Att tänka på om du ska finansiera en renovering med ett lån

Artikeln innehåller betallänk

Detta ska du tänka på om du ska finansiera en renovering med ett lån. Ett renoveringslån ger bostadsägare tillgång till de finansiella medel som behövs för att renovera sitt hem. Ett renoveringslån kan komma i form av ett privatlån, upphöjt bolån eller byggnadskredit.

Oavsett om du vill låna för att täcka kostnaden för att renovera ett enda rum. Som badrummet eller köket, ett par rum eller hela ditt hem, kan lånealternativet du väljer ha stor betydelse. Det kommer att avgöra dina räntor, dina månadsbetalningar, det belopp du kan låna och om du behöver refinansiera ditt första bostadslån eller inte.

Vidare lönar det sig att jämföra lån från olika långivare för att försäkra dig om att du får de bästa lånevillkoren. Se Matchbanker för att lära dig mer om hur du jämför lån för bästa möjliga förmåner för dig som låntagare.

Är renoveringen en långsiktig investering?

Du bör endast överväga att låna pengar för att renovera ditt hem om du är säker på att projektet antingen kommer att minska dina långsiktiga kostnader. Och/eller öka värdet på din bostad. Vissa renoveringsprojekt kan öka värdet på din bostad över tid med ett större belopp än vad du spenderar på renovering.
Renoveringsprojekt som klassas som investeringar är bland annat isolering av vinden, renovering av källare och badrum samt av ytterdörrar. Om du hoppas kunna öka värdet på din bostad innan du säljer den bör du investera dina pengar där de räknas.

Är din kreditvärdighet stabil i dagsläget?

Långivare kikar på din kreditvärdighet för att avgöra huruvida du är tillräckligt ekonomiskt stabil för att få bli beviljad ett lån av dem. Din kreditvärdighet påverkar således dina lånemöjligheter, men också den ränta och de villkor som långivarna kan ge dig om du väl blir beviljad ett lån. För att försäkra dig om flera låneerbjudanden och bra sådana är det därför viktigt att du har en stabil och bra kreditvärdighet. Inte minst om du ska låna till ett dyrare renoveringsprojekt.
Du kan göra en egen kreditupplysning på dig själv genom kreditupplysningsföretag som Upplysningscentralen (UC), Bisnode och Creditsafe. Om ditt kreditvärde är lågt bör du vänta att ansöka om ett renoveringslån till dess att du arbetat upp kreditvärdet för att få bästa möjliga villkor och räntor.

Välj rätt lån för rätt projekt innan du finansierar en renovering med ett lån

Som tidigare nämnt erbjuder banker och privata långivare olika sorters lån som alla kan användas för olika typer av renoveringsprojekt. För att försäkra dig om bästa möjliga lån måste du följaktligen vara säker på att du väljer ett lån som passar för just det projekt du har tänkt dig.

Det billigaste alternativet för större renoveringsprojekt är att höja bolånet, om detta är möjligt. Ett annat alternativ är ett privatlån, som beroende på långivare antingen lånas med eller utan säkerhet. Privatlån brukar sträcka sig från 10 000 till 500 000 kronor, men det varierar från långivare till långivare.

Ett tredje sätt att finansiera dina renoveringsprojekt med hjälp av lån är med kreditkort. Kreditkort passar dig som vill låna lite pengar under en kortare tid. Tar du hjälp av ett kreditkort kan du få ett visst antal räntefria dagar beroende på bank.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.