Sofia Wingren

Karriärfokus med Sofia Wingren: Vem har sagt att man måste vara omtyckt?

Kan man driva förändring och samtidigt vara omtyckt? Vår nya karriärcoach Sofia Wingren reflekterar över det viktiga ämnet ledarskap.

Sofia Wingren är vår nya karriärskribent och jobbar med rekryteringsplattformen Exparang som investerare och rådgivare. Under serienamnet Professional Flow reflekterar hon kring frågor som dyker upp i arbetet med Exparang, rekrytering i stort, och livet i allmänhet. En uppskattad matchning för oss på Moderna Livet då Sofias erfarenhet inom näringslivet och hennes fokus på mångfald är en viktig kombination. Först ut i serien handlar om den eviga längtan efter att vara omtyckt, samtidigt som man vill vara en förändringsdrivande ledare – är det ens möjligt?

På senare tid har jag fått ikläda mig rollen som mentor. Det är ju smickrande att få frågan. Och eftersom jag har välsignats med en ganska god självkänsla, så tycker jag att jag ändå efter en sådär 25 år i yrkeslivet har något att komma med. (Herregud – skrev jag just 25 förresten? Det var länge. Jag är helt enkelt supererfaren.) 

Jane Doe (vi kallar henne så), som är min adept i detta sammanhang, är en DUF (Duktig Flicka i ordets bokstavliga och positiva bemärkelse – en sån du absolut vill anställa). Hon har gjort en kort och tydlig lista på samtalsämnen hon skulle vilja dryfta. Och ett av dem är Hur genomför man tuffa förändringar och fortsätter vara omtyckt? Den frågan säger så mycket. 

Hur genomför man tuffa förändringar och fortsätter vara omtyckt?

Den säger något om hennes erfarenhet. Att det redan har visat sig vara svårt. Den säger något om motståndet man känner som förändringsledare redan innan man tagit tag i förändringsarbetet. Den säger en del om mod – hur tuff vågar jag vara? Hur tuffa vågar vi vara i det här? Och den säger en hel del om det mänskliga behovet, som genomsyrar allt, hela livet, och hela tiden – behovet att vara omtyckt.

Fy för att vara illa omtyckt. Det är som ett enda stort undertryck – något man som människa egentligen hela tiden strävar bort från, tillbaka mot en jämvikt, där man är omtyckt igen. 

Och ändå, skulle jag vilja säga att det är oerhört viktigt att våga befinna sig i just den positionen. Den att vara illa omtyckt. Att klara av att vara den som det snackas bakom ryggen på. Att ha styrkan att vara den som blir motarbetad. Att driva förändring är ingen “walk in the park”. Det är inte solsken. Egentligen är förändring något som spottar ut förändringsledaren på andra sidan, förbrukad. Jag tror att det är jättesvårt att både vara förändraren och den store frälsaren samtidigt. All förändring får ovänner, skapar friktion och diskussion.

Jag tror att det är jättesvårt att både vara förändraren och den store frälsaren samtidigt.

Det blåser snålt i transformationsstormens öga. Att komma och föreslå förändring – för att det ska leda till förbättring – innebär ju att man indirekt driver tesen att det som gjordes tidigare, hur det var och de som gjorde det – är fel. Vilken normalt funtad människa blir inte sur om någon kommer och påstår det? Det spelar ingen roll hur snällt och varsamt man än säger det. 

Så svaret på frågan Hur genomför man tuffa förändringar och fortsätter vara omtyckt? måste vara att “det gör du inte”. Iallafall inte i förstone. Och i alla fall inte av dem som förändringarna berör. Men en sak kan du se till – du kan genomföra tuffa förändringar och fortsätta tycka om dig själv. Du kan göra de tuffa förändringarna och behålla självrespekten.

Genom att visa respekt mot dem som förändringarna påverkar. Genom att känna och visa empati. Genom att se folk i ögonen. Ge människor tid och hjälp att förstå. Förklara, och stå för dina åsikter. 

Du kan genomföra tuffa förändringar och fortsätta tycka om dig själv. Du kan göra de tuffa förändringarna och behålla självrespekten.

Säg “jag tycker” och inte “man anser”. Underbygg anledningarna till förändringen med data – för dem som behöver det – och med storytelling för dem som behöver det. Och kanske framförallt, gör det helhjärtat, så att förändringen är tuff nog, och får effekt. För då finns det ett ljus på andra sidan – det kan faktiskt vara så att det dyker upp en och annan supporter, när alla äntligen står med facit i hand. 

Så – ge inte upp. Men se till att du har någon annan, utanför jobbet, som tycker om dig – eller en chef, som stöttar och står bakom dig när det blåser som hårdast. Som en av mina chefer sade en gång – “I hear you started world war three. Good. Keep going.” 

Om Sofia
Sofia Wingren Poddar om karriär med Rat Race – din guide i ekorrhjulet, agerar rådgivare på matchningsplattformen Exparang och har ett förflutet inom MTG, EF Education First och Hyper Island där hon genom åren både varit illa omtyckt och omtyckt.

Filip Strömbäck och Sofia Wingren är värdar till nya podden Rat Race – din guide i ekorrhjulet

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.