Recept: Fluffiga frallor med vitlök, smör och persilja
Det här är de perfekta frallorna till höstens middagar. Variera toppingen i samma plåt eller gör tre olika. Servera direkt från ugnen som tillbehör till middagen eller för sig själva.
Ingredienser
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 msk smör
- 0,5 dl råsocker + 1 tsk för att aktivera jästen
- 1 tsk salt
- 1 dl fingervarmt vatten
- 1 paket jäst
- 7-8 dl vetemjöl
- 2 uppvispade ägg
- 1 nypa Maldon salt
- 2 msk smör (garnering)
- 1 tsk vitlökspulver (garnering)
- 0,5 tsk färsk persilja (garnering)
- 1 dl vatten (garnering)
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 ägg uppvispat med 1 tsk vatten
Instruktioner
- Blanda mjölk, smör, socker och salt i en kastrull, Värm under omrörning tills smöret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna men se till att mixen håller 45 grader så att jästen kan aktiveras.
- Värm vattnet till 40-45 grader, lägg i teskeden med socker och smula ner jästen. Vila 10 minuter eller tills jästen börjar bubbla.
- Häll mjölk-mixen mixer tillsammans med 2-3 dl av mjölet. Blanda väl och skrapa ner allt från kanterna.
- Blanda ner den bubbliga jästvätskan och mixa väl i 3 minuter. Häll i de vispade äggen och mixa ytterligare 30 sekunder. Skrapa kanterna igen och mixa ytterligare 20 sekunder.
- Häll i ytterligare 2,5 dl av mjölet och blanda väl.
- Nu kommer den svåra delen! Mixa i så mycket mjöl så att degen blir tung men fortfarande kletig, den ska precis kunna lossna från kanterna.
- Ta bort mixerskålen från mixen, skrapa degen till mitten av skålen och täck över degen med fuktig handduk. Låt vila i rumstemperatur ca 1h.
- Efter 1h ska du slå till degen med knuten näve i mitten, bara EN GÅNG. Skrapa sedan ut den på en mjölad yta.
- Forma degen till en rektangel och skär längs med och tvärs över tills du har 12 bollar. Vik bollarna över sig själva och nyp ihop i botten så att ingen luft kommer i eller ur. Lägg sedan alla bollarna i en väloljad, rektangulär ugnsform.
- Täck formen med en fuktig handduk och låt jäsa 45 minuter.
- Sätt på ugnen på 190 grader under tiden frallorna jäser en sista gång
- För vitlökstopping: Mixa 2 tsk smält smör med 1 tsk vitlökspulver och 1/2 tsk färsk persilja. Borsta på.
- För pretzeltopping: koka 1 dl vatten med 1,5 tsk bakpulver tills det bubblar. Borsta på ett tunt lager av vattenmixen, sedan ett tunt lager av det vispade ägget och avsluta med flingsalt.
- För naturella: Vispa 1 ägg med 1 tsk vatten, borsta på äggblandingen och sprinkla över salt om du vill.