Retorikexperten: Utsatt för härskartekniker? Här är 5 sätt att bemöta dem!

Retorikexperten Anna Ekblom från Snacka Snyggt ger oss sina bästa tips för att bemöta otrevliga härskartekniker.

Miranda Priestly i filmen Djävulen bär Prada använder härskartekniker i syfte att förödmjuka sina medarbetare. Foto: Getty

Härskartekniker är den fula vägen till makt och det används för att tysta och förminska andra. Teknikerna kan vara väldigt subtila vilket gör att de är svåra att identifiera. Men risken med att inte identifiera tekniken är att man börjar identifiera sig själv med känslan den lämnar.

Här är fem tips för att hantera härskartekniker:

1. Ställ en nyfiken fråga

Oftast används härskarteknikerna omedvetet. Det betyder inte att du ska låta bli att bemöta dem, men gör det på ett nyfiket och trevligt sätt så undviker du att personen går i försvarsställning. Ställ en nyfiken fråga så får härskaren förklara sig. Till exempel “hur menar du nu?” eller “vad menar du när du säger … ?”

2. Flytta tillbaka fokus

En vanlig teknik härskaren använder är att han eller hon försöker flytta fokus från det du säger till dig som person. Det kan till exempel ske när du ger härskaren kritik och som svar får du höra att det är du som är känslig.

Flytta tillbaka fokus till sakfrågan och säg “det här handlar inte om mina känslor, utan om det du gjorde.”

3. Gör en neutral observation

Det kan vara små saker härskaren gör för att förminska, som ett tonläge eller att himla med ögonen. Gör det abstrakta konkret genom att sätta ord på det och gör en neutral observation. Säg “Nu ser jag att du gjorde något med ögonen, var det något jag missade att ta hänsyn till?”

4. Bemöt olämpliga skämt och kommentarer

Många är rädda för att säga till när de hör olämpliga skämt eftersom de inte vill att det ska bli dålig stämning. Men du förstör inte stämningen, stämningen blev förstörd av det dåliga skämtet. Tänk istället att du räddar framtida stämningar genom att säga ifrån och du räddar framförallt personen som drog skämtet från att göra bort sig igen.

5. Utsätt inte dig själv för härskartekniker

Ibland utsätter vi oss själva för härskartekniker. Undvik det genom att inte använda förminskande ord och uttryck som “jag har en liten fråga” och “jag tycker typ det här är lite viktigt, eller vad tror ni?”. Om du säger något så är det viktigt, det är ingen idé att värdera det du ska säga. Byt ut det till säkra ord och påståenden som”Jag har en fråga” och “Det här tycker jag är viktigt.

Ibland kommer man på det perfekta svaret först när man kommer hem. Att ha bra svar på tal, det är en träningssak. Men tänk inte att tåget har gått.

Om tåget fortfarande tuffar kvar i ditt huvud är det inte för sent att säga till. Det är helt okej att komma dagen efter, veckan efter eller flera månader senare och säga ”När du sa xx på det mötet, jag har inte kunnat sluta tänka på det. Kan du förklara vad du menade?” Det kanske känns lite lustigt, men då får du löst situationen.

Det är bättre att vara efterklok, än att inte vara klok alls.

Läs mer tips från Anna Ekblom från Snacka Snyggt här:

Anna Ekblom jobbar som retorikkonsult och föreläsare på Snacka Snyggt.

Hon håller i föreläsningar, workshops, kurser och individuella retorikträningar.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.