The Wine Company tipsar: Oväntade vin- och matkombinationer till hösten

Att ett glas rött passar till en entrecôte eller att riesling går ihop med skaldjur är för många välkänt. Att en fruktig druva som grenache gifter sig så bra med den libanesiska rätten Sfeeha sitter däremot inte i ryggmärgen för alla. The Wine Company har tagit fram fyra tips på rödvinsdruvor att kombinera till maträtter som är okända för många svenskar, men oerhört populära i sina  hemländer. Så byt ut gulaschsoppan mot den indiska lammgrytan Rogan Josh och bjud dina gäster på en ny smakupplevelse under höstens middagar. 

När hösten smyger sig på har vi i Sverige en tendens till att bona in oss i våra hem genom att  tända värmeljus, laga varma rätter och korka upp favoritrödvinet. Men varför inte byta ut den klassiska höstgrytan mot en ljuvlig rätt från Indien, Georgien, Libanon eller Indonesien? När man  provar nya rätter kan det vara svårt att veta vilket vin som passar. The Wine Companys  vinexpert Christelle Rickert förklarar meningen med att få till en bra matchning mellan mat och vin.  

— Om du får till den perfekta balansen i en mat och vin-parning går middagen från att vara bra till helt fantastisk. Det behöver inte heller vara komplicerat, utan det räcker faktiskt att lära sig grunderna. Det är också bra att veta att ett vin många gånger är uppbyggt på flera druvor för att  få till den ultimata smakupplevelsen i vinet. För att fira The Wine Companys 10-årsjubileum har vi utöver att lista fyra spännande rätter även rekommenderat några av höstens bästa viner att ha till framtida middagar, säger Christelle Rickert, produkt och marknadschef på The Wine Company.  

Fyra träffsäkra smakkombinationer från världen över  

  1. Monastrell (mourvédre) och en indisk Rogan Josh. Till kraftig mat behövs viner i samma liga. Rogan Josh är en välkryddad indisk gryta som  ofta görs på lamm. Mustigheten passar den spanska druvan monastrell perfekt, även känd  som Mourvédre i Frankrike. En oväntad smakparning som tar middagen till en ny nivå.
  1. Sangiovese och georgisk Lobio. Den italienska druvan sangiovese ger oftast friska och sträva viner med smak av körsbär och mandel. Den här smaken går med fördel att kombinera till en rätt med både sälta och djup. Något många associerar till kött. Men den georgiska böngrytan Lobio har precis de runda smaker vinet passar så bra till, och är även helt vegetarisk.
  1. Grenache och libanesisk Sfeeha. Fruktbomben grenache är en druva med hög fruktsyra, vilket passar bra till en stadig maträtt som den libanesiska köttpajen Sfeeha. Pajerna görs ofta i små portionsbitar så denna rätt passar perfekt att bjuda på till minglet!
  1. Pinot Noir och Gado Gado. Den finkänsliga och aromatiska druvan pinot noir möter gärna en frisk asiatisk sallad så som Gado Gado från Indonesien. Den vegetariska salladen är uppbyggd på ångkokta grönsaker, tofu, ägg och en fantastisk chili- och jordnötssås. Lika vacker som god.    

4 rödvinstips från The Wine Company: 

Marqués de Sandoval Gran Reserva Sel. Aniversario 2014  

Valencia DO, Spanien 

Den här cuvéen av tempranillo och graciano har mognat i barriquefat under två år, vilket är betydligt längre än den föreskrivna tiden för reserva. Druvorna från gamla vinstockar har utvecklat otroligt intensiva aromer. Friska toner av röda bär och plommon möter en mjuk kryddighet från fatlagringen. Denna klassiska rioja har djup och komplexitet tillsammans med en elegans och finess som vittnar om att druvorna har odlats på hög höjd.  Pris 139 kr  

Artikel-nr: 964 359  

Monte Vecchio Chianti Riserva Il Giubileo 2016  

Chianti Riserva DOCG  

Till The Wine Companys tioårsjubileum har Cantina Leonardo da Vinci tappat upp en Special Edition av Monte Vecchio Chianti Riserva. Riccardo Pucci har valt ut de bästa druvorna från årgången 2016 och bearbetat dem till en helt unik cuvée. I doften framträder  intensiva aromer av söta körsbär, karamell och mjuka kryddor, som i gommen möts upp av  en fyllig kropp med fin struktur och eleganta tanniner. Denna Riserva är perfekt balanserad  med stort djup. En mycket lyckad jubileumsutgåva av den toskanska klassikern. Pris: 129 kr  

Artikel-nr: 741 616 

Trône du Rhône 2019  

Côtes du Rhône AOP, Magnum 

Segertåget för vinerna från norra och södra Rhône går inte att stoppa och beundrarskaran växer ständigt runtom i världen. Boutinot har framställt ett vin som är mycket typiskt för södra Rhône, en klassisk cuvée av grenache och syrah. Mycket aromatisk doft, mjukt och lent i gommen med mycket frukt och lång eftersmak. Pris: 149 kr 

Artikel-nr: 396 166 

Langevin Pinot Noir 2019  

Pays d’Oc IGP 

Langevin är druvtypiska viner som visar upp regionen Languedoc från dess bästa sida. Druvsortens aromer och karaktär framhävs med stor känsla i vinkällaren. Pinot noir-druvan ger en doft som präglas av friska frukter som körsbär och svarta vinbär, och i gommen är vinet sammetslent. Ett äkta sydfranskt vin som är fint strukturerat hela vägen till avslutningen! Pris: 119 kr 

Artikel-nr: 405 585

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.