Recept på höstig gryta
Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner från Landleys Kök
Hösten är en tid då en del spänner på sig bössan och ger sig ut och jagar. Men vi andra får istället får dra på oss skorna och gå till butiken för att handla. Därför kan det vara perfekt att ha ett paket med hjortskav eller renskav i frysen om man vill laga något enkelt och viltsmakande. Det är bara att plocka fram och tina, så kan du laga höstens godaste gryta.
Ingredienser
- 480g hjortskav eller renskav (2 förp)
- 1 gul lök
- 150g små skogschampinjoner
- 1 morot
- 300g rotselleri
- 100g fänkål
- 2 vitlöksklyftor
- 100g lingon
- 1 msk färsk rosmarin
- smör
- 1 lagerblad
- 5 dl grädde
- 2 tsk flytande honung
- 2 msk skånsk senap
- 3 msk chipotlepasta
- Tillbehör: Rostad lök
Instruktioner
-
Tina skaven så att den blir lättare att jobba med. Skala sedan löken och grovhackar den. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Gnugga moroten tills den blir ren och skiva den gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Skala och tärna rotselleri, strimla fänkål, skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarin.
-
Börja med att låta löken långsamt mjukna i en klick smör i en gryta, traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter innan du lägger ner champinjonerna och drar upp värmen lite. Stek tills champinjonerna fått lite färg. Efter champinjonerna fått färg, kan du fördela skaven i grytan och se till att den får yta runt om.
-
Lägg i morötter, rotselleri, fänkål, vitlök, lingon, rosmarin och lagerblad. Slå på öl och grädde och rör i honung, senap och chipotle pasta. Lägg på locket och låt det hela puttra ihop under cirka 25 minuter.
-
Servera med krossad potatis och rostad lök
Tips!
Har du nyplockad höstsvamp kan du dessutom byta ut skogschampinjonerna i receptet mot samma mängd av den sort du plockat. Trattkantareller, trumpetsvamp eller gula kantareller blir extra gott. Lycka till med din gryta!
Vill du dricka något gott till grytan? Prova vinexpertens senaste tips, ett lent och mustigt premiumvin från J. Lohr