Linda Jöfelt, grundare och VD

Linda Jöfelt och Dughult of Sweden: “Kronprinsessan Victoria är vår drömkund”

Linda Jöfelt sålde sitt företag och bestämde sig för att satsa på något de allra flesta gav upp tanken på för 50 år sedan – att producera kläder i svenska fabriker. Dughult of Sweden heter klädmärket som för de svenska modetraditionerna in i en hållbar framtid. Deras tidlösa design och låga miljöpåverkan är något som tilltalar många, inte minst Kronprinsessan.

Var och varannan dag tar nyheterna upp mänsklighetens miljöpåverkan. Den gröna trenden fortsätter att växa, allteftersom fler och fler blir medvetna. Med klassiska snitt och högkvalitativa material skapar Dughult of Sweden kläder som värnar om miljön, och som förtjänar en plats i den hållbara garderoben.

Minska klimatpåverkan med kläder av kvalitet
Klädindustrin är kända för utsläpp och negativ miljöpåverkan, dåliga arbetsförhållanden och låga löner för fabrikernas textilarbetare. Framförallt gäller detta produktionen av kläder i Asien, där en majoritet av världens kläder produceras under oetiska förhållanden.
Billiga slit-och-släng kläder har ett högt pris – miljöpåverkan.

Enligt en studie genomförd av Naturvårdsverket har klimatutsläppen från svensk textilkonsumtion ökat med 27% från år 2000 till 2017, varvid 79% av utsläppen sker vid nyproduktion.

Naturvårdsverket menar att en viktig åtgärd för att minska klimatpåverkan från textilkonsumtion är att köpa kläder av hög kvalitet som håller längre. Det är inte enbart på grund av slow-fashion aspekterna, kvaliteten i sömnad och materialval, som gör Dughult of Sweden till ett hållbart modevarumärke att hålla utkik efter.

Dughult of Sweden’s klänningar har bland annat burits av Kronprinsessan. Foto: Cim Ek (t.v.) och press (t.h.)

En dröm som gick i uppfyllelse
Dagen då Linda Jöfelt slog upp dörrarna till sitt egna modehus år 2016 var en av de lyckligaste i hennes liv. Idag är hon när hon blickar tillbaka på sina första tre år som modeskapare konstaterar hon stolt att hon har lyckats med sitt mål:

Att skapa en helt igenom svensk klädkollektion med hantverket i fokus, för kvinnan som vet vem hon är, vad hon vill och varför.

Med tillsyn över hela produktionen – i Göteborg
Det är inte heller det minskade köpbehovet som kommer med att köpa tidlös design som framhäver den kvinnliga formen, och som står starkt gentemot trender som kommer och går. Dughult of Sweden kan stoltsera med att alla kläder är designade och tillverkade på företagets modehus i Göteborg.

I fabriken i Göteborg tillverkas stilrena damkläder i olika material, snitt och mönster – allt från kappor till klänningar, och kjolar och blusar. Nya unika prints och kollektioner tas fram varje säsong.

Våra duktiga sömmerskor finns i samma lokal, vilket gör att vi har kontroll på alla led och kan följa tillverkningen från början till slut, säger Linda.

Tygerna köps in från utvalda leverantörer i Europa som delar Dughult of Sweden’s vision kring hållbarhet. Foto: Dughult (t.v.) och Nathalie Greppi (t.h.)

Svensktillverkat, vad innebär det egentligen?
Kläder producerade i Sverige innebär kortare transporter och ökade jobbmöjligheter på plats, med rättvisa arbetsvillkor. För Dughult of Sweden är transporterna nästintill obefintliga. 

Med andra ord väljs leverantörer som tänker steget extra kring bland annat färgning och kemikalier. Svensktillverkade tyger finns i dagsläget inte i tillräcklig utsträckning, men med ökat intresse kommer också ökad efterfrågan.

Svensktillverkade kläder ligger i tiden, och är på många sätt ett steg i rätt riktning för en mer hållbar konsumtion. Svensktillverkat, likt Dughult of Sweden, är fair fashion – på riktigt.

Dughult of Sweden erbjuder svensktillverkade kläder som får varje kvinna att känna sig speciell och unik. Vacker inifrån och ut.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.