fbpx

Recept på höstig gryta: Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner

Lättare kan det inte bli än att laga mat i gryta! Madeleine Landley tipsar om mustiga grytor i sin senaste bok "Grytor".

Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner från nya kokboken Grytor från Landleys Kök. Foto: Landleys Kök
  • Portioner: 4 personer
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Skriv ut

Recept på höstig gryta

Gräddig jägargryta med lingon och skogschampinjoner från Landleys Kök

Hösten är en tid då en del spänner på sig bössan och ger sig ut och jagar. Men vi andra får istället får dra på oss skorna och gå till butiken för att handla. Därför kan det vara perfekt att ha ett paket med hjortskav eller renskav i frysen om man vill laga något enkelt och vilt­smakande. Det är bara att plocka fram och tina, så kan du laga höstens godaste gryta.

Ingredienser

  • 480g hjortskav eller renskav (2 förp)
  • 1 gul lök
  • 150g små skogschampinjoner
  • 1 morot
  • 300g rotselleri
  • 100g fänkål
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100g lingon
  • 1 msk färsk rosmarin
  • smör
  • 1 lagerblad
  • 5 dl grädde
  • 2 tsk flytande honung
  • 2 msk skånsk senap
  • 3 msk chipotlepasta
  • Tillbehör: Rostad lök

 

Instruktioner

  1. Tina skaven så att den blir lättare att jobba med. Skala sedan löken och grovhackar den. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Gnugga moroten tills den blir ren och skiva den gärna lite på snedden så blir skivorna snyg­ga. Skala och tärna rotselleri, strimla fänkål, skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarin.

  2. Börja med att låta löken långsamt mjukna i en klick smör i en gryta, traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter innan du lägger ner cham­pinjonerna och drar upp värmen lite. Stek tills champinjonerna fått lite färg. Efter champinjonerna fått färg, kan du fördela skaven i grytan och se till att den får yta runt om.

  3. Lägg i morötter, rotselleri, fänkål, vitlök, lingon, rosmarin och lagerblad. Slå på öl och grädde och rör i honung, senap och chipotle­ pasta. Lägg på locket och låt det hela puttra ihop under cirka 25 minuter.

  4. Servera med krossad potatis och rostad lök

Tips!

Har du nyplockad höstsvamp kan du dessutom byta ut skogschampinjonerna i receptet mot samma mängd av den sort du plockat. Trattkantareller, trumpetsvamp eller gula kantareller blir extra gott. Lycka till med din gryta!

Vill du dricka något gott till grytan? Prova vinexpertens senaste tips, ett lent och mustigt premiumvin från J. Lohr

.

Madeleine Landley
Madeleine Landley ligger bakom Landleys Kök som är en av Sveriges största matbloggar.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Höstsallad: 10 tips för matiga och färgrika höstsallader