Detta är svenskarna mest oroliga för i påsktrafiken

Påskhelgen brukar innebära extra mycket trafik på våra vägar och därmed en större risk för olyckor. Bland svenska bilister är de oansvariga förarna den största riskfaktorn i vägtrafiken enligt en ny undersökning genomförd av dashcam-företaget Nextbase i samarbete med YouGov.

Alla deltagare i undersökningen från tio länder runt om i världen är överens om att oansvariga förare utgör den största risken på vägarna. Strax under hälften av svenskarna instämmer i detta påstående, och i Sverige nämndes även “tailgating”, trafikstockningar och cyklister på vägen som andra riskfaktorer.

Ny teknik gör vägarna säkrare

Ett sätt att göra vägarna säkrare och förhindra mänskliga misstag är autonom körning. Men bara tolv procent av de tillfrågade anser att autonom körning är säkrare än fordon som framförs av människor. Samtidigt ser ungefär en av tre svenskar den allmänna potentialen med autonom körning men anser också att tekniken ännu inte är redo för att införas i större utsträckning.

Hälften känner sig säkrare med dashcams

Ungefär hälften av undersökningsdeltagarna i Sverige sa att de skulle känna sig säkrare till följd av inspelningarna och ännu fler deltagare anser att dashcams generellt sett kan bidra positivt till trafiksäkerheten. Samma andel svenskar skulle köpa en dashcam om de kunde få rabatt på sin bilförsäkring.

– Över hela världen ser vi ett växande inflytande från teknik på trafiksäkerhet. Speciellt kamerateknik driver medvetenheten om ens eget beteende på vägen, samtidigt som man har inspelat bevismaterial när man som förare behöver det som mest, säger Robert Ingebretsen, Nextbase Sverige

 

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.