Karin Bohlin
Karin Bohlin Fotograf: Bianca Brandon-Cox

Karin Bohlin berättar om nya boken Zero Waste i Köket

Konsten att använda spill, spad och kanter

Karin fick matintresset hemifrån men det tog fart på riktigt först efter tonåren. Sedan förverkligade hon sin dröm och öppnade en charmerande kvarterskrog som var mångas favoritställe veckans alla dagar. Idag har krögarlivet bytts till matfoto, recept och kokböcker och nu är hon aktuell med boken Zero Waste i köket.

I Sverige slänger vi i genomsnitt 19 kg mat per person i onödan varje år – och häller dessutom ut 26 kg flytande mat i slasken. Samtidigt tror många att de inte slänger någon mat alls. Mycket av maten slängs för att den skjuts längre in i kylen och inte äts upp i tid.

Vad menas egentligen med Zero Waste?

– Zero waste betyder inte att man måste mula i sig kaffesump och bananskal, men ät gärna den ätbara maten som finns innan det är för sent! Fundera på vad som slängs mest hemma i ditt kök och leta dig fram till lösningar för det. Med små steg kommer du snart vara en hejare på att ta vara på rester berättar Karin.

“Att lista ut vad vi ska äta till middag är väl egentligen ett lyxproblem, men det kan vara nog så frustrerande när man står där med noll fantasi. Låt något som står i kylen och väntar vägleda dig till vad det blir för middag och gör samtidigt en insats för miljön!”

Prova dig fram och hitta ditt sätt att använda all mat istället för att slänga

Den fulländade konsten att äta upp det som finns hemma skulle kunna vara att alltid laga den mat som blir de bästa resterna. För visst är det så att vissa grejer bränner som guld på hyllan, medan en omelett efter ett par dagar i en låda inte är riktigt lika lätt att älska.

– Det är smart – och plånboksvänligt – att dryga ut överblivna slattar med mer grönsaker, frön, ost, ägg, bönor och linser. Det innebär också att det med jämna mellanrum blir mindre kött. Vilken bonus!

Köp och laga mat som blir goda som rester!

Vilka är dina bästa tips för att inte slänga mat?

1. Styr upp kylen!
Ha någon typ av ordning. Då är det lättare att slänga ett öga i kylen och få en uppfattning om vad som finns. Om allt har sin plats är det också mindre sannolikt att grejer ”försvinner”.

En ”ät-snart-plats” i ögonhöjd. När man öppnar kylen kan det vara bra att ha det som bör ätas upp snart i blickfånget. T ex laxbiten, den öppnade rucolapåsen eller delar av gårdagens middag. De livsmedel som håller längre eller som på rutin kommer att gå åt i tid kan placeras längre ner.

En välorganiserad kyl underlättar för att inte slänga mat

2. Identifiera problemen
Fundera på vad som slängs mest hemma i ditt kök och leta dig fram till lösningar för det! Försök att se de där fläckiga bananerna som guld i en banankaka eller smoothie. En överbliven äggvita är det perfekta klistret i fiskbiffar och kylskåpskallt är nyckeln att lyckas med fried rice, blir inte alls lika bra med nykokt ris.

3. Lämna utrymme för nya tankar
Middagskasse och storhandlingsturer i all ära, men med en sprängfylld kyl är det inte särskilt motiverande att ta vara på små mängder av en sås eller ett kålhuvud som börjar se trött ut. Man har ju mängder av nya råvaror som behöver lagas och ätas upp! Prova att ha lite glesare på hyllorna och se vilka idéer som dyker upp.

4. Träna på att låta kylen guida till nästa måltid
Ligger där en broccoli som börjar gulna så får den vara vägledande – wokad ihop med andra grönsaker och nötter eller koka ihop med purjolök och potatis till en god soppa. En deciliter yoghurtsås guidar dig till en burgardressing eller en fräsch tzatsiki med riven gurka. Brukar du veckoplanera är det också värdefullt att se vad som redan finns hemma – blandade övergivna rotfrukter avgör att det blir rostade rotfrukter en kväll och en halv burk hovmästarsås som står och ropar kanske inspirerar till att laga stekt fisk med en kall sås.

5. Var lite ”good enough”!
Ta en sak i taget och känn att du får medvind. Ge dig själv en guldstjärna om du lyckas göra en sallad av den överblivna bulguren.

 

Karin Bohlin
Matkreatör, stylist och skribent. Nu aktuell med boken Zero Waste i köket.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.