Treasuryexperten Rebecca Jansson: “Vi behöver bryta den stereotypa bilden av finansbranschen”

Vi har träffat Rebecca Jansson som jobbar inom Treasury på Handelsbanken och brinner för att inspirera fler kvinnor till att ta sin plats i finansbranschen. 

Foto: Marilia Bognandi

Rebecca Jansson är född och uppvuxen i en stor familj i Stenhagen, Uppsala. Med två äldre tvillingsystrar blev hon tidigt van vid att “slå” sig fram och som elitgymnast, fick hon vid 13 års ålder, titeln nordisk mästarinna. Tävlingsviljan har alltså alltid funnits där och har präglat hennes val av både studier och karriär.

— Jag gick naturprogrammet med mediainriktning på gymnasiet och studerade senare till civilingenjör inom industriell ekonomi där jag gjorde min master inom Risk Management.

Idag jobbar hon i finansbranschen som Treasury Risk Analyst på Handelsbanken och föreläser för att inspirera fler kvinnor att söka sig till finansbranschen och att våga ta mer plats, detta oftast genom Unga Aktiesparare.

Fokus på att stärka kvinnor
— Jag är även mentor för kvinnliga entreprenörer, som befinner sig i idéstadiet och jag är ledare för den kvinnliga Adidaslöpargruppen “Female Boost”. Alla kvinnor är välkomna att ta över Stockholms gator klockan sju varje onsdagsmorgon med utgångspunkt från Hötorget.

Jag har en tro på att vi blir starkare tillsammans genom att stötta varandra och dela med oss av våra resor. Både i upp- och nedgångar!

Vad fick dig intresserad av finansbranschen?
— Jag har redan från tonåren tyckt att finansbranschen verkar spännande, men jag hade absolut ingen tydlig väg in i det då. Ingen i min familj jobbade inom finans eller hade någon kvinnlig förebild. Istället var det i mitten av min civilingenjörsutbildning, när vi läste finans med Handelshögskolan, som intresset verkligen tog fart.

Jag tror att det har att göra med att det är snabbrörligt och komplext vilket gör att du alltid måste vara fokuserad och i framkant.

När Rebecca skulle välja sin masterinriktning ansågs inte Risk Management som ett alternativ för kvinnor då den är fokuserad på finans och programmering. Med den skeva normen och med en statistik på totalt 89% män och 11% kvinnor som tagit examen från den utbildningen, bestämde hon sig för att vi behöver fler kvinnor i branschen som förändrar detta.

Ser du några problem med den manliga dominansen i finansbranschen?
— Det klassiska är att pengar är makt och män vill ha kontroll över den. För mig handlar det istället om resultat och kompetens.

Vi behöver bryta den stereotypa bilden av finansbranschen och att makt över pengar bara är för vita medelålders män.

— Om det fortsätter så går vi miste om kompetens och det är där utmaningen ligger! Det behöver bli mer jämställt och inkluderande för att behålla och inspirera fler kvinnor. Att till exempel som student utesluta alternativ om att välja finansiella inriktningar på universitet på grund av den stereotypa bilden och jargongen, är inte en hållbar framtid för år 2020.

Foto: Marilia Bognandi

Hur kan vi proaktivt förändra det till det bättre?
— Detta är en jättebra fråga och här är det väldigt viktigt att vara inkluderande och inte exkludera män. En del i jämställdhetsarbetet är att ett aktivt arbete måste ske från ledningen i banker och finansbolag. Jag tror även starkt på kvinnliga förebilder. Här har jag ett fantastiskt exempel från Unga Aktiesparare, som jag föreläste för på eventet ”Money Thursdays”. Det var ett öppet event för kvinnor och män och de hade tre kvinnliga inspirationsföreläsare från finansbranschen på tre olika geografiska områden samma tid och dag.

Genom att marknadsföra eventet med tre unga kvinnor i fronten så lockades både män och kvinnor till eventet och det blev en väldigt blandad publik. Ett bra exempel på hur man aktivt kan arbeta inkluderande för att få en mansdominerad bransch mer jämställd.

Det är viktigt med kvinnligt empowerment för att bygga en grund, men nu är det dags för nästa steg, att tillsammans arbeta för en mer jämställd framtid.

Några vanliga utmaningar du brukar stöta på?
— För det mesta får jag positiv stöttning från både män och kvinnor i mitt yrke. Men självklart händer det att jag gått in i möten med bara män där de på förhand har dömt mig för att jag är en ung kvinna. Då brukar jag fort skifta mitt fokus till att vara extremt saklig och luta mig tillbaka på min kompetens. För jag vet ju, att det är därför jag är där. Då blir stämningen helt plötsligt annorlunda.

Var ser du dig själv inom fem år?
— Om fem år vill jag vara en finansledare och se tillbaka på dessa år och tänka:

Wow, she is a real fighter and a true self-made! Och detta med stolthet och glädje.

Hur startar du morgonen?
— Klockan ringer oftast 05.15 och det första jag gör är att brygga gulddrycken kaffe och läsa ekonominyheterna i en halvtimme. Detta är min bästa uppladdning för att vara redo inför dagen och samla energi då resten av dagen ofta är fullspäckad. Sen duschar jag och fixar mig. Jag älskar tidiga morgnar på vardagarna eftersom jag dels är en morgonmänniska och dels för att det inte finns något bättre än att vakna och känna att man har försprång.

Hur hämtar du energi?
— Naturen, familjen och att skriva dagbok är viktigt för mig. Jag blev moster för tre månader sen för första gången så jag spenderar så mycket tid jag kan med henne. Surfing och hiking är också två stora energikällor för mig för att få ny energi och rensa hjärnan. Men jag tycker också det är viktigt att bara vara. Så något jag brukar göra på lördagsmorgnar är att sätta mobilen på flygplansläge i cirka tre timmar och bara vara. Det är ren återhämtning för mig!

Reflektera, skriva dagbok, se en film eller läsa. Wow, det är underbart och ren återhämtning!

Rebecca Jansson jobbar inom Treasury på Handelsbanken och för att stärka kvinnor inom finansbranschen.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.