Föräldrarna Heikki och Sinikka tillsammans med sonen Matti Saaranluoma.

Mirror Line: Tragedin blev starten på framgångsrikt finländskt familjeföretag

En brand höll på att förstöra allt. I stället blev det starten för ett stycke framgångsrik finländsk affärshistoria.

Det finländska uttrycket “sisu” förkroppsligar både uthållighet och beslutsamhet – ord som stämmer väl in på inredningsföretaget Mirror Line och dess produkter. Familjeföretagets resa är nämligen en historia om hur man mot alla odds kan nå framgång. Nu har man siktet inställt på den svenska marknaden och på fredag öppnar de showroom i Täby. 

Familjen Saaranluoma har i 25 års tid tillverkat skjutdörrar och förvaringslösningar i den lilla orten Bötom. Idag går affärerna bra och företaget har ett brett sortiment av skjutdörrar och stilrena förvaringslösningar med en nordisk touch – produkter som skräddarsys efter kundens önskemål. Men det har inte alltid varit guld och gröna skogar.

När olyckan var framme
I början av nittiotalet fick familjen Saaranluoma i Österbotten se sitt livsverk gå upp i rök när deras bondgård brann ner. Föräldrarna Heikki och Sinikka samt barnen Matti, Tiina och Laura kom undan med blotta förskräckelsen. 

– Det var Matti som då var tre år gammal som väckte oss och sa att -han inte kunde sova på grund av branden, berättar pappa Heikki.

Med branden försvann även familjens primära inkomstkälla. 

Vi hade planerat att barnen skulle växa upp på gården och sedan arbeta på den när de blev tillräckligt gamla, men efter att allting brunnit ner fick vi tänka om, förklarar Heikki.

Mirror Line tillverkar garderober, skjutdörrar och glasväggar. Alla produkter skräddarsys alltid enligt kundens behov och önskemål.

Reste sig ur askan
Även om försäkringen täckte det mesta av skadan var det inte helt lätt att komma på fötter igen. För att dra in pengar till familjen började Heikki att transportera köksskåp och annan heminredning till Estland.

– Där fick jag och även min fru Sinikka upp ögonen för olika produkter. Vi började fundera på om vi inte kunde skapa egna skjutdörrar och förvaringsmöbler. Idén till vårt företag Mirror Line var född!

De första åren drev familjen sin fabrik med endast en anställd på golvet. Heikki körde samtidigt runt i de tusen sjöarnas land och besökte både möbelaffärer och köksföretag – för att hitta kunder och samtidigt rekrytera återförsäljare.

– Det pågick i några år tills marknaden plötsligt exploderade i slutet av 90-talet. Skåp och dörrar blev plötsligt en attraktiv affär igen och det dök upp nya återförsäljare, berättar Heikkis dotter Laura som idag arbetar som marknadschef på Mirror Line.

Skjutdörrar i trä är en av Mirror Lines specialiteter.

Familjen fortfarande hjärtat i företaget
Idag har Mirror Line mer än 30 anställda och är därmed en av de större arbetsgivarna i det lilla samhället Bötom i Österbotten. Produktionsanläggningen har vuxit från 180 kvadratmeter till att vara 5 500 kvadratmeter idag.
Även om Mirror Line befinner sig i en expansiv fas är det samtidigt tydligt att det fortfarande ett familjeföretag. 

– Trots att vi växt och nu även etablerar oss på den svenska marknaden känner vi fortfarande att vi är ett familjeföretag. Därför är det även viktigt för oss att kunna berätta vår historia och låta folk veta var vi kommer ifrån. Vår bakgrund är vår styrka, förklarar Laura.

Premiär för svenskt showroom
I helgen öppnar Mirror Line sitt första nordiska showroom i Täby utanför Stockholm. Där kommer man att kunna se exempel på Mirror Lines garderober och förvaringslösningar i alla hemmets rum – vardagsrum, allrum, hemmakontor, kläd- och tvättrum.

Både i Sverige och Finland har vi en lång historia av att uppskatta väldesignade produkter för hemmet. Vi ser fram emot att välkomna alla som bor i Stockholm till vårt showroom nu i helgen den 11-13 oktober, avslutar Laura.

Mirror Line tillverkar måttanpassade skjutdörrar och förvaringssystem.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.