Nätbedrägeri – en del av vårt moderna liv

Artikeln innehåller annonslänk

En del av vår moderna värld och liv tillhör Internet och möjligheterna som det digitala utrymmet ger alla oss. Att kunna hitta information på ett snabbt sätt, att kunna shoppa, betala räkningar och hitta nya vänskap, ja det är bara några få exempel på vad nätet ger oss.

Enligt senaste statistik använder i princip alla svenskar Internet. Vissa väljer att göra det via sina datorer, andra via sina mobiltelefoner. Även om nätet kryllar av möjligheter av olika slag så kan det orsaka en hel del problem. Vilka sorters problem? All form av bedrägeri. Tyvärr finns det många sådana att se upp för och det är ingen som är helt och hållet skyddad mot sådana typer av brott. Hur kan du undvika nätbedrägeri? En lösning som många tipsar om är att skaffa sig ett antivirusprogram. De ger bra skydd för de flesta användare och kan kosta olika mycket beroende på leverantör. Ett annat alternativ är att surfa på nätet via en VPN eller virtuellt personligt nätverk. En passande tjänst ger dig möjligheten till att skydda dig under din suftid på Internet. Den skyddar både din egen och andras IP adresser. Man kan lättast förklara tjänsten som en tunnel mellan din IP adress och webbplatsen du besöker. På det sättet kan inte din digitala vistelse vägledas till dig som användare.

Anonymitet är en viktig faktor på nätet

Att vara anonym på nätet har många och olika fördelar. Som det nämndes tidigare minimerar den risken för att bli offer av nätbedrägeri. Nätbedrägeri är ett brett begrepp som omfattar flera olika former av brott. Några vanliga är fishing, spam, vilseledning och stöld av persondata. Grundtanken bakom nätbedrägeri är att lura dig på ett eller annat sätt. Till exempel försöker många bedragare att få dig att lämna ut dina personuppgifter, bankkontouppgifter eller annan personlig information som kan leda till finansiell eller annan form av skada.

Nätbedrägeri utförs oftast av erfarna och ganska duktiga hackers som provocerar, lurar och försöker få dig att göra något som till slut kan skada dig. Majoriteten försöker att stjäla pengar genom att komma åt dina personuppgifter. Andra ämnar att skada dig på en mer personlig nivå, genom att presentera sig själv för någon de inte är. Dating appar är ett bra exempel på det. Om någon hackar din profil kan en mer psykologisk och social skada skapas heller än en ekonomisk.

Just därför kan anonymt surfande vara en smart lösning för dig som söker mer skydd på Internet. Som det nämndes tidigare skapas det en virtuell tunnel mellan din egen IP adress men även webbplatsens. Det är ett utmärkt sätt att surfa och skydda sin identitet på. Du kan säkert besöka dina profiler i sociala medier och dating appar ifall du nu har sådana utan att vara rädd om hackerattacker. Du kan shoppa, titta på filmer och spendera tid online och vara anonym och säker på att dina handlingar inte spåras av någon.

Idag finns det gott om olika guider och tips för hur du skyddar dig på nätet. Sanningen är att nätbaserat bedrägeri är väldigt vanligt och även om du har starka lösenord och försöker följa alla regler kan du fortfarande bli ett offer. Smartast är att kombinera en bra VPN tjänst med bra lösenord och antivirusprogram.

Att känna sig säker på nätet

Med tanke på hur mycket tid vi spenderar online är det mer eller mindre självklart att begära en säkerhet som skyddar vår surftid, våra konton och inloggningsuppgifter. Nätbedrägeri är dessvärre väldigt vanligt och det är allt fler som råkar ut för det. Vad kan du göra för att känna dig säker på nätet förutom att installera antivirusprogram och kanske surfa anonymt ifall du har möjlighet för det? Här kommer några bra tips och råd som du kan följa.

– Besök säkra sidor. Försök att undvika sidor som inte är säkra. Hur kan du se ifall en sajt är säker? När du surfar finns det en markering i vänstra hörnan på webbläsaren. Ifall sajten inte är säker finns det ett rött tecken som varnar dig. Du kan fortsätta visas på sidan om du vill men du har fått ett digitalt larm om att du ska vara varsam.

– Skapa säkra lösenord till dina konton. Tumregeln är att ha 8 tecken varav en stor bokstav, en siffra och ett speciell tecken (såsom =,+,- osv). Undvik att ha samma lösenord till olika konton. Använd aldrig ditt namn i lösenordet.

– Öppna inte meddelanden eller mejl som inte är från en känd avsändare. Om du ändå råkar öppna det , tryck aldrig på länken inkluderad i mejlet. Virusspridning och nätbedrägeri kopplas oftast samman med länkar som du blir ombett att öppna.

Internet är ett fenomen som gett oss massor med olika möjligheter. Huvudsakligen ska vi försöka njuta av vår tid spenderad online. Koncentrera dig därför helst på fördelarna. Följ reglerna för högre datasäkerhet och du får garanterad en bra upplevelse.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.