För dig som planerar att köpa elbil

Artikeln innehåller annonslänkar

Planerar du på att köpa en ny bil? Kanske en elbil rentav? Det finns mycket att säga om framtiden för elbilar och det är möjligt att de erövrar världen. Vilket minskar vårt koldioxidavtryck enormt – något alla bör vara tacksamma för.

Vad är ett elfordon?

Det konventionella svaret på denna fråga är – en bil som går på el med noll utsläpp.
Det mer komplexa svaret är å andra sidan att elbilar är ett relativt nytt koncept i bilindustrins värld och är långt ifrån att vara det dominerande valet för bilägare.
En elbil är ett fordon som använder en motor som drivs helt av el (elmotor). Till skillnad från hybridbilar har elbilar inga förbränningsmotorer alls.

Elbilarnas historia

De första prototyperna av elbilsmodeller skapades 1835. De var populära i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, tyvärr ledde framsteg inom motorteknik och massproduktion av billiga bensinbilar till en nedgång i användningen av elfordon, tyvärr.
Energikriserna 1970 och 1980 väckte ett kortvarigt intresse för elbilar, även om de inte nådde massproduktionsstadiet, som nu, på 2000-talet.

Sedan 2008 har elfordon kommit in i sin renässans, tack vare framsteg inom batteri- och styrteknik, oro för stigande oljepriser och behovet av att minska utsläppen av växthusgaser. För närvarande är framtiden för elbilar mycket beroende av priset på batterier och hur snabbt de kan bli billigare och renare än produktionen av ICE-fordon. För att lösa detta problem har många biltillverkare startat samarbeten med batteritillverkare. Till exempel har Volkswagen AG ett samarbete med Sanyo Electric, Nissan Motor med NEC Corporation, etc.

Miljöaspekter

Även om en elbil anses vara det bästa alternativet till traditionella gasdrivna bilar, skulle deras utbredda användning leda till ökad elförbrukning, vilket i de fall den produceras i kraftverk, med hjälp av fossila bränslen, skulle leda till liten förändring i ett lands koldioxidavtryck.

Detta är huvudorsaken till att nya laddningsstationer byggs med skärmtak täckta med solpaneler. De ger el från solen och skugga till den laddade elbilen. Under de närmaste åren planerar Tesla Motors att täcka fler stationer i soliga områden i USA med solcellsskjul som en del av företagets miljövård.

Laddning av en elbil – hur det fungerar

Nya elbilar letar efter sätt att drastiskt minska laddningstiden, samt att standardisera sättet att tillverka kontakter på. Den normala livscykeln för ett elbilsbatteri är åtta till tio år, men när det kommer till laddningstid – en elbil kan ta så lite som 30 minuter att ladda helt, men det finns en möjlighet att det tar ännu mer än 12 timmar. Kom ihåg att alltid anlita en certifierad elektriker vid installation av en laddbox ifall du bestämmer dig för att köpa en elbil.

Varför är det så? Det beror på laddningsutrustningen, storleken på bilens batteri, åldern på EV-modellen samt dess tillgängliga laddningskapacitet. En elbil med ett 60kWh batteri tar mer än 4 timmar och under 8 timmar att ladda från tomt till fullt med en 7kW laddbox. Även om de flesta förare laddar lite åt gången, snarare än att vänta på att batteriet ska laddas upp helt, kan du för många elbilar lägga till upp till 160 km räckvidd på bara 35 minuter med en 50kW snabbladdare. Vad betyder det? Enkelt uttryckt, ju större din elbils batteri är och ju långsammare laddboxen är, desto längre tid kommer det att ta att ladda batteriet från tomt till fullt. Om du är på jakt efter någon som kan hjälpa dig installera laddbox i Stockholm är 08Laddbox ett företag att spana in.

Elbilar: För- och nackdelar

Slutligen kom vi till den mest intressanta delen av denna artikel för alla som äger en eldriven bil eller är på väg att investera i en men tvekar av en eller annan anledning.
Så för att fatta det bästa beslutet måste du lära dig mer om elbilars för- och nackdelar, deras inverkan på miljön, det låga underhållet som krävs och skillnaden mellan elbilar och de som drivs med bensin eller diesel.

Nackdelar med elbilar

Även om de positiva sidorna med att äga en elbil kan vara ganska övertygande, finns det också några nackdelar som man måste tänka på innan man bestämmer sig för att göra en elbil till sin nästa stora investering. Här är varför:

Elbilar har kortare räckvidd än gasdrivna bilar

Även om elbilarnas räckvidd hela tiden utökas, kan de massiva elfordonen åka cirka 200 km varje dag. Problemet är att om du planerar sista minuten för att köra någonstans längre än 200 km bort kan det exempelvis ta mer än 8 timmar att få en full laddning.
Dessutom erbjuder elbilar inte alla pincett och tillbehör som vanliga bilmodeller gör. På grund av detta är det vanligtvis förknippat med en extra laddning av energi från batterierna och en motsvarande minskning av deras körsträcka.

Att ladda batteriet tar tid

Vet du hur bensindrivna bilar fungerar? Det tar bara ett par minuter att tanka en. Men en elbil kan ta cirka 4 till 6 timmar och ibland till och med en dag att ladda helt.
Detta är onekligen en stor nackdel att ha i åtanke. Oavsett vilken laddbox du väljer måste du ha i åtanke att tiden det tar att ladda elbilar är ganska lång och kan avskräcka vissa människor vilket är fullt förståeligt. Med nyare modeller och kraftfullare laddboxar har laddningstiden gått ner avsevärt och kommer snart att vara ett besvär från det förflutna tror vi.

Svårt att hitta laddboxar

Det finns områden med många laddboxar, men problemet är att det inte är fallet i alla städer. När det kommer till långa vägresor kan elbilar ha det svårt, eftersom du inte kan ta med dig laddboxen överallt. Detta är ett problem som många företag försöker lösa, vilket gör det möjligt för alla laddboxar att bli offentliga och till och med tjäna lite extra pengar för sin ägare. Den svenska appen Reload är ett perfekt exempel på en app som gör det möjligt för dig att hyra ut din laddbox för offentligheten.

Batteribyte

Tråkiga nyheter för de flesta, men beroende på typen och användningen av batteriet, behöver elbilsbatterier bytas vart 5:e till 10:e år. Lyckligtvis ger de flesta regeringar bidrag samt krav från tillverkarna att byta batterier om de blir föråldrade tidigare än 6-7 år.

Mängden föroreningar för att tillverka en elbil

Detta kan vara en impopulär åsikt, men elbilar är inte 100 % utsläppsfria. Eftersom det för närvarande är mer koldioxidtungt att producera en elbil jämfört med ett ICE-fordon.
Elen som behövs för underhåll. Och för att ladda batteriet fullt ut genereras inte heller nödvändigtvis från förnybara energikällor. Man kan hävda att det är en fråga för energisektorn, och att den övergripande energiproduktionen över hela världen blir grönare för varje dag, men eftersom elbilar är en stor konsument av elektricitet måste deras inverkan erkännas likaså. Låt oss nu ta en titt på något så viktigt som nackdelarna – nämligen fördelarna.

Fördelar med att äga en elbil. Det finns mycket att säga här! Här är de största fördelarna med att investera i ett elfordon:

Bättre för miljön

En av de främsta anledningarna till att köpare väljer att investera i en elbil. En helt eldriven bil. Inte en hybrid, använder inget avgassystem. Vilket leder till noll utsläpp över sin livslängd vilket är tacksamt i jämförelse med bensindrivna bilar.

Du behöver aldrig mer använda bensin

Elbilar laddas helt med el, därför – du behöver aldrig tanka igen! Att köra en bensindriven bil kan få dig att spendera alldeles för mycket pengar. Eftersom bränslepriset har blivit allt för högt de senaste åren – i synnerhet i södra Sverige.

De kräver lite underhåll

Motorn i en eldriven bil behöver inget arbete på förbränningsmotorn eller massor av underhållsarbete på grund av de många olika delarna den består av.

De ger dig minskat ljud

Elmotorer är mycket tystare och kan ge smidig körning över långa avstånd. De går väldigt tyst, till skillnad från gasdrivna bilar, och speciellt när de är fulladdade.

De är väldigt lätta att köra

Av alla bilar som finns på marknaden har elektriska de mest simpla körsätten. Behovet av att lägga till en kopplingsmekanism är helt eliminerat så att du bara kan köra med gaspedalen, bromspedalen och ratten.

Du behöver inte gå till en bensin-/laddstation

Med en elbil kan du ha din laddbox hemma, lämna din elbil att ladda upp varje kväll efter jobbet eller en resa och ha den redo nästa dag.
Du behöver inte gå till en allmän laddbox om du inte är på en lång resa.

De levererar fullständig säkerhet

Elbilar genomgår samma testprocedurer som bränsledrivna bilar.
Tack vare sin låga tyngdpunkt är de mycket mer stabila på vägen också.

Och sist men inte minst – de är kostnadseffektiva

Ju fler år som går, desto bättre blir tekniken. Massproduktion av elbilar har lett till ett lägre pris. När det kommer till investeringar och underhåll, därmed sänkte de tillgängliga skattelättnaderna kostnaden ytterligare och gjorde elbilarna mer kostnadseffektiva.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.