Är ett VPN värt det?

Artikeln innehåller annonslänk

Kanske har du undersökt och läst på lite om VPN men frågar dig själv, behöver jag verkligen ett VPN? För de som inte vet så mycket om fördelarna är detta en vanlig fråga och det korta svaret är ja. Att investera i ett VPN är värt det, speciellt om du värdesätter din integritet och säkerhet på nätet när du surfar online. I denna artikel ska vi således lyfta varför det är nödvändigt att använda ett VPN och varför det är värt det.

Vad är ett VPN?

VPN står för “virtuellt privat nätverk” och är en tjänst som hjälper dig att hålla dig privat online. Ett VPN upprättar en säker och krypterad anslutning mellan din dator och internet, vilket skapar en privat tunnel för din data och kommunikation. På en grundläggande nivå skyddar alltså ett VPN din integritet online så att du inte kan bli spårad.

Istället för att skicka din internettrafik, såsom dina onlinesökningar, uppladdningar och nedladdningar, direkt till din Internetleverantör (ISP), dirigerar ett VPN först din trafik genom en VPN-server. På så sätt, när din data väl överförs till internet, verkar den komma från VPN-servern och inte din personliga enhet.

Utan ett VPN är din IP-adress, det vill säga ett speciellt nummer unikt för ditt hemnätverk, synlig för webben. Ett VPN maskerar din IP-adress genom att fungera som en mellanhand och omdirigerar din trafik. Den lägger också till kryptering, eller en tunnel runt din identitet, när du ansluter. Kombinationen av VPN-servern och krypteringstunneln blockerar din ISP, myndigheter, hackare och alla andra från att spionera på och följa dig när du navigerar på webben.

5 anledningar till att du behöver ett VPN

Nu när vi vet lite mer om hur ett VPN fungerar kan vi ställa frågan varför du behöver ett VPN.

  • VPN skyddar dig på offentliga nätverk. Om du ofta ansluter till offentliga nätverk, på t.ex. flygplatser, hotell och caféer, är det omöjligt att veta vem mer som lurar på nätverket. Andra användare på samma nätverk, till exempel hackare, kan enkelt utnyttja dina data och personliga information. Eftersom du inte vill att andra ska ha tillgång till exempelvis din e-postinloggning, bilder/filer eller kreditkortsinformation kan det vara klokt att använda en VPN-anslutning.

Ett VPN krypterar dina data medan du använder det offentliga Wi-Fi-nätverket. Således kommer andra parter endast att se krypterad materia och kommer inte att kunna se eller använda din personliga information.

  • VPN skyddar dig från din internetleverantör (ISP). Risken för att bli hackad är mindre när du surfar på internet från ditt eget nätverk hemma. Däremot ska du se upp för din internetleverantör (ISP), eftersom den har tillgång till enorma mängder data om dig och dina onlinevanor.

De flesta internetleverantörer har möjligheten att sälja information om sina användare till tredje parter så som företag och myndigheter. Att installera ett VPN förhindrar internetleverantörer från att sälja din data till andra människor och tjäna pengar på data om din internetanvändning.

  • VPN låter dig ändra din plats online. Om du är utomlands och försöker komma åt ett streamingkonto som du använder hemma, kanske du upptäcker att vissa program inte är tillgängliga i den regionen. Men om du väljer en IP adress som är baserad i ditt hemland, finns alla dina favoriter till hands, precis som om du vore hemma.

Dessutom begränsar vissa institutioner, såsom skolor, bibliotek och företag, åtkomsten till specifika webbsidor. Den krypterade anslutningen som tillhandahålls av ditt VPN kommer att gå rakt igenom dessa begränsningar och möjliggöra för dig att få åtkomst till de blockerade webbplatserna.

  • VPN är enkla att installera. De topprankade VPN-tjänsterna har utvecklats till den grad att deras installation är sömlös och förvånansvärt kort. Det första steget är att ladda ner appen som tillhandahålls av din VPN-leverantör. Efter att ha ställt in ett användarnamn och lösenord, eller loggat in med befintlig information, kontrollera att den använder din korrekta plats. Sedan är du klar.
  • VPN lägger till kryptering till allt du gör online. I slutändan är de beslut du fattar online helt upp till dig. Men genom att använda ett VPN har du möjligheten att lägga till en krypteringsnivå till all dina data. Detta blir allt viktigare i en tid där åtkomst till andras personuppgifter blir allt mer åtråvärt. Viktigt att ha i åtanke är att inte alla VPN ger högkvalitativt och pålitligt skydd. Därför bör du alltid läsa recensioner och omdömen inför beslut om användning av VPN. Det kan exempelvis vara en bra idé att läsa en NordVPN recension för att se hur de står sig mot konkurrenter, så att du kan göra ett välinformerat val.

Riskerna med att använda ett kostnadsfritt VPN

Om det är utanför din budget att betala för ett VPN, kan ett kostnadsfritt VPN vara ett alternativ. Det finns dock tydliga nackdelar och problem med att använda en gratisversion. Den vanliga frasen “du får vad du betalar för” är tillämplig när det gäller val av VPN. Ju mer du är villig att investera i en högpresterande och välrenommerad VPN-tjänst, desto bättre kommer dina data att skyddas. Du kan fortfarande välja en gratistjänst, så länge du tar informationen nedan i åtanke.

Ett av huvudsyftena med att använda ett VPN är att skydda dig från hackare. Men det är en kostsam process att driva en stabil och säker nätverksinfrastruktur, såvida du inte klipper hörn. Till skillnad från premium VPN, använder många kostnadsfria VPN-leverantörer opålitliga säkerhetsåtgärder och svag kryptering som kan likna skadlig programvara. Ofta innebär detta dåliga skydd att dina data lätt kan dechiffreras av hackare.

Medan VPN är avsedda att skydda din data från tredje parter, säljer många gratis VPN dina data till just dessa tredje parter. Tredjepartssnokare använder vanligtvis denna information för att bättre rikta annonser mot individer.

Slutligen begränsar gratis VPN ofta mängden data du kan använda och täcker bara en eller två enheter. De har vanligtvis inte heller den snabbaste hastigheten, så att ladda ner 4K-videor och stora filer tar längre tid än normalt. För att få den dataanvändning du vill, kommer många gratistjänster att locka dig att uppgradera till en betalversion. I den här takten kan det vara bättre att bara köpa ett VPN via en ansedd leverantör.

Sammanfattning

Onlinedata säljs numera genom en mängd olika plattformar och kontrollen du som individ har för att skydda din integritet online är begränsad. Genom att använda ett VPN kommer du dock att få tillbaka en viss nivå av kontroll över data du delar med din internetleverantör och andra tredje parter. Så kort sagt, om du frågar dig själv om ett VPN är värt det, är svaret ett rungande ja!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.