Alternativ till den klassiska klänningen trendar

Färre par haft gift sig under pandemin och som en följd av detta förväntas 2022 att bli ett rekordår för giftemål. Enligt Statistiska Centralbyrån var 2020 hittills det år under 2000-talet som minst antal par gift sig; 37 089 par jämfört med toppåret 2010 då 56 555 par gifte sig. Något fler gifter sig under fjolåret (38 385) men siffrorna låg fortfarande på låga nivåer.

Hur många som kommer gifta sig i år återstår att se, men redan nu visar Klarnas shoppingindex (Klarna hanterar ungefär hälften av alla online-köp i Sverige) att försäljningen av brudklänningar och bröllopsskor har gått upp 36 respektive 118 procent hittills i år jämfört med samma period förra året. Vidare kan man se trender i brudmodet där mindre konventionella bröllopsplagg såsom jumpsuits (496%), brudhandskar (468%) och birdcage-slöja/flor för håret (112%) har varit populära under årets första månader.

Shoppa hållbart till stora dagen

– En trend som håller sig kvar är att många blivande brudar satsar på alternativ till den klassiska brudklänningen. Som kostymen, ett tvådelat set som tyllkjol och topp eller jumpsuiten. Att försäljningen av just jumpsuits gått upp så mycket bekräftar detta. Att välja ett plagg som man kan användas vid fler tillfällen än sitt bröllop är ett smart sätt att shoppa hållbart till den stora dagen, säger Emilia de Poret, Klarnas Fashion Director.

– Den ökade försäljningen av brudhandskar och birdcage-slöjor bekräftar trenden med fokus på accessoarer inom brudmode. Idag kan man se att många mixar och matchar mer traditionella klänningar med accessoarer som sticker ut – ett exempel är Lily Collins som bar en sagolik huva designad av Ralph Lauren under sin vigsel eller Nicola Peltz Beckham som rockade långa spetshandskar, även kallade operahandskar, på sitt bröllop, fortsätter Emilia de Poret.

Emilia de Poret listar; De fem största trenderna inom brudmode 2022.

Hållbart brudmode

Frågan många brudar ställer sig idag är “Kan jag bära det här plagget igen?”.
Att kunna återanvända sin brudoutift efter bröllopet är ett önskemål från många. Här är det smart att satsa på plagg som går att stylas på nya sätt, exempelvis en vacker svepande sidenkjol som sedan kan kombineras med en svart topp eller kavaj, eller varför inte vita smokingen som ju är ett festplagg för livet?

Alternativ till den klassiska klänningen

Two-pieces, kortare klänningar, jumpsuits och kostymer – bruden 2022 tänker bortom den klassiska brudklänningen och satsar på mer okonventionella alternativ.

Vågade accessoarer

Äntligen har accessoarer fått ett uppsving inom brudmodet – det är glädjande att se att många vågar ta ut svängarna med färgglada skor och väskor men även satsar på lite mer utstickande val som hårdekorationer, handskar och birdcage slöjor.

Den klassiska slöjan gör comeback

Vi ser även den klassiska brudslöjan göra comeback. Både tyll och spets. En trend som hänger ihop  med att brudklänningen blir något mer stilren och snävare i siluetten och därmed perfekt i kombination med en lång, dramatisk slöja.

Brudgarderoben

Kändisar och kungligheter inspirerar till en mini-brudgarderob med flera ombyten. Kanske väljer man den klassiska brudklänningen till vigseln för att sedan överraska med den korta partyklänningen, glitterfodralet eller jumpsuiten till efterfesten. Och vitt från topp till tå är absolut inte ett måste.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.