Ta kontakt med någon som inspirerar dig och bolla lite idéer.

Anja och Alex: Hur hittar man egentligen sitt drömjobb?

Har du funderingar på att byta jobb? Vet du att du vill göra något annat men inte vad? Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug ger sina bästa tips på hur du hittar jobbet just för "dig".

Det är så lätt, när man är mitt uppe i något, att tro att man inte kan något annat, fast man aldrig ens testat. Istället sneglar man på andra, drömmer i det tysta men vågar kanske aldrig säga det högt eller göra något av det. Men egentligen, vad är det värsta som kan hända?

Om du är missnöjd på jobbet, fråga dig själv – vad skulle du göra om du inte var rädd för en förändring? Här kommer 5 steg för att hitta drömjobbet som vi själva önskar att vi fått när tvivlen var som störst:

1. Var vill du vara?
Varför jobbar du med det du gör? Kanske blev det bara så? Ofta kan det vara slump eller bekvämlighet som gör att vi hamnar där vi gör. Om du är missnöjd eller rastlös på ditt jobb så fråga dig själv: Vad skulle du vilja jobba med om du fick önska helt fritt?

Vad skulle du vilja jobba med om du fick önska helt fritt?

2. Vad är viktigt för dig?
Skriv ner dina värderingar och vad som är viktigt för dig. Vad brinner du för? Vad är du bra på? Ibland kan det kännas svårt  att se drömjobbet framför sig, framför allt om det är långt ifrån det du sysslar med idag, men det kan kännas lättare att identifiera vad som är viktigt. Kanske är det fria arbetstider, att du får påverka dina arbetsuppgifter eller göra skillnad?

3. Vad är du bra på?
Använd dina erfarenheter. Försök hitta sätt att använda dina erfarenheter och hitta dina unika styrkor. Att du jobbat i butik kanske innebär att du är social och trivs med varierade arbetsuppgifter. Försök fundera på andra jobb där du får användning av det du är bra på, ofta kan det hänga ihop med det du tycker är kul.

Ta gärna hjälp av vänner och kollegor och fråga vilka egenskaper de uppskattar mest hos dig.

4. Våga försöka
Tillåt dig själv att drömma fritt och avfärda inget med att det är för svårt eller för stort. Inget kommer förstås gratis, du måste vara beredd på att kämpa för att nå dit du vill. Det kanske känns långt bort just nu men man måste våga för att vinna, det finns inga genvägar. Jämför det med en fysisk prestation. Om du aldrig tränat förut känns det som en omöjlighet att springa en mil men om du ger det tid och tränar upp dig kommer du helt plötsligt vara där, i mål, redo för nästa steg.

5. Skapa rätt miljö
Miljön och vem du har runt dig spelar otroligt stor roll. Se till att omge dig med drivna och inspirerande människor som uppmuntrar och lyfter dig istället för tvärtom. Ta kontakt med någon som inspirerar dig, bjud på en lunch i utbyte mot att få bolla lite idéer. Det behöver inte vara i samma bransch som du, men se till att det är en person som är passionerad och driven för sin sak.

Andra människor som inte är nöjda med sin situation riskerar bara att dra ner och bromsa dig. Skapa din egen kreativa miljö!

I nysläppta boken Self-care sammanfattar Anja Forsnor Wärn och Alexandra Kamperhaug sina bästa livstips.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.