Stockholmarna bakom väskmärket Fanari från Mykonos

Klas Björklund och Lars Gezelius är duon bakom väskmärket Fanari. I en exklusiv intervju berättar de om varför de lämnade anställningen i modebranschen och startade sitt eget företag med visionen att göra resan stiligare till en bra prislapp.

Bakom varje företag finns personer och en unik historia. Vi älskar att ta del av dessa och här presenterar vi ett nyligen startat företag grundad av två livsglada killar. De berättar om deras resa till att bli egna företagare efter många år som anställda inom modebranschen.

 

Berätta om Fanari och personerna bakom företaget
– Vi turistade i grekiska övärlden på Patmos och Mykonos och blev förtjusta i hela miljön – maten, arkitekturen och atmosfären. Allt smälter ihop på ett härligt och harmoniskt sätt där. På flygplatsen hem småpratade vi med ett välklätt, äldre par som delade med sig av sitt bästa resetips: ”vill ni göra resan lite härligare finns det två enkla sätt – kom ihåg att dricka vatten och res med stil”, berättar Klas som är en av grundarna till Fanari.

– Det korta samtalet sådde ett frö hos oss och blev början till företaget. Att sippa lite vatten och klä sig avslappnat men snyggt för resan var enkelt. Med inspiration från öarna gick det lätt att hitta urtvättade bomullsskjortor eller linneklänningar som kändes härliga utan att det blev stelt. Men att hitta en matchande weekendväska visade sig vara svårt – så då föddes idén till Fanari.

Namnet Fanariy betyder Lykta. Två associationer, Lyktan lyser upp (med våra färger). Samt skapar trygghet och gör det lättare att upptäcka och se nya saker. En kompanjon och vän helt enkelt.

Hur ser ni att ert företag och produkter kan passa in i det Moderna Livet?
– Det är viktigt att få varva ner mellan allt som arbete och vardag rymmer. Du behöver unna dig att dra iväg på en semester om så bara för en weekend för att koppla bort och ladda batterierna. Vi vill göra den resan ännu lite härligare. Det ska kännas roligt att ta fram väskan och packa, och det ska vara enkelt att se bra ut fastän du inte kommit fram till hotellet ännu. Fanari är ett enkelt sätt att unna sig lite avslappnad lyx och göra resan lite härligare.

– Vi har använt en speciell teknik för att ge väskan stadga, samtidigt som den är lätt och mjuk. Det gör att den är enklare att packa och ser bra ut oavsett hur mycket saker du har i den. Dessutom blir det lättare att hitta saker i en väska som håller formen, då den inte kollapsar som en säck när man rotar runt i den.

Vad fick er att vilja gå er egen väg och starta eget? Vad gjorde ni innan?
– Vi har arbetat med mode i sammanlagt 13 år och sprang på varandra över en negroni i baren på en julfest. Vi började prata och märkte snabbt att vi delade samma humor och vilja att göra något eget. En tid senare tog vi en espresso, som ledde till en till espresso, som ledde till en till, och så vidare. Vi märkte ganska snabbt att vi båda hade en förkärlek för den grekiska övärlden, en av oss med flickvän därifrån och den andra hade rest där mycket. Det blev tydligt att vi ville realisera något med koppling till den. När vi sedan träffade paret på flygplatsen kände vi att det inte fanns något att vänta på och vi har inte ångrat en sekund.

Vad är de största utmaningarna i er nya vardag som egenföretagare?
– Det är nog ganska klassiska utmaningar som alla egenföretagare möter. Vi gör allt själva. Det är vi som sätter upp möten med hotell, bokar resor, fotograferar, publicerar, designar produkterna och sköter all marknadsföring. Lägg därtill att våra kunder kommer från världens alla hörn, så blir det snabbt många frågor att hålla koll på samtidigt. Att fokusera och klura ut var krutet ska läggas när man bara har 24 timmar per dag är en utmaning. Samtidigt är det också roligt att vara delaktig i allt och så tydligt se resultatet av nedlagt arbete.

Klaus och Lars rekommenderar stranden San Giorgio och restaurangen Scorpios på Mykonos.

Vad är det bästa med er nya vardag?
– Det bästa är att vi får kombinera passion och arbete genom att vistas på vackra ställen som delar samma passion för design, trevligt bemötande och avslappnad atmosfär. Vi vill boka in oss på nya boutiquehotells hela tiden. Det är också fantastiskt att få tal del av alla kunders tips och historier från deras resor.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Möt Sandra Silbersky och nyöppnade Lounge by CaSa