest naturliga form. Vi hoppas kunna visa att alla kroppar är vackra och förtjänar att stå i centrum för konsten. Human Renaissance markerar nästa steg i vår pågående resa för att bekämpa föråldrade skönhetsnormer och ge människor förebilder som de på ett autentiskt sätt kan identifiera sig med, säger Caroline Borelius, Director of Brand Marketing, Estrid.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.