Så lyckas du med nationella provet i matematik

Artikeln innehåller annonslänk

I maj är det mycket som står på spel, i alla fall för de elever som ska genomföra nationella provet i matematik. Ta del av studiecoachernas bästa pluggtips och kom förberedd hela vägen in i provsalen.

På gymnasiet genomförs det varje år nationella prov i matematik. Proven är obligatoriska och fungerar generellt som betygsunderlag för läraren i sin slutbedömning i kursen. Att eleven presterar sitt yttersta är därför av stor vikt, något som inte sällan leder till en hel del stress och ångest hos individen. Men så behöver det inte vara. Med vägledning, coaching och individanpassad studieteknik kan elever lyckas maximera sina provresultat. My Academy har lång erfarenhet av läxhjälp och många gymnasieelever vänder sig till oss just för att höja sitt studieresultat på nationella provet i matematik. 

Här kommer fem smarta tips – direkt från studiecoacherna.

Bekanta dig med formelsamlingen

Bra studieteknik handlar i mångt och mycket om att studera tidseffektivt. På nationella provet kommer du få tillgång till ett formelblad som du förväntas använda. De formler som inte står med måste du däremot kunna helt utantill. Därför är det smart att i god tid sätta dig in i formelsamlingen – vad finns med och vad saknas? Plugga lite extra på de frågor som använder sig av formelbladets uträkningar, men leta även fram resterande formler som läraren skrivit under kursens gång. När du kan formelbladet som rinnande vatten sparar du in tid både i studerandet innan provtillfället och när du väl sitter i provsalen.

Repetition

Tänk på att provet är utformat för att testa dina ämneskunskaper i hela kursen, det innefattar alltså allting du lärt dig de senaste månaderna. Därför är det en god idé att börja repetera redan från kapitel 1. Kika igenom dina gamla anteckningar – finns det delar du har haft extra svårt med? Genom att repetera i god tid får du en överblick på nulägessituationen, och kan prioritera dina studier fram till provtillfället.

Räkna gamla nationella prov

Nu när du kan formelsamlingen som rinnande vatten och har full koll på hela kursens innehåll är det klokt dags att börja räkna igenom gamla nationella prov! Med en snabb Google-sökning kan du hitta prov och facit från tidigare år. Förutom att du kommer stöta på nya tal och frågor som inte finns i boken, så får du en känsla för hur provet är uppbyggt. Vanligtvis består provet av några kortare uppgifter och någon längre fråga som behöver lösas i flera moment, med chans till att plocka poäng i varje delmoment.

Dubbelkolla dina svar

Att få ett lägre betyg på grund av slarvfel är riktigt tråkigt, särskilt när man lagt ner massa tid och förberett sig flera veckor innan provet. Därför är nog ett av de viktigaste råden som en studiecoach kan ge att dubbelkolla, dubbelkolla och slutligen dubbelkolla uträkningarna! Se över att du uppfattat frågan korrekt, skrivit rätt siffror och att svaret är rimligt.

Svara på alla frågor

Minuspoäng är väldigt sällan förekommande, därför är det alltid bättre att chansa och svara på alla uppgifter även om du är osäker. Det handlar inte alltid om rätt siffror i uträkningen, utan även om hur du härleder dina svar och resonerar kring uppgiften. Ibland kan man få ett halvt poäng för ett halvt rätt.

Bonustips – Privat läxhjälp med My Academy

Visste du att My Academy erbjuder intensiv läxhjälp speciellt framtaget för nationella provet i matematik? Oavsett om du vill få godkänt eller höja ett C till ett A kan du få personlig studiehjälp innan nationella prove

My Academy

My Academy ingår i koncernen A Plus Group tillsammans med läxhjälpsföretaget Studybuddy, Hey Kiddo Barnvakt och numera städhjälpsföretaget Hello Clean. Med över 2000 anställda bidrar vi till att hjälpa ungdomar, barn och familjer med allt från aktiv barnpassning, professionell hemstädning till utmärkta studieresultat.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.