Blir du ofta nervös? Experten tipsar: Så får du kontroll över nervositeten

Tre frågor du kan ställa dig själv inför jobbiga situationer för att lära dig hantera din nervositet.

Nervositet är något som många kan känna i olika typer av situationer. Retorikexperten Anna Ekblom från Snacka Snyggt ger sina bästa tips för att hantera nervositeten.

När jag hör andra prata om nervositet handlar det ofta om att få bort problem som darrande röst, illamående, blackouts eller att bli röd i ansiktet. Nervositet tar till sig uttryck på väldigt olika sätt, men oavsett hur det ser ut kan det vara störande.

Därför är det inte konstigt att man vill ha snabba lösningar så att det försvinner. Problemet med att behandla nervositet genom att ge en snabb lösning är att lösningen inte håller i längden. För dessa reaktioner är symptomen, och för att få bort nervositeten helt och hållet måste vi gå till källan.

Ofta är vi inte rädda av erfarenhet, utan av osäkerhet.

Osäkerhet kring att vi inte vet vad vi ska göra om något går snett. Ett sätt att bli av med osäkerheten är såklart att uppleva alla sätt som det kan gå dåligt på och uppleva att behöva hantera det. Då får du tillslut ett retoriskt självförtroende.

Känslan av att “oavsett vad som händer kommer jag kunna hantera det snyggt.” Men eftersom att uppleva alla situationer kommer ta tid och (uppenbarligen) vara väldigt jobbigt, så finns det ett bättre sätt. Genom att besvara tre frågor kan du, på bara en timme, få känslan av tio års erfarenhet.

Inför din nästa jobbiga situation, testat besvara dessa tre frågor.

1. Vad är det värsta som kan hända?

Här ska du tänka ut specifika saker du är rädd för ska hända. Ta kontroll över den jobbiga känslan och skriv ner varför den kommer. Är du rädd för att du ska få en blackout? Få en fråga du inte kan svara på? Eller att tekniken inte ska fungera? Desto mer specifik du är, desto mer kommer det hjälpa dig när du besvarar de nästa frågorna.

2. Vad kan du göra så att det inte händer?

Nu är det dags att tänka ut hur du ska förebygga. För varje specifik rädsla ska du nu tänka ut specifika åtgärder du kan göra, så att det inte händer.

  • Om du är rädd för att få en blackout kan en åtgärd vara att öva muntligt framför en kompis. Eller skriva bra stödord.
  • Är du rädd att få en fråga du inte kan svara på kan du såklart läsa på ordentligt, men förbered även meningarna att säga om du inte skulle kunna svaret. Till exempel “Vilken bra fråga! Vi har inte tid just nu för att ge frågan svaret den förtjänar, går det bra om jag återkommer till dig efter pausen?”
  • Om du är rädd för att tekniken ska strula kan en förebyggande plan vara att testa tekniken, vara på plats tidigt eller snacka ihop dig med kontorets teknik-geni så han kan vara nära till hands om det behövs.
Att lära sig hantera nervositet kan vara skönt och nyttigt i många olika sammanhang.

3. Om det ändå skulle hända, hur hanterar du det snyggt?

Nu kommer vi till det avgörande momentet. Att ha en plan är bra – men att ha en plan för vad man gör om planen inte fungerar är ännu bättre. Så det sista du ska göra är att fundera över vad du kan göra om det värsta skulle hända. Trots dina bästa förebyggande åtgärder, skulle hända ändå?

Om du är rädd för att få en black out kan planen nu innefatta att bolla ut en diskussionsfråga till lyssnarna. Eller visa ett filmklipp.

Är du rädd för en svår fråga kan du ha en plan för hur du ska leverera din mening. Öva på att ta ett litet kliv fram, le och öppna kroppsspråket. Så att det åtminstone ser ut som att du är lugn och älskar att få frågor. Har du en graf eller statistik på din PowerPoint som lyssnarna måste se för att kunna förstå din presentation? Skriv ut det och dela ut dem som hand-outs. Eller låtsas som att teknikstrulet inte påverkar dig och säg “Det verkar inte funka med tekniken, men det gör inget. Det blir bara roligare utan den PowerPointen ändå!”

Att vara nervös är inget problem i sig

Det är helt naturligt att vara nervös. Det viktiga är inte att aldrig bli nervös, det viktiga är att du klarar av att hantera nervositeten.

För det är bara om du inte hanterar den som det blir ett problem för lyssnaren. Och upplever du att nervositeten håller på att ta över, kan du erkänna det för lyssnaren genom att säga “Nu är jag nervös, för detta är så otroligt viktigt för mig och jag vill gärna att det ska bli bra.” De kommer bara känna sig smickrade och troligtvis gilla dig ännu mer.

Så låt inte nervositeten bli ett hinder. Genom att besvara dessa tre frågorna får du en personlig räddningsplan, och på så vis får du kontroll över nervositeten.

Så även om “the shit hits the fan” så kommer du kunna hantera det snyggt!

Anna Ekblom jobbar som retorikkonsult och föreläsare på Snacka Snyggt. Hon håller i föreläsningar, workshops, kurser och individuella retorikträningar.

Få mer retoriktips här!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.