Kapselgarderoben och dess fördelar

Artikeln innehåller annonslänk

Det alltmer populära begreppet capsule wardrobe, kapselgarderob på svenska, beskriver ett koncept med fokus på hållbarhet och ett mer minimalistiskt synsätt. Att ha en kapselgarderob innebär kort och gått att man försöker skapa sig en garderob som är förenklad och som innehåller färre klädesplagg. I stället för att ha en garderob proppfylld med kläder väljer man att skala ner, rensa ut och behålla plagg som alla i sort sett kan matchas med varandra. Detta ger en mer tidlös garderob med klassiska basplagg som fundament. Dock kan man självklart komplettera med enstaka plagg emellanåt, för att uppdatera garderoben och hålla den tilldels säsongsanpassad. Men syftet med en kapselgarderob är som sagt att hålla det begränsat.

Det exakta antal klädesplagg är inte hugget i sten men ska gärna vara färre en 50 plagg. Som regel ändras kapselgarderoben varje säsong, men beroende på utformning och klimatet man bor i kan man eventuellt bära den samma “kapsel” vår/sommar och höst/vinter. Det är alltså upp till var och en hur många artiklar man vill ha i sin garderob, så länge man eftersträvar det långsiktiga och försöker hitta en röd tråd mellan klädesplaggen.

Kapselgarderobens fördelar

Konceptet med en kapselgarderob introducerades i Storbritannien på 70-talet och har under de senaste åren åter igen hamnat i rampljuset. Här kommer en uppsummering med kapselgarderobens fördelar.

• Det är mer hållbart: hållbarheten ökar eftersom fokus ligger på kvalitet och inte på kvantitet.
• Det är tidlöst: den här garderoben kombinerar simpla plagg som aldrig går ur tiden.
• Det är fördelaktigt rent ekonomiskt – i alla fall i slutändan: beroende på hur den nuvarande garderoben är uppbyggd kan den första investeringen, i högre grad, pressa siffrorna på bankkontot. Men efterföljande kommer man spara en hel del med den här metoden. Kanske är man i behov av en hjälpande hand för att komma i mål med första steget. Hos Moneezy hittar man all nödvändig information om olika typer lån och kan jämföra sina olika finansieringsalternativ, helt kostnadsfritt.
• Det är funktionellt och mångsidigt: alla artiklar i garderoben kan enkelt kombineras i en komplett outfit och en smakfull stil.
•Det är bekvämt: ett mer begränsat utbud gör att man slipper stressen när man letar igenom
hela garderoben, utan att egentligen hitta något som passar… Färre plagg med bättre kvalitet och bättre komfort är A och O.

Potentiella nackdelar 

  • Precis som med allt annat finns det också vissa nackdelar, även om de är få i detta tillfälle. Här är några exempel på potentiella nackdelar.

• Kapselgarderoben är inte för alla: grundkonceptet med en kapselgarderob är basplagg i neutrala- och pastellfärger, eftersom det ska kunna matchas på flera olika vis. Därför kanske denna idé inte passar de som tillhör gruppen som älskar mer färgglada och spektakulära plagg.
• Det tar tid att skapa: en kapselgarderob är som regel inte resultatet av ett enda besök i
shoppingcentret. Det är typiskt än längre process som tar tid att färdiggöra. Det handlar om att hitta det som passar en själv – allt från material och färg till passform och märken. Dessutom ska man rensa ut i sin aktuella garderob, vilket i sig själv kan vara ett mer eller mindre tidskrävande kaotiskt projekt.

Förslag på tillvägagångssätt

• Börja med att få ordning på den nuvarande garderoben. Plocka ut allt från både skåp och
lådor och gör en värdering av varje artikel (klädesplagg, skor, accessoarer – rubbet!). Här är frågor man kan ställa till sig själv

– Passar det mig?
– Är skicket på artikeln tillräckligt bra för att behålla den?
– Är kvaliteten på artikeln tillfredsställande?
– Kommer jag att kunna bära det här i minst 5–6 olika kombinationer?
• Gå in på t.ex. Pinterest för att bli inspirerad, hitta din egen stil (elegant, avslappnad, avslappnad-chic etc.), skapa en visuell palett att kunna ta utgångspunkt i under nästa shoppingtur.
• Identifiera färger och passformer som passar just dig bäst: en kapselgarderob innehåller som sagt många allsidiga färgval, men även bland pastellfärgerna kan vissa gynna dig mer än
andra. Detsamma gör sig gällande när det kommer till passform. Utifrån dina kroppsproportioner finns det olika snitt och siluetter som passar bättre.
• Baserat på ovanstående punkter kan man sedan skriva en lista över de föremål du vill att
kapselgarderoben ska innehålla – glöm inte, syftet är att göra det mer tidlöst med färre antal plagg.

Förhoppningsvis har denna artikel gett inspiration till att våga prova på kapselgarderoben och alla dess fördelar!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.