Så stylar du höstens jeanstrender

Från att år 1873 ha lanserats som ett arbetarplagg av Levis till att bli ett modeplagg att räkna med är jeansen idag en stapelvara i de flesta garderober. Givet jeansens populäritet så kommer det ständigt nya trender inom denimmode och enligt Klarnas shoppingindex kan man nu se ett tydligt trendskifte från tajta ‘skinny-jeans’ och modeller med hög midja, till raka, lösare modeller med låg midja. 

Ny shoppingdata från Klarna från augusti 2022 visar bland annat att onlineförsäljningen av:

  • Jeans med låg midja har ökat med 677 procent jämfört med augusti 2021.
  • Baggy jeans och raka jeans har ökat med 223 procent respektive 70 procent under samma period.

Samtidigt kan man se att onlineförsäljningen av skinny-jeans. Och jeans med hög midja minskat med 27 procent respektive 17 procent i augusti 2022 jämfört med samma månad förra året.

Ett mer bekvämt mode

– Det har helt klart skett ett skifte mot ett mer bekvämt mode. Där siluetten även på denim gått mot det lösare hållet. Denna trend ser vi inte bara bland budgetvarumärken utan även i de mer exklusiva modehusens kollektioner. Varumärken som Bottega Veneta, Celine och Loewe har satsat på mer avslappnade retromodeller i 90-talsstil, säger Emilia de Poret, Fashion director på Klarna, och fortsätter:

– Den låga midjan är tillbaka, alltså jeansmodellen som flörtar med Y2K-trenden, som vi under året sett på tongivande kändisar som Julia Fox, Bella Hadid och Emily Ratajkowski. Helt klart har jeansmodellen blivit en riktig vattendelare men det är en viktig skillnad mellan låga jeans då och nu. Nu trendar en version av den låga jeansmidjan i form av lösare jeans istället för tajta som var fallet i början av 2000-talet.

Asymmetriska jeans på uppgång

Två andra denimtrender som sticker ut i Klarnas shoppingdata är asymmetriska jeans och utsvängda jeans. Onlineförsäljningen av dessa två modeller har ökat med 248 procent respektive 146 procent i augusti i år jämfört med samma månad förra året.

– Asymmetriska jeans, som exempelvis criss cross-jeansen med en assymetrisk midja och sned gylf är en trend som startade redan 2019. Men som sedan blivit ännu mer populära efter att ha burits av kändisar som Hailey Bieber och Kendall Jenner, säger Emilia de Poret.

Så stylar du höstens jeanstrender

Baggy jeans. De lösa, baggy jeansen ger ett avslappnat och coolt intryck. Fint att styla med en mer figurnära överdel, som tank-linnet eller polotröjan, till boxiga skinnjackan eller puffern. Men precis lika snygga matchade med spetsiga högklackade boots, kavaj och en svepande kappa.

Raka jeans. Raka jeans passar till allt och kan kläs både upp och ner beroende på tillfälle. Raw denim ger ett mer sobert intryck, annars är en ljusare och slitnare tvätt ursnygg att styla till jeansjackan för en schysst denimlook.

Jeans med låg midja. Många med 00-talets supertajta, utsvängda jeans med låg midja (som man ständigt gick och drog upp) färskt i minnet, fruktar jeansmodellens comeback. Men jag har goda nyheter – 2022s version av den låga jeansmidjan är mer lättburen då den nu kommer i en något mer baggy siluett. Kändisarnas favoritstyling är ofta dessa jeans tillsammans med en croppad topp. En mer lättburen styling är de lågmidjade jeansen till en finstickad tröja och blazer.

Asymmetriska jeans. De asymmetriska jeansen stylar sig själv. Den lilla twisten med en sned gylf eller två olika vidder på benen ger den mest klassiska outfiten ett lyft. Matcha med enkla toppar och låt jeansen stå i centrum.

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.