Finns det något bättre än att fira kanelbullens dag? Det är så himla roligt att den gyllene bullen har blivit erkänd med en egen dag och varje dag borde vara kanelbullens!
De här bullarna är saftiga och goda. Hemligheten ligger i smöret. Så klart. Att blanda ihop det med degen när det är rumsvarmt är ytterligare en del av hemligheten. Då blir de extra saftiga.
Ingredienser
Deg
- 50 gr färsk jäst
- 2,5 dl mjölk
- 9,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1,5 dl brunt socker
- 2 ägg (en till pensling)
- 120 gr rumsvarmt smör
Kanelfyllning
- 160 gr mjukt smör
- 1,5 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 30 gr malen kanel
Glasyr
- 1 dl florsocker
- 3-4 msk vatten vatten
- Börja med mindre vatten och blanda tills du får konsistensen du vill ha
Instruktioner
- Värm mjölken till 37 grader tillsammans med sockret.
- Smula ner jästen i en buke och häll mjölken över och blanda tills jästen har lösts upp.
- Blanda i salt, kardemumma, kanel och mjöl 1 dl i taget.
- Blanda i ägg och smör. Använd degkroken på din köksassistent och blanda sakta tills smöret har lösts upp. Degen ska bli glansig och fin.
- Lägg en ren kökshandduk över bunken och låt den stå på en varm plats. Framförallt där det inte är dragigt. Låt den jäsa i 30-40 min.
- Mixa kanelfyllningen så länge, genom att mixa smör, kanel, vanilj och socker.
- Dela degen i två och kavla ut i stora rektanglar ca 0,5 cm tjock deg. Bre ut fyllningen på respektive rektangel. Rulla ihop på långsidan.
- Skär rullarna i 3-4 cm tjocka bullar. Låt dem jäsa under en kökshandduk i 30 min. Sätt ugnen på 220 grader varmluftsugn.
- Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och baka dem på en plåt i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Alla ugnar fungerar olika så ha koll på bullarna när de är inne i ugnen. Ta ut bullarna när ge är gyllene. Låt de sedan svalna på ett galler.
- Vispa ihop glasyr och ringla över.