Jobb, familj och 100 böcker på 1 år – så här lyckas du

Olof Hoverfält jobbar till vardags som konsult inom strategi och affärsdesign hos det globala IT- och designföretaget Reaktor. Uppdraget som konsult innebär att han försöker kombinera strategi, design och kreativitet med ett kritiskt förhållningssätt. När ett tv inslag på SVT publicerades om hur han loggade sin dagliga användning av kläder väcktes ett bredare intresse. Nu vill han att fler tar del av hans inspirerande arbetssätt.

Allt började 2015 när Olof upptäckte ljudboken. Efter att ha experimenterat i två år identifierade han de bästa sätten att ta till sig 100 böcker om året, utan att bortprioritera någonting annat. Fram till idag har han lyssnat på 550 böcker vilket motsvarar 2 824 timmar eller att arbeta heltid i ett och ett halvt år.

– Böcker är ett utmärkt sätt att bygga, forma, byta ut och förkasta mentala modellerna i din verktygslåda, säger Olof Hoverfält.

Olof Hoverfält menar att verkligt lärande kommer av att förstå hur olika delar sitter ihop. Det nyttiga ligger i att bygga ut sin kunskap med olika ämnen men även med olika synsätt inom varje ämne. Man känner igen en bra bok genom att den ger ett sammanhängande och välgrundat argument för sitt tankesätt.

Du kan läsa mer om tanken bakom Olof Hoverfälts projekt här och utforska hans kontinuerligt uppdaterade bokhylla på Miro.

Olofs 5 tips för att få ut så mycket som möjligt från din läsning

  1. Läs för att känna igen inte för att memorera. Genom att läsa flera böcker inom samma ämne ökar man sin förståelse för ämnet, första boken kanske går långsamt med sedan går det lättare.
  2. Ta till dig mentala modeller, inte analogier. Analogier ger ofta en snedvriden bild som bara passar en specifik situation medan modeller skapar djupare insikt och möjligheten att anpassa modellen till ditt problem.
  3. Sök konstruktive motsägelse. Se fler sidor av samma ämne genom att läsa böcker på olika sidor av spektrat, sök sanningen och våga tänka själv.
  4. Skapa en visuell referens. En digital bokhylla kan räcka för att skapa en överblick och underlätta för minnet men det är även bra att sätta markeringar vid avsnitt eller stycken som är extra intressanta.
  5. Använd kunskapen men våga även omvärdera regelbundet. Genom att koppla teori till verklighet kopplas även tankevärlden till handling. Självständigt tänkande är värdefullt.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.