Det här behöver du ha koll på inför semestern

Osäker på vad som gäller inför semestern och vilka rättigheter du har enligt Semesterlagen? Här ger HR- och lönespecialisten SD Worx tips om de viktigaste reglerna för anställda gällande semester och semesterlön.

När ska semestern vara planerad?

Det kan vara svårt att veta när det lämpar sig bäst att packa sina väskor och ta ett tillfälligt farväl av kontoret. Men helst ska semestern diskuteras i god tid. Allra helst redan i mars. Och om du inte är överens med din arbetsgivare om när du ska vara ledig kan det vara arbetsgivaren som bestämmer när du får semester.

Hur mycket semester har du rätt till i Sverige?

I Sverige har du som anställd rätt till 25 dagar semester per år. Oavsett din ålder eller anställningsform. Ibland kan arbetsgivare ha kollektivavtal där du som arbetstagare får tillgång till ännu fler semesterdagar, till exempel mot att du inte får någon övertidsersättning.

Hur beräknas min semesterlön?

Enligt Semesterlagen beräknas semesterlönen på dina semesterlönegrundande inkomster som du hade föregående år. Det innebär att under semesteråret april 2021 till mars 2022 får du semesterlön för semesterlönegrundande inkomster under intjänandeåret 1 april 2020 till 31 mars 2021.

Kan man få semestern i pengar istället?

Även om det för många hade varit praktiskt att få ekonomisk ersättning för oanvända semesterdagar, är det inte möjligt enligt svensk lag. Semesterlön betalas endast ut när den anställde faktiskt tar semester.

Är din semester bestämd om du blir uppsagd?

Du har alltid rätt att ta ut din lagstadgade semesterledighet under uppsägningstiden. Oavsett om du säger upp dig eller blir uppsagd, om ledigheten redan är beviljad. Om din semester inte är beviljad, får du normalt inte semester under uppsägningstiden, om inte din arbetsgivare beviljar det.

Vill du läsa mer? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.