fbpx

Så lite tid spenderar svenskarna med sina barn

En ny Sifo-undersökning på uppdrag av HelloFresh visar att fyra av tio svenska föräldrar umgås en till två timmar per dag med sina barn. Under stressiga vardagar kan en lösning vara att samla alla vid middagsbordet för att skapa kvalitetstid och ha givande samtal. Men ofta står jobb och fritidsaktiviteter i vägen.

Hösten är här med skola, pendling, fritidsaktiviteter och jobb. Inför hösten har HelloFresh genom en Sifo-undersökning studerat svenska familjers middagsvanor. Undersökningen visar att fyra av tio (40%) av svenska föräldrar endast umgås med sina barn 1-2 timmar per dag. Knappt varannan (47%) förälder äter middag med sina barn varje dag.

– Man ska inte underskatta vikten av att äta tillsammans. Barn i familjer som äter tillsammans äter mer näringsriktig mat och får bättre fysisk och psykisk hälsa. De blir mer sociala och får bättre självförtroende, säger barnläkaren Kristina Bähr.

Jobb och fritidsaktiviteter står i vägen

Att det skulle vara oviktigt att äta tillsammans håller svenskarna inte med om, tvärtom tycker nio av tio föräldrar (91%) att det är viktigt att äta minst en måltid om dagen tillsammans med sina barn. Det ger familjen tid för att prata om hur man mår (49%) och att de samtidigt kan se till att familjen får i sig näring (30%) Jobb och fritidsaktiviteter verkar däremot stå i vägen för den gemensamma middagen. Föräldrar i Sverige uppger att de vanligaste anledningarna till att de inte äter middag med sina barn är för att de har olika tider för fritidsaktiviteter (29%) och att föräldern jobbar sent (21 %).

Skapa en lugn och positiv stämning vid bordet

Att vara ifrån sina barn om dagarna är oundvikligt, men när familjen väl får tid att samlas kan kvalitén på tiden trumfa längden. Med några enkla knep kan du lyckas med givande samtal där barnen aktivt deltar när familjen väl samlas vid matbordet.

– Försök skapa en lugn, positiv stämning vid bordet, undvik tjat och att prata om saker barnet borde göra bättre. Börja med att fråga hur barnen haft det på förskolan eller skolan i dag och ställ följdfrågor, säger Kristina Bähr.

Barnläkaren Kristina Bährs råd för aktiva givande samtal med sitt barn

  • Börja gärna frågor med ”Berätta, hur har du haft det på förskolan/skolan i dag?” Ställ följdfrågor.
  • Skapa en lugn, positiv stämning vid bordet; undvik tjat och att prata om saker barnet borde göra bättre.
  • Ställ gärna regelbundet frågan – ”vad har varit bra i dag?”
  • Skapa regler för att måltiden ska ge ett lugn för alla. Ofta innebär det att alla (även de vuxna) behöver lämna telefonerna på bänken för att kunna vara närvarande i samtalet utan störningar. Motivera varför och håll regeln själv.

Vill du läsa mer? Klicka här.

För tips och inspiration följ oss på Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.