Sofia Wingren: Vad är det som är så jäkla viktigt med fotboll?

Jag vet inte hur många gånger jag har hört rekryterare och HR-chefer prata om vikten av lagsport och i synnerhet hur bra det är med just fotboll. Jag blir alltid oerhört provocerad. Visst kan jag förstå att det finns poänger med lagsport, men att vara med i ett fotbollslag som ung är ju inte det enda sättet på vilket man kan öva sig i ledarskap och teamwork.

Att sjunga i kör, dansa showdans, vara scout eller spela i ett band är aktiviteter som precis som lagsport övar upp dessa viktiga färdigheter. Men det är ändå något med denna fotboll. Det ska springas, tävlas och göras mål – annars “gills” det liksom inte. Inte i ögonen på rekryterare iallafall. Fy vad gammaldags och gubbigt, har jag alltid tyckt. Och väldigt kvinnofrånvänt. Inte för att tjejer inte spelar fotboll. Men för att majoriteten av tjejer inte gör det. 

Men det är ändå något med denna fotboll. Det ska springas, tävlas och göras mål – annars “gills” det liksom inte.

Min femåring vågar inte vara med på fotbollsträningen. Han följer med till den stora fotbollsplanen, men så snart det börjar så är han som paralyserad. Och så sitter vi där och tittar på, men är inte med. Gång efter gång. Vi har testat med belöning och med mutor. Men icke. Och till saken hör att han älskar fotboll. Iallafall när han får spela själv, eller med grannarna, eller med de andra barnen där vi bor. Och bra är han också. Riktigt bra, för att vara fem. Vi har inte lyckats klura ut varför han inte vågar. Är det lite för hård stämning i fotbollsklubben, eller var sitter det fast? 

Jag agerar mentor åt en jätteduktig tjej mitt i karriären. När vi hade en av våra första sittningar så berättade hon att ett av hennes största intressen när hon var tonåring var – just det, fotboll. Men hon underströk faktiskt inte lagkänslan. Hennes poäng var att hon älskade tydligheten. Det binära. Att hennes favoritläge var att lägga en straffspark. Att stå där, med alla blickar på sig, och ansvaret. Att det bara kunde gå den ena eller den andra vägen. Antingen sätter jag den, eller så gör jag det inte.

Hennes poäng var att hon älskade tydligheten. Det binära. Att hennes favoritläge var att lägga en straffspark.

Modigt, tycker jag. Cool tjej. Ungefär som att gå upp och köra solo i aulan på skolavslutningen. Ungefär som simhopp inför ett fullsatt badhus. Eller som att tävla i Vi i femman – i direktsändning. 

Självklart lär vi oss en massa saker, och förstärker många viktiga egenskaper under ungdomsåren i alla de aktiviteter vi tar oss för. Men om vi på riktigt menar allvar med att ge alla kandidater – pojkar, flickor, pojkflickor och icke-binära – lika möjligheter att glänsa i en rekryteringsprocess, då måste vi komma ihåg att vara öppna. Att vara öppna för att lagkänsla och ledarskap inte bara danas inom de klassiskt manliga miljöerna som fotboll, ishockey, bandy och basket. Utan också i de kanske mindre svettiga, men nog så utmanande miljöerna inom bland annat musik, dans, skytte och scoutrörelsen.

Om vi på riktigt menar allvar med att ge alla kandidater lika möjligheter att glänsa i en rekryteringsprocess, då måste vi komma ihåg att vara öppna.

Även där skapas de där once-in-a-life-time-situationerna – då när allt ansvar vilar på ens axlar. När det gäller att “fucking nail it”. När det är sådär binärt. Och kanske passar vissa unga ledarämnen bättre i en miljö och sämre i en annan. Kanske är det lättare att glänsa i en miljö där man känner sig hemma. Kanske är det helt enkelt lite för hård stämning i den där fotbollsklubben för just min femåring. 

Simhopp nästa! 

Sofia Wingren Är Senior Adviser på matchningsplattformen Exparang, poddar i Rat Race – Din guide i ekorrhjulet och har ett förflutet inom MTG, EF Education First och Hyper Island där hon rekryterat en mängd superstjärnor genom åren. 

Sofia Wingren
Sofia Wingren Poddar om karriär med Rat Race - din guide i ekorrhjulet, agerar rådgivare på matchningsplattformen Exparang och har ett förflutet inom MTG, EF Education First och Hyper Island.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.