Christoffer Malmer om bankkarriären och digitala eran

Vi har träffat Christoffer Malmer som med stor passion för bank och finans bland annat bidragit mycket till den digitala utvecklingen på storbanken SEB. Här berättar han om sin karriär, att vara pappa till tre barn, samt sin syn på den digitala framfarten inom bankvärlden.

Christoffers karriär
Christoffer berättar att han lider av svår tävlingsmani och såg därför tidigt skolan som ett sätt att tävla och nå resultat. Det gjorde att gymnasie- och universitetsbetygen gav goda förutsättningar att välja yrkesinriktning ganska fritt.

– Jag läste internationell ekonomi i Lund och var helt på det klara med vilken karriärväg jag ville gå. Jag skulle bli managementkonsult. Delvis för att det verkade spännande och omväxlande, men sannolikt också för att det stod högt i kurs bland nyutexaminerade studenter i 90-talets Sverige. Överst på önskelistan stod naturligtvis McKinsey dit alla ekonomistudenter med en svaghet för strategimatriser kastade lystna blickar. Att få komma på intervju blev en enkel match, men efter en havererad intervjuprocess som föll på första case-frågan, följd av ett förnedrande huvudräkningsfiasko inför några franska ingenjörer på en intervju med Bain & Co under min utbytestermin i Paris, krossades mina konsultdrömmar skoningslöst och permanent.

Drömmen om att bli managementkonsult gick i krasch och istället blev första jobbet starten på en gedigen banking karriär.

Tursamt nog ville många av studiekamraterna flytta till London för att bli bankers istället, vilket blev något som även han fick upp ögonen för – det var ju också utmanande och åtråvärt. Överst på den önskelistan stod Goldman Sachs och där var det bättre tur.

– Efter ett internship på analysavdelningen på Fleet Street, där jag fick ägna sommaren åt att djupdyka i Västeuropeisk lastbilsindustri, fick jag en fast anställning efter avslutade studier. Eller rättare sagt så snart som möjligt, med löfte om att tid skulle ges för att avsluta magisteruppsatsen. Den blev dessvärre aldrig färdigskriven och trots flera försök, inklusive ett erbjudande att medförfatta tillsammans med en av SEBs traineer, så saknas den där uppsatsen fortfarande i min akademiska trofésamling (tveka inte att höra av er om någon vill skriva uppsats – jag har ett metodkapitel från 1999 som är i stort sett färdigt).

Efter nio år på Goldman, där Christoffer utvecklades från junioranalytiker till Managing Director med ansvar för Bank & Finansanalys i Europa, flyttade han hem till Sverige lagom till första barnets nedkomst. Det blev Stockholm och där jobbade han ett par år på en hedgefond som var baserad i London men som satte upp ett litet kontor i Stockholm åt honom vilket gav en lyxig flexibilitet under de första småbarnsåren.

Led av ”socioprofessionell abstinens”
– Van vid större team och livliga kollegor, och med en begynnande socioprofessionell abstinens (osäker på om det är ett begrepp som existerar) så var jag inte sen att tacka ja till ett jobb som ansvarig för SEBs relationer med finansiella institutioner; efter att ha analyserat och investerat i banker var det otroligt roligt att få komma in och se hur en bank faktiskt fungerar på riktig! Några år senare fick jag frågan om jag ville bli ansvarig för en av bankens divisioner som då hette Wealth Management, vilket även innebar en plats i bankens verkställande ledning. Jag tackade ja med en känsla av “uncomfortable excitement” och arbetet i koncernledningen blev fantastiskt roligt och lärorikt.

– Mitt nästa ansvarsområde i ledningsgruppen blev bankens alla privatkunder innefattande både kontorsrörelse och Private Banking, och det var härifrån som jag verkligen började känna av och även aktivt arbeta med den omfattande transformationsagendan som genomsyrar hela finansbranschen idag, ett arbete som jag verkligen brinner för. Därför var det oerhört spännande att få möjligheten att starta och driva SEBx när banken tidigare i år bestämde sig för att göra en x-satsning.

Vad gör dig så fascinerad av den digitala framfarten? Var ser du de största möjligheterna och utmaningarna?
– Jag har ju följt finansindustrin på nära håll i snart tjugo år med allt från internet-revolutionen och IT-bubblan till den globala finanskrisen, och det har aldrig varit så spännande som det är idag.

Vi har nog lite av en “perfect storm” framför oss där förutsättningarna för förändring har vuxit sig ordentligt starka; bankkunder å ena sidan har aldrig varit mer öppna för att prova nya lösningar, samtidigt som tekniken för att skapa fantastiska produkter aldrig varit så kraftfull och lättillgänglig som den är idag.

– Därför tror jag att de kommande två-tre, kanske fyra-fem åren kan komma att bli ganska avgörande för branschens långsiktiga utveckling. Vi har sett liknande skeenden i flera andra branscher och likväl som det går att se utmaningar för alla som verkar på en marknad i snabb förändring, så kommer det tveklöst att skapas oerhört spännande möjligheter, inte minst när man lyckas hitta och kombinera styrkor från olika håll.

Dina tips till dagens ungdomar som funderar på olika karriärsvägar?
– Detta kan låta naivt, men jag tror oerhört mycket på att envist fråga sig själv vad man verkligen brinner för och söka sig en utmaning inom det området. Jag måste erkänna att min passion för bank och finans – och ja, man kan faktiskt ha en sådan! – har utvecklats över tid, och skulle jag istället följt min inre glöd i riktigt unga år så hade jag nog blivit journalist. Så klart att det kan svänga över tid, och visst kan man utveckla och odla sina intressen, men att ha någon form av grundläggande kompassriktning klar för sig tror jag hjälper enormt när man skall hitta rätt.

Tre barn och fortfarande mycket energi. Vad är dina knep? Hur startar du dagen?
– Det stämmer bra, en dynamisk trio som är en outtömlig källa till glädje, kärlek och irritation, och jag kan verkligen instämma med de flesta välanvända one-liners om föräldraskap så som “de växer upp för snabbt”, “det gäller att spendera tid med barnen när de fortfarande vill”, “det bästa med barnen är när de vaknar och när de somnar” etc.

Till vardags går jag upp 05:00 vilket ger mig en dryg timma till träning, läsning (i form av ljudböcker), och en kort stund för nedtecknande av några dagboksliknande tankar. Det känns skönt att starta arbetsdagen med lite träning i benen och med hjälpligt sorterade tankar i huvudet. Sen tror jag att jag är lyckligt lottad med både nyfikenhet, vilja och disciplin i mitt naturliga state-of-mind vilket driver mig framåt varje dag.

Jag gillar att skapa och se resultat, och jag var en sån som tjatade om att få ta hem smörkniven från träslöjden innan den var klar och oljan torkat, och på julen kan jag stå hukad över familjens pepparkakshusbygge långt efter att barnen gått och lagt sig för att det skall bli klart till nästa morgon.

Har du någon inspirationskälla?
– En källa för inspiration som påverkat mig mycket under de senaste åren är Singularity University i USA, där frasen “the future is already here, it’s just not evenly distributed” verkligen kommer till liv. Ingen lämnar Singularity University oberörd, och för alla bolag som har kunder och bedriver en lönsam verksamhet idag, är ett besök på detta universitet ett ypperligt sätt att skapa en sense of urgency om att ständigt följa sina kunders behov och beteenden och konstant arbeta för att säkerställa en långsiktig relevans för verksamheten.

– När det kommer till personer som inspirerar, så kan jag inte låta bli att nämna Emanuel Macron och hans resa till presidentposten i Frankrike. “Chapeaux!”, som hans landsmän skulle ha sagt.

Jobba med Christoffer
Vi passar på att tipsa om att Christoffer och hans team just nu söker olika profiler till SEBx. Så alla som är intresserade av bank/finans/digitalisering, eller helt enkelt av att jobba med Christoffer – håll koll på sebx.io om det skulle dyka upp något av intresse. Och SÖK! Kan bli en av de bästa möjligheterna i den nya digitala bankeran.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Stockholmarna bakom väskmärket Fanari från Mykonos