Sociopat eller psykopat – vad är skillnaden?

en man som dricker cognac

Sociopat eller psykopat – två termer som vi ofta använder för att beskriva individer som utgör en fara för andra.Men vad är egentligen skillnaden mellan en sociopat och en psykopat?

I denna artikel kommer jag att reda ut begreppens olikheter och hjälpa dig att förstå hur du kan använda dem på rätt sätt.

Definitionen av en psykopat

En sociopat och en psykopat delar många liknande egenskaper, men det finns några skillnader som skiljer dem åt. Båda har bristande förmåga att förstå andras känslor och empati, en tendens att manipulera och bedra andra, och bristande självinsikt. Men det finns också några skillnader som kan hjälpa oss att förstå deras olika beteenden och motiv.

Definitionen av en sociopat

Sociopater är oftast produkten av en traumatiserande barndom. Där de har blivit utsatta för fysisk eller emotionell misshandel, försummelse eller instabilitet. De kan ha problem med impulskontroll och aggression. Men deras beteenden är oftast mer impulsiva och opålitliga än de hos psykopater. Sociopater kan också visa känslor av ånger och skuld, men det är vanligtvis mer själviska och strategiska i naturen.

Medfödd brist på empati

Å andra sidan är psykopater oftast födda med en medfödd brist på empati. Och en tendens att manipulera och bedra andra för personlig vinning. De har ofta en förmåga att efterlikna sociala normer och beteenden för att manipulera och kontrollera andra. Men det finns en brist på genuinitet och autenticitet i deras interaktioner. Psykopater är också mer benägna att engagera sig i planerade och avsiktliga handlingar för personlig vinning eller nöje, utan någon känsla av ånger eller skuld.

Det är viktigt att notera att sociopater och psykopater inte är synonyma med våldsamma kriminella eller seriemördare. Många sociopater och psykopater fungerar normalt i samhället, och deras bristande empati och manipulativa beteenden kan till och med göra dem framgångsrika inom vissa karriärer, som affärsmän, advokater eller politiker.

Så, i slutändan, är skillnaden mellan en sociopat och en psykopat en kombination av deras bakgrund, beteende och motiv. Men oavsett vilken term som används, är det viktigt att vara medveten om de manipulativa och farliga beteenden som kan uppstå från personer som saknar empati och självinsikt.

Vill du läsa mer? Klicka här! Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.