Konsten att säga nej till onyttig julmat

Förändring börjar när du vågar säga nej till onyttig mat. Du har bestämt dig. Nu ska du minska på sockret eller kanske dra ned på alkoholen. Du vill verkligen göra en livsstilsförändring. Det går riktigt bra för första veckorna men sedan kommer julen (eller påsken eller midsommar). Helt plötsligt sitter du där med det tredje glaset vin och magen full av efterrätt. Vad hände egentligen och varför är det så svårt att säga nej? Här resonerar hälsoingenjör Ewa Meurk från Elitista kring temat och ger bra tips.

Att tacka nej till någonting som alla andra i gruppen gör handlar om att säga nej till gemenskap och att få vara med i gruppen, inleder hon. Denna handling strider emot en av våra grundläggande drifter. Att få tillhöra en grupp. Om vi inte tillhör en grupp blir vi utanför och det finns ingenting som vi är så rädda för som att bli utanför.

– Därför säger vi ofta ja på grund av grupptrycket. För att vi vill vara en del av gemenskapen. Nu under julen är det extra svårt. Vem vill vara den tråkiga som inte tar ett glas vin eller tackar nej till efterrätten? Säger Ewa Meurk.

Ett tips är enligt Ewa att förbereda de du ska på middag. Berätta gärna innan att du inte kommer dricka vin eller äta någon efterrätt. Alla vet om det och det behöver inte bli någon diskussion där och då.

Ta med dig alternativ

Du kan till exempel ta med dig en egen efterrätt, som är sockerfri. Eller annan mat som du vill ha som komplement till det som serveras. Det kan vara en bit fröknäcke eller lite shiratakinudlar, om de andra ska äta pasta.

– Ibland tar jag med mig kombucha eller någonting alkoholfritt som jag häller i glaset som har samma färg som det som de andra dricker. På så sätt är jag med i gemenskapen men behöver inte göra avkall på det som jag lovat mig själv, säger Ewa Meurk.

Om du kommer oförberedd och känner att det är viktigt att vara en del av gemenskapen kan det vara en idé att tacka ja till ett glas vin men drick det inte. Gå runt med glaset i handen och ingen kommer hålla reda på om du dricker eller inte. Ett bra sätt att vara med utan att slippa förklara sig, enligt hennes erfarenhet.

Du kan också föreslå att du tar med efterrätten till en middag. Då får du precis vad du vill ha och alla andra äter samma sak.

Skyll på sjukdom

Om ingenting hjälper och du känner dig ifrågasatt ger Ewa det något drastiska rådet att säga att du lider av diabetes C, vilket inte finns egentligen men att det är ett förstadium till diabetes och du kan förklara att du blir sjuk av sockret. De flesta brukar acceptera om man är sjuk, menar hon.

– Kom ihåg att inte gå in i polemik utan bara diskret tacka nej. Du behöver inte förklara dig. Ett vänligt men bestämt nej brukar ofta hjälpa, säger Ewa Meurk.

Det finns massor av bra tips på sockerfria desserter på www.elitista.se

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.