Nya vägar när idrottskarriären är över (annons)


Alla elitidrottare blir inte mångmiljonärer och kan leva gott när karriären är över. För de allra flesta gäller det att hitta något annat att göra och det kan vara lättare sagt än gjort. För några kommer valet naturligt medan det för andra kan krävas en helomvändning.

Byta position i klubben

Att lämna sin klubb och alla man har arbetat intensivt med under flera års tid kan vara en utmaning i sig. Helt plötsligt står man på egna ben utan sitt nätverk. För att undvika den situationen finns det de som planerar för sin framtid i en klubb, redan innan karriären är slut.

Fotbollsspelaren Andreas ”Granen” Granqvist skrev 2018 ett speciellt kontrakt med klubben Helsingborgs IF. Kontraktet var på sex år, varpå han både skulle vara spelare och sportchef. Under de första tre åren skulle han kombinera de två positionerna och under resterande år vara sportchef.

Det här är en lösning som inte enbart kommer att gynna Granqvist. Den tros även vara det bästa för klubben. Hans närvaro och kunskap hoppas förbättra deras chanser att avancera. 2020 åkte de ur Allsvenskan och ned till Superettan. Förhoppningen är att de snabbt ska kunna klättra i rang och enligt oddsen för betting online är HIF förhandsfavoriter. Oddset att de vinner ligan är 3.50.

Sprida sin kunskap

För många idrottare är en karriär som tränare ett naturligt steg. Efter flera år inom en sport kan det uppstå en vilja att utveckla och ge tillbaka. Fotbollsspelaren Henrik ”Henke” Larsson tog vid som assisterande tränare för den spanska klubben, FC Barcelona, hösten 2020. Henke spelade själv i klubben mellan 2004-2006.

Andra blir anställda av produktionsbolag för att medverka som experter vid sportsändningar. SVT:s återkommande programserie Vinterstudion är fylld med före detta idrottare från diverse vintersporter. Björn Ferry, Pernilla Wiberg, Mathias Fredriksson och Maria Pietilä Holmner är bara några som frekvent sitter i kommentatorbåsen när det vankas skidskytte, alpint och längdskidor. De finner sig däremot olika naturligt i rollen. Vissa har fått ett varmt mottagande av tv-tittarna, medan andra hyllas mer för sina prestationer utanför tv-rutan.

En karriär utanför idrotten

För andra är det inte längre idrotten som lockar. För den som inte har haft samma monetära framgångar som exempelvis Roger Federer eller Zlatan Ibrahimovic, är det nödvändigt att hitta något annat. En karriär som elitidrottare bär med sig många fördelar, men det är inte alla som är användbara i arbetslivet. Det finns därför särskilda utbildningar för idrottare som behöver styra om sina karriärer. Några av dessa ges av Cruyff Institute, som grundades av en före detta fotbollsspelare. Här har flera svenska idrottare gått, bland annat Magdalena Forsberg och Peter ”Foppa” Forsberg.

Den före detta ishockeyspelaren, Peter Forsberg, har gjort en omfattande karriärändring. Idag är han centrum för ett miljardimperium. Han har investerat och är delägare i flera fastighetsbolag, investmentföretag och varumärken inom mode och båtar. Hockey är fortfarande en del av hans liv och han dyker ibland upp som expertkommentator, t.ex. under OS.

Det är en omställning som väntar elitidrottare när det är dags att säga farväl till tävlandet. Vad som väntar beror helt på deras inställning till sin sport, och om de är villiga att testa något annat.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.