Linn Alfredsson: Hon vill få juriststudenter att hoppa på tech-tåget

I gränslandet mellan teknologi och juridik har Linn Alfredsson hittat hem.

Juristen Linn Alfredsson driver nya initiativet Tech Academy i Lund.

AI, blockchain, smart contracts och big data är termer man inte hör alltför ofta på svenska juristutbildningar. Det vill Linn Alfredsson ändra på med Tech Academy som nu drar igång i Lund.

Sverige har ett kunskapsglapp när det kommer till tech och juridik. En akademisk glipa som juristen Linn Alfredsson bestämt sig för att överbrygga. I maj är det dags för hennes hjärtebarn Tech Academy i Lund – ett gränsöverskridande initiativ som introducerar studenter på juristutbildningen i Lund till tech-relaterade ämnen. Initiativet är stöttat av Hannes Snellman, VentureLab, Juridiska Fakulteten samt Juridiska Föreningen i Lund.

Kopplingen mellan tech och juridik är faktiskt inte så långsökt som man kanske kan förledas att tro. Jurister är skolade i att hantera gråzoner, bedöma risker och vara problemlösare. Egenskaper som kommer att behövas mer än någonsin i en digital värld.

– Om man inte förstår den bakomliggande tekniken är det extremt svårt att belysa risker och bedöma på vilken risknivå ett problem landar. Framtidens jurister kommer behöva veta mer om integritet i en big data-värld, rättssäkerhet och etik inom AI-världen och inte minst ha koll på GDPR-perspektivet, förklarar Linn. 

Förflutet i San Francisco
Hon har själv en bakgrund som bolagsjurist på global nivå inom H&M-gruppen där hon jobbat med åtskilliga olika marknader och varumärken, inklusive & Other Stories och COS. Idag jobbar hon för Hannes Snellman Advokatbyrå i centrala Stockholm. Linn har dessutom tagit ytterligare en masterexamen på Berkeley Law i Kalifornien inom “Law and Technology”.

– Det var nog främst under mitt år i USA som jag fick upp ögonen för kombinationen juridik och teknologi. När jag kom tillbaka till Sverige var jag övertygad om att det var det jag skulle fortsätta att jobba med, förklarar hon.

Inom många andra yrken har tekniska ämnen såsom AI och blockchain tagit sig in på den avancerade utbildningsnivån. Men för svenska juriststudenter finns det ännu inte samma möjligheter idag eftersom dessa ämnen inte har lyfts upp tidigare.

Med tanke på allt annat universiteten vill hinna få med i utbildningen har tech-ämnen inte fått den uppmärksamhet jag tror de behöver. Det är i min mening en olycklig prioritering. Intresset från såväl näringsliv som andra aktörer för Tech Academy visar att det finns ett stort engagemang för frågorna.  

På tapeten
Gränslandet mellan tech och juridik är högaktuellt just nu. Både Sveriges regering och EU har initierat projekt och satsat pengar på att utveckla verktyg och utbildningar för att kunna ta nästa steg, inte minst inom AI.

– Om du frågar mig blandar dessa ämnen sig ganska naturligt med varandra. Det finns många spännande juridiska aspekter inom till exempel AI och när det kommer till blockchain-teknologier, aspekter vi jurister kommer att behöva ha bra koll på i framtiden. För mig är det minst lika självklart att mer tech-relaterade ämnen ska finnas med på utbildningen som att framtidens jurister inte kommer att arbeta med en lagbok i handen i en allt mer digitaliserad värld.

Sverige ligger fortfarande långt efter länder som till exempel USA där man har renodlade juristteam på byråer och in-house som uteslutande arbetar med AI och blockchain. Linn menar att det är dags att ta tillbaka taktpinnen och vara ett land i framkant – något som börjar med att förändra attityden hos viktiga samhällsfunktioner likt juristbranschen.

Eftersom jag själv är jurist känns det naturligt att börja där. Att förändra en ganska stolpig bransch och få in ett mer modernt tankesätt är definitivt en utmaning. Men jag gillar utmaningar.

– Jag hoppas att universiteten och även studenterna inspireras till att utveckla tech-relaterade kurser anpassade för juriststudenter. Men även att man får upp ögonen för en helt ny del av juristbranschen som kommer att bli väldigt aktuell inom en snar framtid.

Bold+Logo+Vit+TALResurs+1
Tech Academy i Lund är ett gränsöverskridande initiativ som introducerar studenter på juristutbildningen i Lund till tech-relaterade ämnen.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.