Hitta rätt vin till julbordet

Så hittar du rätt vin till julbordet. The Wine Company guidar dig till en perfekt vinmatchning för julbordets alla rätter. Ett traditionellt julbord med klassisk dryck i all ära. Men till årets julbord kanske det ändå är dags att testa något nytt? Låt julmaten stå för det traditionsenliga och få in nytänkande genom att kombinera passande viner till. The Wine Company guidar dig till en perfekt vinmatchning för julbordets alla rätter.

Den mysigaste tidpunkten på året står på glänt. Gatorna med fin belysning, skyltfönstren utsmyckade och snön börjar falla – julen är snart kommen. Högtiden där nära och kära samlas för att avnjuta god mat och dryck tillsammans. För den traditionsbundna innebär det bland annat sill, köttbullar och Janssons frestelse tillsammans med öl och snaps. The Wine Company vill nu slå ett extra slag för att vin är en utmärkt dryck att njuta av under julfirandet, framför allt i kombination med julmaten.

– Julen är verkligen årets stora mathelg. Det svenska julbordet bjuder på många olika smaker, såväl söta som salta och sura. Därför kan det kännas överväldigande att hitta rätt viner. En tumregel man alltid kan utgå från är att kombinera söta smaker med ett sötare vin och de syrligare smakerna med ett vin med motsvarande syra. De salta smakerna är enklare att kombinera med olika typer av vin eftersom salt lyfter vinets smak, säger Lena Koopmann, Marketing Manager på The Wine Company.

Hitta rätt vin till julmaten

Det kalla

Efter att familjen suttit bänkade framför Kalle Anka börjar det bli dags att duka fram maten. För fiskälskarna är det dags att avnjuta olika sorters sill, gravad eller kallrökt lax och potatis. Till detta passar ett friskt, fruktigt och väl kylt vitt vin perfekt. Förslagsvis ett Michel Laroche Chardonnay Limited Edition som har livliga toner av äpplen, gul stenfrukt och melon. De livliga och fruktiga tonerna kombinerat med eleganta mineraltoner binder sig fint med den salta sillen.

Det varma

Efter att de kalla rätterna avnjutits är det dags för de mest klassiska rätterna på julbordet. Julskinkan, prinskorvarna och köttbullarna matchas väl med ett torrt rött vin. The Wine Company tipsar om att prova vinterutgåvan av det omtyckta Rotspon Premium som bjuder på kraftiga och fylliga aromer. För den som älskar brysselkål och pajer i alla dess former passar ett lent och fruktigt vin perfekt. Förslagsvis det Syditalienska vinet Merry Christmas Red. Precis som namnet avslöjar är detta ett kraftfullt julvin som är helt rätt för kalla vinterkvällar.

Det söta

När maten är avklarad är det äntligen dags för familjen att smaka på allt julgodis som bakats med kärlek. För att julen ska vara komplett är det självklart hög tid att ta fram glöggen. Ta inspiration från julmarkanderna i Tyskland och byt ut den klassiska glöggen mot ett glühwein kryddat med nejlika och kanel med en ljuvlig doft av tyska pepparkakor. För den som vill sätta lite mer lyx på julfirandet passar även Champagne utmärkt till julgodiset.

The Wine Company rekommenderar

Michel Laroche Chardonnay Limited Edition, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Ett vitt vin i Limited Edition från chardonnaymästaren. Med en klar färg och friska, livliga toner av saftiga äpplen, gul stenfrukt och lite melon. Citrusfrukter tillför en spritsig accent. I gommen framträder en fin frukt och eleganta mineraltoner som finns kvar till slutet. Ett unikt, exklusivt vin! Passar bra till fiskrätter.

Premium Rotspon Winter Edition, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Vinterutgåvan av den omtyckta Rotspon Premium ser inte bara imponerande ut – även innehållet i flaskan är något alldeles extra! Vid den här tiden på året, när dagarna blivit kallare, vill vi nämligen ha kraftiga och fylliga aromer. Vinet har en intensivt fruktig doft av mörka körsbär och en fin kryddighet. Det är harmoniskt och mjukt med en fyllig vaniljton i gommen som kompletterar den mättade frukten. Perfekt för kalla vinterkvällar! Passar bra till kött och huvudrätter.

Merry Christmas Red, Apulien, Italien

Det här intensiva aromatiska rödvinet bjuder på både kraft och fyllighet tack vare Syditaliens varma sol och de två druvsorterna sangiovese och primitivo. Här har vi kraftfulla toner av mörkröda bär och körsbär medan tanninerna är mjuka och mycket återhållsamma. Ett fruktigt och behagligt mjukt vin som är helt rätt för kalla vinterdagar. Dessutom är vinet en perfekt bas för en riktigt god glögg! Passar bra till kött och huvudrätter.

Ettaler Kloster-Glühwein, Tyskland

Under vintertid i Tyskland är det otänkbart med en julmarknad utan utsökt glühwein. Detta glühwein har en ovanligt din kryddning och smakar bra även hemma. Nejlika, kanel och den typiska doften av tyska pepparkakor blir komplement till smaken av russin, plommon och romaromer. Bara att värma och dricka! Detta glüwein är mycket uppskattat bland The Wine Companys kunder och därför är det bra att beställa i god tid. Passar bra till efterrätter.

Champagne Jean de Villaré Grande Réserve Brut, Champagne, Frankrike

Till skillnad från de mest kända champagnerna serveras produkter från mindre producenter huvudsakligen på de franska lyxrestaurangerna. Nu kan The Wine Company erbjuda en sådan sällsynt vinodlarchampagne från familjegodset Baron-Fuenté. Jean de Villaré har en lätt, elegant och koncentrerad fruktig karaktär. Namnet är en anspelning på en av de stora källarmästarna i Champagne. Passar bra till efterrätter eller som aperitif.

Christmas Red, Apulien, Italien

Från södra Italien kommer ett fantastiskt rött vin till julhelgen. I det sydliga Apulien får druvorna generöst med sol och blir ännu mer mogna och aromatiska. Det ger kraftfulla, saftiga och intensiva röda viner precis som detta jultips. Passar bra till kött och huvudrätter.

Scrimaglio Barolo, Piemonte, Italien

Barolo är den legendariska, kultförklarade ”Vinkungen”. Det mognar länge – just detta vin har mognat två år på stora ekfat och ytterligare många år på flaska – och druvsorten nebbiolo ger en underbar komplexitet, mäktiga tanniner och stor lagringspotential. Druvsorten är krävande men mognar här till absolut högform. Scrimaglio är stramt och komplext. Passar bra till kött och huvudrätter.

Amarone Bartolomeo Lorenzi, Venetien, Italien

Amarone är det mäktiga och kraftfulla vinet från Valpolicella. Väl mogna druvor skördas och torkas lätt innan de pressas. Därmed förlorar de vätska men vinner koncentration och arom. Detta djupröda vin doftar av mörka körsbär, plommon och söta kryddor. Känslan i gommen är fyllig med fin kropp, mättad frukt och sammetslena tanniner. Passar bra till ostar och huvudrätter.

Alkohol är beroendeframkallande och kan skada din hälsa. Kom ihåg att alltid dricka ansvarsfullt och att du måste vara över 18 år.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.