fbpx

Superfluffiga frallor på 3 sätt: Naturella, Vitlök eller Pretzel

Överraska gästerna med rykande färska frallor. Perfekta som tillbehör till höstens middagar!

Frallor
Foto: Julia Gartland
  • Portioner: 12 frallor
  • Svårighetsgrad: Medel
  • Skriv ut

Recept: Fluffiga frallor med vitlök, smör och persilja

Det här är de perfekta frallorna till höstens middagar. Variera toppingen i samma plåt eller gör tre olika. Servera direkt från ugnen som tillbehör till middagen eller för sig själva.

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 msk smör
  • 0,5 dl råsocker + 1 tsk för att aktivera jästen
  • 1 tsk salt
  • 1 dl fingervarmt vatten
  • 1 paket jäst
  • 7-8 dl vetemjöl
  • 2 uppvispade ägg
  • 1 nypa Maldon salt
  • 2 msk smör (garnering)
  • 1 tsk vitlökspulver (garnering)
  • 0,5 tsk färsk persilja (garnering)
  • 1 dl vatten (garnering)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 ägg uppvispat med 1 tsk vatten

Instruktioner

  1. Blanda mjölk, smör, socker och salt i en kastrull, Värm under omrörning tills smöret har smält. Ställ åt sidan och låt svalna men se till att mixen håller 45 grader så att jästen kan aktiveras.
  2. Värm vattnet till 40-45 grader, lägg i teskeden med socker och smula ner jästen. Vila 10 minuter eller tills jästen börjar bubbla.
  3. Häll mjölk-mixen mixer tillsammans med 2-3 dl av mjölet. Blanda väl och skrapa ner allt från kanterna.
  4. Blanda ner den bubbliga jästvätskan och mixa väl i 3 minuter. Häll i de vispade äggen och mixa ytterligare 30 sekunder. Skrapa kanterna igen och mixa ytterligare 20 sekunder.
  5. Häll i ytterligare 2,5 dl av mjölet och blanda väl.
  6. Nu kommer den svåra delen! Mixa i så mycket mjöl så att degen blir tung men fortfarande kletig, den ska precis kunna lossna från kanterna.
  7. Ta bort mixerskålen från mixen, skrapa degen till mitten av skålen och täck över degen med fuktig handduk. Låt vila i rumstemperatur ca 1h.
  8. Efter 1h ska du slå till degen med knuten näve i mitten, bara EN GÅNG. Skrapa sedan ut den på en mjölad yta.
  9. Forma degen till en rektangel och skär längs med och tvärs över tills du har 12 bollar. Vik bollarna över sig själva och nyp ihop i botten så att ingen luft kommer i eller ur. Lägg sedan alla bollarna i en väloljad, rektangulär ugnsform.
  10. Täck formen med en fuktig handduk och låt jäsa 45 minuter.
  11. Sätt på ugnen på 190 grader under tiden frallorna jäser en sista gång
  12. För vitlökstopping: Mixa 2 tsk smält smör med 1 tsk vitlökspulver och 1/2 tsk färsk persilja. Borsta på.
  13. För pretzeltopping: koka 1 dl vatten med 1,5 tsk bakpulver tills det bubblar. Borsta på ett tunt lager av vattenmixen, sedan ett tunt lager av det vispade ägget och avsluta med flingsalt.
  14. För naturella: Vispa 1 ägg med 1 tsk vatten, borsta på äggblandingen och sprinkla över salt om du vill.

.


Recept från Food52

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Recept: No-bake layer cake