De flesta har nog hört talas om det, det är inget nytt fenomen. Snarare urgammalt. Men som man säger, gamla trender har en tendens att komma tillbaka, och tur är väl det! Men vad är orange vin egentligen?
Låt oss börja i grund och botten, vad är vin?
Vin är rätt och slätt fermenterad druvmust som är gjort på blåa eller gröna druvor. Vad som bestämmer färgen på vinet är mestadels druvans skal och hur länge dessa får ligga och dra sig med druvjuicen under jäsningsprocessen. Med andra ord, tjockt blått skal på druvan ger en djup rödblå och silkeslen färg, näst intill lila.
Med ett vitt vin brukar man inte låta skalen macerera (ligga och dra sig) speciellt länge eftersom slutprodukten är ett klart vin utan någon färg. Här kommer orange vin in i bilden. Om man låter skalen ligga med lite längre i processen och man gör ett vin mer som man normalt gör ett rött vin så blir slutprodukten mer djup gul, orangea och ibland mer åt bärnstens hållet. Dessa viner får både mer färg och struktur och benämns ofta lite slarvigt “skin contact wine”.

Orangea viner
Orangea viner har verkligen sin egna stil och smakprofil. Det finns dock även olika stilar inom denna vintyp, likväl som det finns lättare och tyngre rödvin. Här gäller det att prova sig fram för att hitta din stiltyp.
Vissa kan vara blommiga med doft av kaprifol och apelsinblom, andra kan ha en mer nötig profil som hasselnöt och mandel och i ett tredje glas kan du hitta mer citrusfrukt såsom pomelo, grapefrukt och stenfrukt.
Något mer som är unikt för orange vin är att du ofta kan hitta tanniner. Alltså en struktur och strävhet samt mer gröna inslag som trä, sav och bark. Tannin hittar vi normal endast i röda viner. Tannin sitter i skalet och extraheras i kontakt med musten. När man gör orange vin så kan skalen lämnas att dra smak i allt från 2-3 dagar upp till ett år.
Man skulle kunna tro att ju längre tid på skal desto mer robust och strukturerat men man kan tänka lite som med en tepåse: en kortare stund ger en ljus färg och en lätt struktur. Låt den ligga kvar ännu ett tag och den når sin peak i styrka och struktur. Låt den ligga kvar ännu ett tag och färgen kommer att bli mörkare och strävheten kommer att mattas ut med tiden.

Urgammal vinstil
Orange vin har funnits i tusentals åt och har sitt ursprung i Georgien. Man hittar det även sedan en lång tid tillbaka i både Slovenien och Nordöstra Italien. Numera finns ett flertal producenter som fokuserar på denna uråldriga vinstil och vi hittar det på flera vinlistor på trendiga krogar i stan.
Även om vårt kära Systembolag inte har erkänt denna vinstil som en egen kategori (vi kan endast hitta viner placerade i kategorierna vitt, rött och rosé) så är det sannerligen en vinstil att hålla utkik efter. Vinerna är toppen att para ihop med mat och vad passar inte bättre än ett vackert orangefärgat glas i handen till den vintriga grytan med mustiga smaker och kryddor.
Sugen på att prova?
Rkatsiteli Qvervi är ett orange vin som har sitt ursprung från Georgien och finns i det fasta sortimentet på systembolaget. 60 dagars skalmaceration och lagring på de traditionsenliga lerkrusen amfora som man ofta hittar i orange vin tillverkning. Detta ger ett vin med mörk gul färg med både blommiga och nötiga toner.
Känner du dig inspirerad och vill prova på och jämföra så har Vin och Natur satt ihop en orange vin-låda som du enkelt kan beställa via beställningssortimentet, låda nr 4 med beställningsnummer 50213.

Känner du dig nyfiken men inte vill köpa en hel flaska så kan du ta dig till Ambar vinbar på Tomtebogatan vid St Eriksplan i Stockholm som fokuserar just på dessa viner och har en stor bredd på sin lista. Prova dig fram till din vinstil med ett glas eller två!