Svenska Bonetine suddar ut gränsen mellan sovplagg och ready-to-wear

Svenska Bonetine suddar ut gränsen mellan sovplagg och ready-to-wear med lanseringen av exklusiva och hållbara sidenpyjamaser. I en tid som länge präglats av konsumtionsstress, där allt fler tänker medvetet för att handla etiskt producerat mode, lanserar designern Anna Bäck nu sidenvarumärket Bonetine. Fokus ligger på kvalité och komfort utan att kompromissa på stil och hållbarhet.  

Anna Bäck skapar ett fåtal plagg varje år med tanken att de aldrig ska gå ur tiden. Den första kollektionen består av två pyjamasmodeller, en morgonrock, nattskjorta och accessoarer i tre olika färger samt leopardmönster som passar för alla tillfällen. 

Inte bara en pyjamas

Bonetine grundades utifrån en idé att förändra kvinnors sätt att använda sidenpyjamasen, genom att erbjuda en enkel sidenprodukt som passar alla tillfällen.

— När jag tänker på modiga och moderna kvinnor, frispråkiga pionjärer, som vågar stå ut och vara sig själva, så klädde de sig för komfort. Den legendariska skådespelerskan Katharine Hepburn bar pyjamasbyxor på jobbet och författaren Joan Didion rapporterade från hippie-världen i ett enkelt sidennattlinne, säger Anna Bäck, grundare och designer.

Deras mål var aldrig att bli stilikoner – utan de vågade vara bekväma och bar det de ville med självförtroende. Exakt så vill jag att Bonetine bärs: med stolthet och komfort utan att kompromissa med stilen.

Cirkulär filosofi

Alla Bonetines produkter är tillverkade i 100% finaste mullbärssilke. Mullbärssilke är ett rent naturmaterial som är 100% biologiskt nedbrytbart.

Att välja hållbara material som siden och ha kontroll på hela produktionskedjan är viktigt för grundaren Anna Bäck, som också valt att jobba med leverantörer som är småskaliga med höga krav på miljö och- arbetsvillkor. Bonetine köper siden från gamla Kinesiska provinser där silke traditionellt har producerats i tusentals år. För att vara ett modernt och hållbart modeföretag klimatkompenserar Bonetine importen av sina produkter och köper dessutom tillbaka äldre plagg som de sedan återvinner eller re-designar.

— Vi kommer ha ett kontinuerligt fokus på resurslogistik och kvalitet på våra produkter. Vi fortsätter att undersöka sätt att minska vår påverkan, samtidigt som vi behåller integriteten i våra produkter. Bonetine arbetar ständigt med att bygga starka relationer med medvetna leverantörer, säger Anna Bäck.

Bonetine Sidenpyjamas
Bonetine sidenpyjamasar kan användas både till vardags och fest.

Uppväxt med intresse för mode och kvalité

Anna själv är uppväxt i ett hem där mode varit högst närvarande sen barnsben. Pappa jobbade fram till sin pension med mode, det var inspiration- och inköpsresor till världens alla hörn, likaså visningar och mässor som skulle besökas.

— Både mamma och pappa har än idag ett enormt intresse för mode och bra kvalité, vilket 100 procent har lagt grunden för mig och mitt intresse för mode likväl som vikten av att se efter produkter av kvalitet.

— Med detta sagt har jag alltid haft en enormt modeintresse, efter studenten flyttade jag till Milano och pluggade styling på modeskolan Instituto Europeo di Design. Har även en Kandidatexamen i modevetenskap och kommunikation från Stockholmsuniversitet, samt läst kurser på den fantastiska skolan Polimoda i Florens. Där jag fick chansen att lära mig av bland andra namn som Marco Bizzarri, VD för Gucci.

Anna har parallellt med pluggandet haft antalet praktikplatser på både PR byråer och auktionshus i Stockholm för att få ut så mycket som möjligt av tiden som student.

— Jag jobbade sedan som Brand Manager på ett nyskapande företag inom modebranschen innan jag bestämde mig för att satsa på något eget och se om benen bar för Bonetine.

Hur kom ni fram till den första kollektionen?

— Det hela började med att jag letade efter en sidenpyjamas till mig själv då jag alltid kastat av mig kläderna jag haft underdagen så fort jag kommit hem, men alltid saknat något passande plagg att sätta på mig då. Att känna sig fin och bekväm även hemma är viktigt, inte minst för självkänslan.

— Och oj vad svårt det var, det jag hittade var antigen i polyester som skulle föreställa siden eller riktigt exklusiva sidenpyjamaser som inte passade min budget. Fick sedan en sidenpyjamas av mamma i julklapp, den var jättefin men jag började direkt tänka på var jag skulle vilja ändra på den för att få den perfekt. Där kom min idé! Var det möjligt att göra sidenpyjamaser i riktigt bra kvalité, med en fantastiskt passform till ett mer tillgängligt pris?

Så Bonetine kan användas även till vardags eller fest? 

— Ja absolut! Jag hade precis den svarta Goya pyjamasen på min 30-års middag. Tycker såväl fest som till vardags. Släng på dig ett par sneakers och en Kashmir-tröja och du är redo för en jobbdag. Svida om till ett par klackar och du är redo för en middag. Nu mer än någonsin ser vi sidenpyjamasen som streetstyle trend och det är där jag tänker mig att just Bonetine kommer in!

Bonetine säljs på www.bonetine.com och via utvalda återförsäljare. Priserna för en långärmad pyjamas ligger på 3 500 SEK. 

Anna Bäck startade Bonetine med idén att sudda ut gränsen mellan sovplagg och ready-to-wear.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.