Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner från nya kokboken Grytor från Landleys Kök. Foto: Landleys Kök
Recept på höstig och mustig gryta? Här kommer en av våra bästa favoritgrytor!
[recipe servings=”4 personer” time=”1 timma” difficulty=”Medel” Recept höstig gryta? Lättare kan det inte bli än att laga mat i gryta! Madeleine Landley från Landleys Kök tipsar om mustiga grytor i sin senaste bok. I denna höstiga och mustiga gryta samsas riktiga skogssmaker som är härliga att servera som helgmiddag tillsammans med krossad potatis och rostad lök.]
Recept på höstig och mustig gryta
Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner från Landleys Kök
Hösten är en tid då en del spänner på sig bössan och ger sig ut och jagar. Men vi andra får istället får dra på oss skorna och gå till butiken för att handla. Därför kan det vara perfekt att ha ett paket med hjortskav eller renskav i frysen om man vill laga något enkelt och viltsmakande. Det är bara att plocka fram och tina, så kan du laga höstens godaste gryta.
[recipe-ingredients]
480g hjortskav eller renskav (2 förp)
1 gul lök
150g små skogschampinjoner
1 morot
300g rotselleri
100g fänkål
2 vitlöksklyftor
100g lingon
1 msk färsk rosmarin
smör
1 lagerblad
5 dl grädde
2 tsk flytande honung
2 msk skånsk senap
3 msk chipotlepasta
Tillbehör: Rostad lök
[/recipe-ingredients] [recipe-directions]
Tina skaven så att den blir lättare att jobba med. Skala sedan löken och grovhackar den. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Gnugga moroten tills den blir ren och skiva den gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Skala och tärna rotselleri, strimla fänkål, skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarin.
Börja med att låta löken långsamt mjukna i en klick smör i en gryta, traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter innan du lägger ner champinjonerna och drar upp värmen lite. Stek tills champinjonerna fått lite färg. Efter champinjonerna fått färg, kan du fördela skaven i grytan och se till att den får yta runt om.
Lägg i morötter, rotselleri, fänkål, vitlök, lingon, rosmarin och lagerblad. Slå på öl och grädde och rör i honung, senap och chipotle pasta. Lägg på locket och låt det hela puttra ihop under cirka 25 minuter.
Servera med krossad potatis och rostad lök
Tips till mustig gryta!
Har du nyplockad höstsvamp kan du dessutom byta ut skogschampinjonerna i receptet mot samma mängd av den sort du plockat. Trattkantareller, trumpetsvamp eller gula kantareller blir extra gott. Lycka till med din gryta!
Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.
Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.
Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.