fbpx

Skåningar – Sveriges osäkraste bilister

Användandet av och inställningen till alkomätare skiljer sig väsentligt åt beroende på var i landet du bor. Enligt statistik från AlcoSense är skåningarna de som är mest negativa till alkomätare och även sämst i landet på att använda dem– trots att de tillhör de som kör mest bil.

Enligt en ny undersökning är det inte många svenskar som använder, eller ens äger, en alkomätare trots att det gör en stor skillnad säkerhetsmässigt. Inte ens hälften av de över 1000 tillfrågade personerna har någon gång testat en alkomätare och så få som 10 procent uppger att de äger en.

– Man skulle kunna tro att hur ofta du kör bil påverkar om du har en alkomätare i hemmet, eller har testat en tidigare. Studien visar dock att så inte är fallet, då personer som bor i södra Sverige och som använder bilen oftare än de som bor i de norra delarna också är de som är sämst på att använda verktyget, säger Hunter Abbott, VD på Alcosense.

Trots att studien visar att det är väldigt få som äger en alkomätare, så är det många passagerare som gärna ser att föraren använder en – förutom i Skåne. Här uppger endast 38 procent att de gärna vill att föraren använder en alkomätare, jämfört med 53 procent av respondenterna i norr.

Näst efter skåningarna är stockholmare de som är sämst på att använda alkomätare. Dock är det betydligt färre som kör bil dagligen i Stockholm jämfört med Skåne.

Läs resultaten från undersökningen här nedan

Har du någon gång använt alkomätare?
Skåne 39%
Stockholm 40%
Rikssnitt, samtliga län 47%

Finns det en alkomätare i hushållet?
Skåne 7%
Stockholm 8%
Rikssnitt, samtliga län 10%

Kör du bil dagligen?
Skåne 44%
Stockholm 27%
Rikssnitt, samtliga län 41%

Jag ser gärna att den jag åker bil med använder en alkomätare
Skåne 38%
Stockholm 50%
Rikssnitt, samtliga län 51%

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes på uppdrag av AlcoSense via Norstats panel under första veckan i december 2021. Över 1 000 personer mellan 18–65+ medverkade i undersökningen som är representativ över hela landet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.