[recipe servings=”4 personer” time=”30 minuter” difficulty=”Medel” Smörstekt ananas, krispig kokos och härlig italiensk maräng är den perfekta sensommardesserten.]
Recept: Fluffig italiensk maräng, krämig ananas och krispig kokos
Baked Alaska, Glace au four… drömmiga desserter har många namn! Här är Sophie Björkmans variant av den perfekta sensommardesserten. Hemligheten är att steka ananas och kokos i smör toppat med den perfekta marängen.
[recipe-ingredients]
- 2 ananaser
- 3 msk smör
- 1 dl vatten
- 3 tsk kokosflingor
- 4 äggvitor
- 3 dl strösocker
- Glass till servering
[/recipe-ingredients] [recipe-directions]
- Börja med att skära av blasten på ananaserna och sedan dela dem på mitten
- Gröp sedan ur köttet ur varje ananasdel (ta inte med stocken) och lägg i en skål
- Lägg in de urgröpta halvorna i frysen tills de stelnar
- Skär köttet i mindre bitar och hetta upp en stekpanna med smöret
- Stek ananasen tillsammans med smör och kokos för att sedan ställa åt sidan
- Gör marängen genom att koka vattnet och sockret i en kastrull tills det når en temperatur på 121 grader
- Vispa under tiden detta värms upp äggvitorna till ett hårt skum
- Tillsätt sedan den varma sockerlagen i en tunn stråle samtidigt som du vispar
- Fortsätt att vispa tills marängen är sval igen och inte rinnig
- Ta ut ananashalvorna och fyll med ananasköttet
- Häll marängen i en spritspåse med tyll och spritsa ut så att det blir tjusigt
- Ta sedan en gasbrännare och bränn marängen så att den får en fin gyllenbrun färg
- Kan även värmas i ugn på 250 grader övervärme/grill, högst upp i ugnen, 1-3 minuter
- Servera eventuellt tillsammans med en god vaniljglass
[/recipe-directions][/recipe].
Mer från Sophie Björkman: Smultron och blåbärspaj med bulldeg