Paj till kräftskivan, med västerbottenost och kantareller. Säsongen som så många längtar efter under sommardagarna är nu här! Den 8:e augusti hade kräftsäsongen premiär och nu är det äntligen dags att stoppa kräftorna i grytan och bjuda in till årets kräftskiva.
Oavsett om du har 3, 10 eller 20 gäster så fungerar detta recept på små minipajer utmärkt att servera vid sidan av de saftiga kräftorna. Dessutom är det smidigt att göra just paj till kräftskivan. Västerbottensostpaj är en riktigt klassiker. Gör en liten nyare variant genom att grädda dom i portionsformar. Det ger kräftskivan en familjär touch och får gästerna att känna sig extra välkomna!
Att äta paj till kräftskivan är som att smaka på en bit av sommaren, med dess friska smaker och ljusa färger som lyfter stämningen till nya höjder.
- 1 rulle smördeg (färdig som finns i kyldisken)
- 1 dl mjölk
- 3 dl västerbottensost (2,5 till smeten och 0,5 till att toppa pajerna med)
- 2 ägg
- En halv gul lök
- 200 g kantareller
- Små aluminiumformar till pajerna
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader
- Skär ut smördegen i nio stycken rektangulära bitar och placera dem försiktigt i formarna
- Vispa upp ett ägg och pensla degen
- Stek kantarellerna så att all vätska kommer ut, stek därefter löken. Salta och peppra.
- Blanda sedan ihop det andra ägget och det som blev över från ägget du penslade med mjölk, ost, lök och kantareller.
- Fyll skalen med blandningen och toppa med lite extra västerbottensost.
- Grädda i cirka 10-15 minuter.
- Servera som ett tillbehör till kräftorna
Ingen kräftskiva är komplett utan en paj till kräftskivan, och dessa är även i en ny variant.
Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.