Niclas Ericsson, Brand Manager, Champagnehuset

Niclas Ericsson från Champagnehuset djupdyker i den festliga drycken

Vi träffade Niclas Ericsson Brand Manager på ChampagneHuset, ett företag som lever efter filosofin att erhålla Stora Champagner från Små Odlare. Vi reder tillsammans ut knepiga begrepp och berättar även om den unika samlingen Special Club.

Varför förknippas Champagne ofta med fest?

– En fest är i mitt tycke en läcker flykt från vardagen. När jag bjuder på fest så vill jag presentera mat och dryck som är något lite extra.

Champagne är ett vin med en helt otrolig historia och bakom varje bubbla så kommer vi alltid hitta ett fantastiskt arbete och stor kunskap som förmedlats i generationer. En champagne är ett säkert kort som alltid kommer att bjuda på komplexa, intressanta och nya smaker, dofter och bubblor som passar perfekt till just dessa festliga tillfällen.

Är det skillnad på Champagne och Champagne?

– Absolut! Champagne är ett stort område som bjuder stora skillnader i stilar. Champagne är indelat i fem distrikt som i sin tur är indelat i 17 deldistrikt och som i sin tur är indelat i 317 byar. Samtliga indelningar har skapats främst av geografiska skäl. Jordmån och exponering av sol, väder och vind är det mest betydande faktorerna. I till exempel ett av de fem distrikten heter

Côte de Blancs, ”Côte” betyder sluttning och syftar på distriktets östliga exponering. ”Blanc” betyder vit och syftar på distriktets vita jordmån som består nästan uteslutande av gamla snäckskal och andra kalkrika fossiler. I dessa förhållanden trivs och presterar Chardonnay fantastiskt bra.

Ett annat exempel är ett annat av de fem distrikten, Vallée de la Marne. Vallée de la Marne ligger i sydlig sluttning och här presterar de blå druvsorterna Pinot Noir och Pinot Meunier fantastiska och kraftfulla viner i kalkrika lerjordar.

När vi sedan kommer hela vägen ner till att förklara byar och hur producenter arbetar i sina vingårdar och vinerier så kommer vi även här att hitta stora skillnader i stil och karaktär. Fantastiskt roligt och spännande!

Vad innebär benämningen Blanc de Blancs?

– Blanc de Blancs är en fransk benämning som direkt översatt till svenska betyder ”Vita av vitt”. Står det Blanc de Blancs på buteljen så betyder det att cuveén är ett vitt vin skapat av enbart gröna druvor. Den vanligaste och mest planterade gröna druvan är Chardonnay och utgör en majoritet av innehållet i under denna beteckning. Är man bevandrad i Aube som ligger längst ner i södra delarna av Champagne så kan man hitta Blanc de Blancs champagne där producenten har använt både Chardonnay och Pinot Blanc i sin cuvée.

Vilka druvor görs Champagne primärt av?

– Champagne har idag sju tillåtna druvor som producenterna kan använda för att göra champagne. Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay är de absolut mest planterade och utgör 98,5% av totalen. Dessa tre druvsorter har egenskaper som en champagneproducent älskar att blanda för att skapa fantastiska cuvéer med olika stil och karaktär. De fyra mer okända druvorna är Pinot Blanc, Petit Mesliér, Pinot Gris och Arbanne. Pinot Blanc har fått sig ett litet lyft och planteras mer och mer nere i Aube. De tre sistnämnda finns det endast ett fåtal hektar kvar av.

Foto: Champagnehuset

Berätta mer om Special Club?

Special Club är en unik samling odlarproducenter som alla har det gemensamma målet att främja ett uttryck för terroir i regionen. Deras ansträngningar och viner resulterar i det bästa argumentet för ytterligare utforskande av terroirbegreppet i Champagne.

Vinerna tillverkas ofta från en odlares äldsta vinstockar och bästa vingårdslägen och ligger oftast längre på fällningen än odlarens övriga årgångsviner. Även om de kommer från olika byar och är tillverkade av olika blandningar av druvsorter, tenderar Club-vinerna att dela en tydlig känsla av rikedom, koncentration och komplexitet. Vinerna är alltid skapade med duvor från odlarens främsta vingårdslägen och årgångar vilket alltid ger en indikation på exceptionell kvalitet.

Den mest intressanta champagnen hos de småskaliga husen

Det är lätt att tro att den mest intressanta champagnen görs av de stora husen som köper in druvor av olika stil och kvalitet, och att dessa blandningar alltid håller hög kvalitet. Så kan absolut ofta vara fallet, men fler och fler små odlare i Champagne har under de senaste decennierna valt att inte sälja sina druvor vidare till de stora husen, utan istället producera sin egen småskaliga champagne.

År 1971 slog sig ett 15-tal, idag 26 stycken, små ambitiösa kvalitetsinriktade odlare samman i en förening, ’Club des Viticulteurs de Champagne’ för att se hur man skulle kunna utmana de större husen. Målsättningen var att med enad front visa att medlemmarnas prestigecuvéer kunde vara lika bra som de stora husens. Eftersom odlarnas volymer givetvis är minimala jämfört med drakarna i regionen så beslutades att flaskorna och etiketterna skulle vara lätta at känna igen oavsett vilken producenten var.

Kvalitetskraven sattes högt: minst tre års lagring i flaska, bara de bästa årgångarna, champagnerna skulle vara årgångsbetecknade och bara innehålla druvor från de egna odlingarna och utgöra det bästa som varje odlare kunde prestera. För att utmärka sig ytterligare skulle vinet buteljeras i en gammaldags flaska. För att kunna garantera en hög kvalité tillsattes en jury av Oenologer som skulle prova vinet två gånger, först när cuvéen har blandats, sk. vins clair, men inte tappats på flaska för den andra jäsningen, och sedan efter minst tre års lagring på flaska. Bara de cuvéer som godkänts i båda testerna får säljas som Spécial Club.

För mer info och inspiration gå in på champagnehuset.se.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.