fbpx
Linsragu med bakade tomater och bönpasta Foto: Therese Elgquist

Vegansk comfort food när den är som bäst – perfekt i höstmörkret

Plant Based by Tess lagar linsragu med bakade tomater och bönpasta från senaste boken Växtbaserat

  • Portioner: 4-6 personer
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Skriv ut

Linsragu med bakade tomater och bönpasta från Plant Based by Thess

Detta är min typ av “comfort food”. Mat som får puttra lite längre, men egentligen är väldigt enkel och som på något sätt ger en känsla av trygghet. Jag vill ha fasta linser som håller sin form när de kokas i min ragú, det ger gott tuggmotstånd! Min favorit är svenska korallfärgade Gotlandslinser, som odlas på just Gotland!

För att kunna bestämma helt hur jag vill ha konsistensen på mina linser kokar jag dem för sig själv under tiden ragun puttrar. Det bästa knepet för att koka linser med gott tugg är att koka upp dem, låta dem koka i 3-4 minuter och sedan sätta på ett lock och dra av dem från värmen. Efter ca 15 minuter har de mjuknat, men är fortfarande fasta och urgoda i allt från sallader till grytor och som topping på soppor!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vilöksklyftor
  • 4 morötter
  • 4 stjälkar blekselleri
  • 2 röda paprikor
  • 2 förpackningar á 400 gram krossade tomater
  • 8 dl vatten
  • 1 lantbuljongtärning
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl torkade fasta linser (exempelvis Svenska Gotlandslinser, Puylinser eller Belugalinser)
  • 1 näve färska örter
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 4-6 portioner kokt pasta, exempelvis bönpasta (till servering)
  • 500 gram cocktailtomater (till servering)
  • Färska örter, exempelvis basilika och persilja (till servering)

 

Instruktioner

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i lite olja i en gryta eller kastrull tills de mjuknar.
  2. Skrubba morötterna, skölj sellerin, dela och plocka bort kärnorna från paprikan.
  3. Skär allt i små, jämnstora, bitar. Tillsätt till grytan. Fräs 1 en minut.
  4. Slå över krossade tomater, vatten, buljong och rödvinsvinäger.
  5. Låt koka upp och sedan puttra i minst 45 minuter, men gärna upp emot 1 h, tills du fått ett ganska så fast ihopkok.
  6. Koka under tiden linserna i en annan kastrull. Koka upp med rikligt med vatten och en nypa salt. Låt koka i 3 minuter.
  7. Sätt på ett lock och dra av från värmen. Låt stå i ca 15 minuter, tills linserna är mjuka med fortfarande har ett gott tugg.
  8. Tycker du att linserna är lite för hårda kan du koka upp dem snabbt igen. Häll av vätskan. Tillsätt linserna till grytan.
  9. Vänd ner färska örter, smaka av med salt och peppar.
  10. Värm ugnen till 175°C. Skölj av tomaten. Lägg i ugns ugnsform och ringla över lite olja.
  11. Baka i mitten av ugnen tills tomaten börjat mjukna och har spruckit, i ungefär 25 minuter.
  12. Servera ragun på en bädd av kokt pasta av valfri sort (hel dinkel, nakenhavre eller vildris är också gott till), tillsammans med bakade tomater och toppad med rikligt med färska örter.

Therese Elgquist är kokboksförfattare, växtbaserad matkreatör, skribent och matstylist från Göteborg.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Hälsosam höstmat
Vardagsmat: 6 tips för att planera och laga enkel och nyttig mat