Elise Lilliehöök – “De bästa lösningarna är ofta de enklaste”

I en exklusiv intervju med Elise Lilliehöök, medgrundare och VD för Mingla.io, får vi en inblick i hennes personliga resa, företaget hon driver och de visioner som driver henne framåt.

Elise Lilliehöök berättar att hon älskar ny teknik, men är uppvuxen på landet och trivs bäst barfota. Hon laddar helst batterierna i en skog, men kan också njuta i ett hav av nya spännande människor.

– Ju äldre jag blivit, desto mer tillåtande har jag blivit i hur jag beskriver mig själv. Jag älskar att få till en bra affär lika mycket som jag kan lägga min själ i något för den goda sakens skull. Dessutom är jag både entreprenör och tvåbarnsmamma, berättar hon.

De senaste åren har Elise ägnat sig åt att bygga och skala digitala verktyg för mänsklig kontakt och inre utveckling inom Norrsken Foundation.

– Det kändes som ett naturligt steg att förflytta mig in i det fysiska rummet där vi istället använder tekniken som stöd. Tänk dig att du är på en konferens, mässa eller event fullt av nya potentiella bekantskaper. Mingla.io hjälper dig att våga ta kontakt med nya personer och hålla koll på vilka de är så att du kan ta dialogen vidare på ett meningsfullt sätt. Och det bästa är att du inte behöver dela med dig av dina privata uppgifter till någon du inte känner eller vet vem det är, berättar Elise Lilliehöök.

Hur grundade sig idén till Mingla.io?

– Jag tror att många kan känna igen sig i upplevelsen av att vara lite obekväm i ett rum fullt av främlingar, oavsett om man är den sociala typen eller inte. Idén såddes av en av mina medgrundare, Ash Pournouri, som efter att ha arrangerat tusentals events såg behovet och hade en idé om hur det kunde lösas bättre än med nuvarande eventappar. Andreas Grape, vår andra medgrundare, och jag delade denna upplevelse. Första gången vi testade på ett event gjordes flera tusen kontakter – då visste vi att vi var något på spåren! De bästa lösningarna är ofta de enklaste, berättar Elise Lilliehöök.

Vad är din drivkraft?

– Vi lever i en tid som på många sätt blir mer och mer orolig. Fler beslut, både på mikro- och makronivå, tas baserat på rädsla istället för klokhet, och många av oss hamnar i ett ‘vi och dem-tänkande’. Jag är övertygad om att vi behöver hitta olika vägar att närma oss varandra på alla sätt vi kan. Att förenkla ett första möte mellan främlingar känns inte bara meningsfullt, utan också viktigt, berättar Elise Lilliehöök och fortsätter:

– Det finns också något djupt mänskligt i att leka, vilket gör mig nyfiken på att fortsätta utveckla vår produkt. Kan man dessutom kombinera det med teknik i framkant och en stark affärsnytta känns det som en extra bonus.

Vilka utmaningar har du stött på?

– På många sätt är varje dag i livet som entreprenör ett kast mellan adrenalin och dopamin. Jag höll på en del med extremsport när jag var yngre. Det slog mig när jag tittade på Anders Hansens program om personligheter att entreprenörskap nog är lite av vuxenversionen av att kasta sig utför ett berg du precis klättrat upp på. Inom sporten är själva grundförutsättningen att misslyckas, om och om igen. Till slut sitter det och då firar man. Ska man lyckas som entreprenör går det inte att sitta och klia sig i huvudet och gräva ner sig när saker inte blir som man tänkt. Det är så mycket som spelar in och som går fel, speciellt i början, så det är bara att borsta av sig och köra igen.

Ditt bästa tips till blivande entreprenörer?

– För mig är entreprenörskap ett mindset mycket mer än att du grundat en unicorn. Det finns många entreprenörer med outvecklade vingar på så många jobb. Med det sagt – om du känner att det bor en entreprenör inom dig och att det finns en längtan, bara gör det. Lägg undan en liten peng om du kan och sätt en tidsram på hur länge du kan satsa eller börja med något vid sidan av ditt nuvarande jobb – kanske kan du gå ner lite i tid för att börja?

– Jag vill också döda myten om entreprenören som en hårdnackad hänsynslös yngling som aldrig sover eller äter. Nej, tvärtom ser jag många fördelar med att bygga bolag senare i livet. Har man varit runt i torktumlaren några varv är det lättare att navigera prioriteringar. Man kan ruska av sig det mesta med ett större lugn och ett fokus på det som är väsentligt, avslutar hon.

Här kan du läsa mer om Mingla.io!

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.