Foto: Max Nordanåker

Sveriges äldsta influencer Svante Nybyggars: “Sextio var som en smocka”

Vi har intervjuat Svante Nybyggars som berättar om hur han vågade göra en nystart i livet och om sin förvandling till att bli Sveriges kanske äldsta influencer.

Svante Nybyggars, 68 år från Malmö, lever inget vanligt pensionärsliv. Han reser världen runt, går på exklusiva modevisningar och lägger dagligen ut bilder inför sina följare på sociala medier.

I den här åldern pratar många om att de känner sig marginaliserade, men jag upplever en ny vår, säger han.

Han startade på noll. Idag, åtta år senare, har Svante över 42 000 följare på Instagram.

Följarna känner honom bättre som hans alias ”The Urban Hippie Swe. Så heter kontot där Svante varje dag lägger ut bilder på sig själv i urbana miljöer iklädd heritage-outfits, vilket gjort honom till en världskänd modeikon.

Svantes intresse för kläder har tagit honom världen runt. Foto: Martin Jahnke (t.v.) Max Nordanåker (t.h.)

En resa som började med en livskris när han fyllde sextio
När Svante fyllde sextio år vändes hans liv upp och ner. Han hade en etablerad karriär inom reklambranschen, men stod för första gången i sitt liv inför en ålderskris.

Han skilde sig, gick ned tjugo kilo, skippade alkohol och blev vegetarian. Och så slängde han kostymen och började istället bara bära workwear och denim.

Sextio var som en smocka och fick mig att omvärdera mycket. Jag jobbade som copywriter och jobbet innebar även mycket mat och dryck. Jag kände mig obekväm med mig själv.

– Jag kom på mig själv med att tänka på min stundande hädangång som något mer påtagligt. Det ledde till att jag valde en sundare livsstil och började träna, förklarar han.

Började intressera sig för sina rötter
I samma veva som livskrisen började Svante tänka på sina rötter som han menar att man lätt gör när man blir äldre.

– Jag har varit intresserad av kläder tidigare. Klädintresset har funnits där men jag har inte kunnat ägna mig det. Att det blev den här stilen har ju att göra med att man grunnar mer över sina rötter när man blir äldre.

Jag började rota fram och titta på bilder av förfäder som var småbönder och fiskare. De klädde sig i det som man idag kallar workwear, till exempel ullkeps och byxhängslen. Det fick mig att göra en djupdykning i den subkulturen. 

Facebook hade Svante varit medlem på sedan tidigare. Nu började han även utforska Instagram och lägga upp bilder på sig själv och sin outfit för dagen. 

– Det gick fort, det bara accelererade. Trots min ålder fick jag ganska snabbt följare i både Asien och USA. Det rullade på och det var kul för mig.

Autentiska plagg kan bäras om och om igen. Västen och kavajen köpte Svante för flera år sedan på Real McCoy’s i London. De kombineras ofta med andra plagg på hans bilder. Foto: Max Nordanåker

“Oldfluencer”
Influencer-yrket har varit på uppgång de senaste åren och de mest framgångsrika tjänar stora summor pengar och når ut till miljontals följare. Svante har tagit det till nästa nivå. Han är ”oldfluencer”, en äldre version av en influencer.

”Oldfluencer” låter som något som riktar sig till äldre, men det är generationsöverskridande.

Att vara äldre var en favör för mig. Kläderna när det gäller heritage och workwear får ju gärna ha patina och det får man i ansiktet också med åldern, säger han och berättar att den största följargruppen han har på Instagram är mellan 25 och 30 år.

Det är kul att jag har så unga följare. Mina följare som är 60-plus är ytterst få. Kanske är det helt enkelt färre i den åldersgruppen som är på Instagram.

Svante tycker det är trevligt att bära slips. Men det görs på ett ungdomlig och lekfullt sätt. Foto: Max Nordanåker

Hur ser dina dagar ut idag som pensionär?
– Jag brukar gå till mitt stamkafé varje dag. I princip lägger jag även ut en bild varje dag på en outfit, bilder som jag ibland kan ta i butiker i Malmö där jag bor. Det gör jag för att pusha för butikernas kläder eftersom jag har hyggligt med följare. Jag har inget kommersiellt syfte med det här utan vill hjälpa till.

– Jag har 42 000 följare och det är inte mycket om du jämför med skådisar. Men för en äldre man är det bra och jag får påstötningar från klädmärken ibland, men jag tackar i princip alltid nej. Dels är det kanske grejer jag inte gillar och dels är friheten viktig för mig.

Jag köper mina egna kläder och det kostar men det är mitt eget intresse. 

Tidiga höst outfits. Svante bär ofta lager på lager som kombineras med mössor och vantar. Foto: Max Nordanåker (t.v.) Roland Georg (t.h.)

Hur ser du på att åldras?
– Just nu är jag i en gynnsam situationer. Jag har inga svårare krämpor. Tids nog kommer det krämpor men det är en väldig frihet jag har som pensionär.

Man säger ibland att 70 är det nya 50. Nyblivna pensionärer är oftast friska och blir lite som tonåringar på nytt i den meningen att de kan vara lite ansvarslösa.

– Barnen är vuxna, utflugna och klarar sig själva. Du är fortfarande ganska friskt och kan leva i nuet.

Vad händer härnäst i ditt liv? 
– Jag och en kille till kommer kanske blir föremål för en dokumentärfilm. Det är inte riktigt klart med finansiering ännu men det är dokumentärfilmare Stefan Berg som bland annat gjort Funkiskungen och Blådårar som kommer att göra filmen. Han gör sina egna filmer och det vore rätt kul om den blev verklighet.

Då och då klär han sig i svenska märken. Här ses Svante med skärp och tröja från E.SALMONSON. Foto: Christopher Åkesson

Om du skulle beskriv din stil med tre ord, vilka skulle det vara?
– Beständighet för det första, eftersom att plaggen inte är modekläder som varar en säsong utan tvärtom är klassiska plagg som bara blir bättre förutsatt att du handlat bra kläder. Tidlöshet är ett annat ord som jag tycker beskriver min stil väl.

– Till sist tycker jag även att man kan nämna ordet historia. De här kläderna berättar en historia, exempelvis det amerikanska arméplagget M65 som är en ikonisk jacka som jänkarna hade i Vietnam.

Det finns en historia med varje plagg. Jag har även en skinnjacka som heter Teamster, som först användes av amerikanska transportkillar.

Militär och jeans – en av Svantes favoritkombinationer. Foto: Max Nordanåker

Vad inspirerar dig?
– Jag har hittat ett community på Instagram. Bland annat japaner och sydkoreaner är väldigt inne på den här stilen och jag följer många konton som inspirerar mig.

Jag köper även stora tjocka japanska tidningar med stilbilder. Jag kan inte läsa texten, men jag kan kolla på bilderna.

– Jag åker också på mässor i Europa men en gång var jag även på en mässa i Japan. Då går jag runt och tar lite bilder och känner efter. När jag var i Tokyo kom det till och med fram folk på gatan som kände igen mig. 

Två av många illustrationer som skickats till Svante. Främst är det unga från Asien som gör teckningarna. De utgår då från bilder på hans Instagram.

Klädstilen workwear eller heritage skapas oftast av små varumärken och enligt Svante blir man lätt bekant med ännu fler inom den här subkulturen tack vare internet. 

Jag har lärt känna människor via Instagram och sedan träffat dem i verkliga livet. Jag är 68 idag och jag ser kraften med Instagram. Du skulle aldrig hittat dem utan internet. 

Har du några modetips du vill förmedla till våra läsare?
– Med allt miljötänk idag tror jag att second hand kan få ett uppsving. Broadway and Sons i Göteborg är en butik som jag tycker erbjuder en hel del bra vintage. Annars får man gå in och titta på Instagram och se märken och personer och utforska. Här i Malmö ligger Très Bien som gör en egen kollektion som jag verkligen gillar.

Det är rätt kul att det kommer lite mer breda jeans igen. Det ser fånigt ut med äldre män i tajta byxor tycker jag. 

Svante klär sig ofta i denim och berättar att vissa av hans följare har skrivit att de önskar att deras farfar hade hans stil. En cool farfar får man säga! Foto: Max Nordanåker

SVANTES TRE TIPS – SÅ BLIR DU STOR PÅ INSTAGRAM

1. Regelbundenhet
Att lägga ut regelbundet är A och O. Det behöver kanske inte ske varje dag men det bör komma frekvent tycker jag. Annars hinner folk glömma en. Du måste mata på men utan att peppra så klart.

2. Röd tråd
Ännu viktigare är att du har en röd tråd. Du väljer ett visst område som du postar inom, exempelvis stil inom heritage som jag har valt. Då är bilderna alltid på det temat. Jag lägger inte upp bilder på kompisar eller hundar. Man ska hålla sig till ämnet.

3. Engagemang
För att bli upptäckt måste du även gå in och kommentera på andra människors Instagram. Då hamnar du i deras flöde och de ser dig. Det går inte att vänta och tro att det ska sprida sig självt. Genom att kommentera hos andra och berömma är det god chans att de börjar följa dig.

Håll dig till temat när du fotar. Betong är till exempel en bra bakgrund när du fotograferar råa och urbana plagg. Foto: Roland Georg (t.v.) Max Nordanåker (t.h.)

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.