Redan trött av blotta tanken på all julmat som kommer att serveras under julhelgen? Lugn, här kommer ett recept på en god maträtt som är så långt ifrån julmat som man kan komma. Testa att laga gratinerade havskräftor med pasta i hummersås!
Oavsett vilken årstid vi befinner oss i så är havskräftor alltid ett bra val, och ännu bättre i en smakrik pasta med hummersås till. Måltiden kan serveras med en enkel sallad och surdegsbröd vid sidan av.
.
Ingredienser
Ingredienser
- En hink med havskräftor cirka 700 g (brukar finnas i de flesta matbutiker)
- 100 g smör
- 2 msk citron
- 2 msk ströbröd
- 1 dl persilja
- Färsk fettuccine till fyra personer (cirka 400 g)
- 1 knippe grön sparris
- 1 dl hummersoppa eller skaldjurssoppa på burk eller i påse
- 2 msk hummerfond
- 2 dl vitt vin
- 2 msk tomatpuré
- 1 schalottenlök
- 1 dl grädde
- smör att steka i
Instruktioner
- Börja med att göra hummersåsen. Finhacka schalottenlöken och fräs den i smör. Tillsätt tomatpurén efter en stund och låt fräsa i ytterligare någon minut.
- Häll på hummerfond och späd ut med vinet.
- Tillsätt därefter hummersoppan och låt koka ihop ordentligt, minst 30 minuter.
- Gör kryddsmöret medan såsen kokar genom att blanda ihop smör, citron, ströbröd och finhackad persilja.
- Koka sparrisen lätt och spola den sedan med kallt vatten.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela alla havskräftor på hälften, klicka på med kryddsmör på varje halva.
- Gratinera kräftorna i ugnen i cirka fem till tio minuter.
- Avsluta såsen genom att hälla på grädden och koka upp en sista gång.
- Koka den färska pastan i ett par minuter och blanda sedan ihop med såsen.
- Grilla till sist sparrisen några minuter i en torr stekpanna.