Trendtipset: Lär dig spela schack i jul

Inspireras av Netflix succén "The queens gambit" och lär dig spela schack med familjen under julhelgen

Aldrig har väl schack varit så trendigt som nu, efter Netflix serien “The queens gambit” stora genomslag. The queens gambit, eller damgambit, är en av de äldsta schacköppningarna, som används flitigt än idag, och har blivit ett ord på allas läppar i jul. Adlibris försäljning av schackbräden har skjutit i höjden sedan seriens premiär, och enligt många så är det en favorit på julklappslistorna inför jul.

Succéserien “The queens gambit”

“The queen’s gambit”, med Anya Taylor-Joy i huvudrollen, är en amerikansk miniserie där Taylor-Joy spelar den lovande unga schackspelaren Beth Harmon. Berättelsen utspelar sig i mitten av 1950-talet, då hon tvingas flytta till ett fosterhem i Kentucky. Det blir snart uppenbart att Beth är ett underbarn med en helt exceptionell talang, och i takt med att hon, som första kvinna, klättrar i rankningen av USA:s bästa schackspelare så får hon en möjlighet att skapa sig ett nytt liv. Samtidigt tvingas hon hela tiden kämpa både med sin egen självdestruktiva sida och med samtidens idéer om att en kvinnas plats är i hemmet.

Årets julklapp?

Är schackbrädet årets julklapp? Om man ser till siffror så ser det onekligen ut som en favorit. Adlibris vittnar om att försäljningen av schackbräden ökat med 500% sedan seriens premiär och internationellt sett ser siffrorna också ut att ha ökat drastiskt. Ebay har en ökning av försäljning av schackbräden på 273% under de tio första dagarna som serien haft premiär.

Även försäljningen av boken “Lär dig spela schack: 35 lätta och roliga övningar” har gått upp med 400% hos Adlibris. Främst verkar det vara kvinnor i åldrarna 36 till 55 som fått ett nyväckt schackintresse men även tjänster som erbjuder schack på nätet för barn och ungdom har fått ökat intresse.

Boktips!

Modernista släppte boken bakom Netflix succéserie 1 december 2020 och ljudboken släpps i mitten av månaden, med skådespelaren Hedda Stiernstedt som inläsare, som även tilldelades Storytel Awards 2020, för inläsningen av Mats Strandbergs roman Slutet. Författaren Walter Tevis (1928-1984) var en amerikansk författare och skapade flera romaner som senare har blivit storfilmer, bl a “The Hustler”, “The Color of Money” och “The Man Who Fell to Earth”.

“The Queens gambit” är ett välskrivet och fascinerande kvinnoporträtt som passar precis lika bra i vintermörkret för läsning som för lyssning.

Schack för nybörjare

Köp en schackbok i julklapp till en familjemedlem eller sjunk ner under filten i vintermörkret och utmana dig själv med att lära dig spelets grunder.

1Lär dig spela schack – 35 lätta och roliga övningar!-Jessica Prescott
2. Schackspelarens bibel: från grundtekniker tillklassiskamästardrag – James Eade, Al Lawrence
3. Minifakta om schack – Sigurd Toftdahl Terkelsen

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.