Mathilda tog med sig familjen och Juniper till New York “Det blev helt klart en annorlunda start”

Junipers grundare berättar om flytten till New York, livet under pandemin och att driva bolag på distans

8 mars gick flyttlasset, mitt under den rådande pandemin, och bara dagar innan gränserna till Europa stängdes. Flytten var egentligen planerad till senare i mars men de kände att något var på gång och två dagar senare satt grundaren av Juniper, Mathilda och dottern Juni på ett flyg till New York där hennes man Jacob redan var på plats.

Vi har träffat Mathilda Wibom Westerberg, grundare av sänglädsemärket JUNIPER. Juniper är en stockholmsbaserad startup som säljer lyxsängkläder på ett helt nytt sätt.

– Det blev helt klart en annorlunda start på livet i New York. Som tur var så hade vi två veckor tidigare signerat för en lägenhet som vi fick flytta in i samma vecka som vi kom till New York, berättar Mathilda.

Snabb utveckling för Juniper 

Hon har skött företaget på distans, och verksamheten med Juniper har fortsatt i samma takt. Mathilda har hunnit med både lansering av varumärket i Tyskland och tagit fram en ny visuell identitet tillsammans med designbyrån Nineties Studio, samt fotografering och ny kampanjfilm. “Men det skulle vara att ljuga och säga att det varit enkelt,” säger hon.

Men det skulle vara att ljuga och säga att det varit enkelt.

Junpiers sängkläder är av absolut högsta kvalité med omtanke om både plånbok och miljö.

Hur var det att flytta mitt under en världspandemi?

– När pandemin nådde New York försvann den kända stadens puls och allt stängde ner. Butiker, frisörer, varuhus, restauranger, cafeer, lekplatser… you name it.

Detta resulterade i att familjens flyttlass som skeppats från Stockholm fastnade i en hamn i New Jersey och de fick bo utan möbler och andra personliga föremål i flera månader.

– Jag, min man Jacob och vår dotter Juni stod själva på Times square en lördag mitt på dagen i mars. Det kändes som vi var med i en domedags film där vi var de enda överlevarna.

Mathilda och tvååriga dottern Juni i New York.

Att driva Juniper under tuffa förutsättningar

Men även om världen stannade upp, behövde Mathilda fortsätta driva Juniper. Mathilda berättar att det var otroligt tufft att både vara mamma på heltid till en lekglad liten två-åring i en ny stad där allt var stängt, och samtidigt driva bolaget framåt. Så fort Mathilda satte sig vid datorn ville Juni leka. Och gick de på promenad till Central Park så fick barn inte leka med varandra.

– Försök förklara det för en tvååring som precis flyttat från familj, förskola och ett liv fullt med kompisar och relationer, säger Mathilda. Detta resulterade i att varje dag handlade om att hela tiden prioritera kunden, allt annat fick vänta.

Att driva bolag med småbarn är en konstant balansgång och det är viktigt att kunna prioritera.

– Jag låg efter med bokföringen, med rapportering till investerare, med mailen och alla projekt som inte var betydande just idag fick sättas på hold i någon utsträckning.

Men, sena kvällar med jobb har varit räddningen och gjort att Juniper har fortsatt i rätt riktning och kommer växa en bra bit även i år.

Pandemin var omöjlig att förbereda sig för men om jag bortser från det går det faktiskt bra att driva Juniper från en annan plats.

Sena kvällar och hårt jobb har gjort att Juniper fortsätter i rätt riktning och kommer växa en bra bit även i år.

Tips om du ska driva bolag på distans

Mathilda berättar att det är viktigt att träffa leverantörer och nära samarbetspartners innan flytten. Detta för att bägge sidor ska känna sig trygga med hur arbetet kommer att se ut framåt samt sätta de digitala arbetssätten i så stor utsträckning som möjligt.

Pandemin var omöjlig att förbereda sig för men om jag bortser från det går det faktiskt bra att driva Juniper från en annan plats

Verktyg som google sheets, docs, hangout och förstås Slack är helt ovärderliga. Inte minst för att kunna jobba effektivt tillsammans med våra interns som är baserade i Stockholm.

– Sedan är det viktigt att tänka igenom hur du lägger upp arbetet på dagsbasis. Då vi är sex timmar efter i New York, är det viktigt att göra alla arbetsuppgifter som har en motpart i Sverige på förmiddagen. Dels för att säkerställa att jag inte blir en flaskhals mot leverantörer eller samarbetspartners. Men också förstås att ta hand om våra kunder om de behöver hjälp med något.

– Eftermiddagarna är fyllda med kreativa samt andra energi-krävande projekt som jag själv kan jobba vidare på. Och kvällar, jobbar jag mycket med strategiska frågeställningar för då sover Sverige. Man kan jobba ostört och jag är ofta som mest visionär.

Vad händer framöver?

– För Juniper kommer Sverige vara hemmaplan åtminstone en bra tid till framåt. Jag ser att vi kommer anställa där och jobba digitalt, men sen är det inte omöjligt att kollegor hamnar på andra platser heller. Vår designbyrå sitter i Stockholm, vår nuvarande intern i Västerås och vår utvecklare i Ukraina. Så jag skulle gärna se att vi la till internationella kollegor också framåt. Man allt det är fortfarande en bit bort, jag hoppas kunna lägga till min första kollega under våren!

new york
Mathilda Wibom Westerberg är grundare av lyxiga sängklädesmärket Juniper.

Få 15% rabatt t o m söndag 27 september med koden modernalivet15

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.