Sommarintervju med Andrea Wehtje – om female wellness och coaching

Vi träffar Andrea Wehtje som driver företaget Wholeness by Andrea. Hennes fokus är female wellness och hon stöttar kvinnor genom deras resa från gravida till mammor. Hon jobbar med allt från coaching, bodywork, workshops, föreläsningar, cirklar med mera.

– Jag älskar att arbeta med många olika verktyg för att kunna utveckla både den mentala, fysiska och emotionella hälsan. Jag använder mig av professionell samtalsmetodik, kostlära, hormonlära, embodiment, kroppsbehandlingar och mindfulness, säger Andrea Wehtje.

Wholeness betyder en harmonisk helhet. Där arbetar Andrea utifrån ett holistiskt synsätt att kropp, sinne och själ samspelar och präglar varandra. Andrea tycker att vi behöver förstå och ta hand om alla delar av oss för ett hälsosamt och utvecklande liv.

Hur skulle du beskriva Wholeness by Andrea? 

– Under den senaste tiden har mitt huvudfokus varit att jobba med kvinnor på resan in i och genom moderskapet. Ett område som jag både personligen brinner för. Men även ser ett enormt behov av stöd och brist på kunskap inom, säger Andrea Wehtje.

Hur startade Wholeness by Andrea?

– Wholeness by Andrea är resultatet av min personliga resa. Efter många år i modevärlden så började det skava och jag levde ett liv som inte kändes som mitt. Efter en lång tid av utmaningar och stress så hade jag helt tappat min inre röst. Jag visste inte vad jag behövde och ännu mindre vad jag drömde om. Det som började med en utmattning resulterade i fröet som växte till Wholeness by Andrea. Jag tvingades möta mig själv och jobba med min hälsa på ett holistiskt sätt för första gången. Min tankar speglade mina känslor och hur jag upplevde livet som i sin tur påverkade min fysiska hälsa. Jag fick vända på alla stenar i mitt liv och skapa de förändringar som tillslut fick mig att hitta hem till mig själv, förklarar Andrea Wehtje.

– Efter det kom klarhet och därefter har jag försökt följa min intuition. Mitt första steg blev att utbilda mig till Holistic Health Coach. Sedan har jag fortsatt utbilda mig som coach inom områden som embodiment, kostrådgivning, hormonlära och postpartum, fortsätter hon.

Vad innebär Female Wellness?

– För mig grundar sig Female Wellness i tre saker. Kunskapen om vår kropp och då syftar jag på hela kroppen. Body, mind and soul. Självkärlek och self-care, säger Andrea och fortsätter: Jag tycker det är viktigt att prata om just Female Wellness och inte bara Wellness. Först och främst önskar jag att alla kvinnor får fördjupa sig i kunskapen om sin kropp, bara en sån sak som att förstå sin menscykeln är avgörande. Sen innebär det att bjuda in den kvinnliga mjukheten i hur vi ser på hälsa. Mycket i dagens samhälle kretsar kring ett maskulint görande och även när det kommer till hälsa. Jag önskar att fokus fick hamna på varandet och att bygga från den inre styrkan.

Female Wellness för Andrea grundar sig i kärleken och värdet till oss själva. Enligt henne är det utifrån självkärlek vi sen bygger vår self-care, att ta hand om vår mentala, fysiska och emotionella hälsa. Alltifrån hur vi bygger våra relationer, vad vi äter, hur vi rör oss, hur vi jobbar med våra tankar och vad vi konsumerar för information eller form av återhämtning.

– Som mamma vill jag också vara en förebild för mina barn, att jag alltid ser till att ta hand om mig själv och värdesätter mig själv. Jag vill att det är grunden de ska bära med sig genom livet till allt de gör, säger Andrea Wehtje.

Berätta mer om empowered pregnancy, postpartum and motherhood

– Min önskan är att alla kvinnor får support, verktyg och kunskap för en hälsosam och en blomstrande resa genom sin graviditet, postpartum och moderskap. Jag har själv fått uppleva skillnaden mellan mitt första och andra barn. Min vilja är att alla mammor kunde få uppleva den kraften, tryggheten och välmående jag fick uppleva med mitt andra barn från graviditet till postpartum. Stärka och skapa de bästa förutsättningarna för kvinnor genom graviditet och in i moderskapet, säger Andrea Wehtje.

– Förr i tiden var vi hela stammar som tog hand om både barn och den nyblivna mamma. Idag lever vi i ett samhälle där saknar community och förväntas kunna göra resan nästintill ensamma eller i bästa fall med en lika engagerad partner. Om kvinnor kan få det stödet som behövs så tror jag att det inte bara kommer skapa en känsla av empowerment utan även påverka kommande generationers fysiska, mentala och emotionella hälsa, förklarar hon vidare.

Vad är dina stora passion i livet?

– Jag skulle nog inte kunna välja en stor passion och framförallt så ändras den utifrån vart jag befinner mig i livet. Jag får nog ändå säga att jag jobbar med en av mina största passioner. Det är otroligt meningsfullt och glädjande att få supporta och bevittna den utvecklingsresa som många av de kvinnor jag träffar går igenom, berättar Andrea.

Hon fortsätter berätta att hon skulle vilja lägga till att utvecklas som människa på listan av hennes stora passioner. Att fördjupa förståelsen om sig själv, sina relationer, andra människor och den värld vi lever i.

– Jag jagar alltid ny kunskap om saker jag tycker är intressant och kan totalt försvinna in i en podd eller bok om ämnet. Vill alltid lära mig mer om som kost, personlig utveckling, andlighet, barn psykologi, longevity och menscykeln. Jag äger inga deckarböcker längre, nackdelen är att hjärnan ständigt är påkopplad så stillhet och återhämtning av avgörande för mig, säger Andrea.

En ytterligare stor passion hos Andrea är hälsa. I form av att laga mat, lära sig om nya superfoods, förstå hur kroppen funkar och finna nya verktyg som får henne att ta hand om sig själv bättre.

Vad innebär dina passioner för dig? 

– För mig är passion fundamentalt för att kunna utvecklas. Det skänker mig glädje, kreativitet och mening. Det är något jag vill ska ta mycket plats i mitt liv. Men jag låter de också få vara levande och föränderligt och ibland är de mindre eller mer närvarande i min vardag. En passion kan försvinna och sen väckas till liv igen när man minst anar det har jag fått uppleva, säger Andrea.

Har du något projekt på gång just nu?  

– Just nu är jag föräldraledig med min son Maxi just nu och kommer fortsätta vara det en bit in på hösten så mammarollen är den mest aktuella. Men de kreativa fingrarna har börjat klia lite och idéerna har börjat formas lite smått. Några timmar i veckan jobbar jag med nya program och format jag vill erbjuda till senhösten, säger Andrea och fortsätter:

– Jag kommer förhoppningsvis kunna lansera en ny kurs för blivande mammor, samt erbjuda min conscious motherhood kurs och coaching. Jag har även ett samarbeten i pipelinen att skriva en del content om postpartum care. Men vi får se vad jag hinner med, jag har en tydlig prioritet och inget på bekostnad av hälsa.  Mitt stora personliga projekt är mer self-care i höst. Jag vill fokusera på att stärka min kropp efter ett år av sömnbrist, ammande och för lite egentid. Det längtar jag efter, avslutar hon.

Vad har du för tips för andra som vill börja med det du gör?

– Mitt första tips är att du inte måste veta exakt vad din slutdestinationen är. Vägen dit är det viktiga och ofta behöver vi resa en bit för att komma fram, så var det för mig i alla fall. Att våga utmana sina rädslor och simma i lite okänt vatten ett tag men vara närvarande och njuta på vägen. Sen är det viktigt att våga utmana sig själv med nya saker och nya miljöer för att skapa kreativitet i sitt liv. Kreativitet och nyfikenhet växer ofta inte fram genom samma vanor och rutiner. Exempel som att ta en kurs. Gå på dejter med människor som jobbar med spännande saker, lyssna på en podd om ett ämne som intresserar dig. Eller skriv en lista på saker som ger dig glädje och bocka av en varje dag, svarar Andrea.

– Ett fantastiskt boktips är ”The Artist’s Way” av Julia Cameron. Där du får leka med att väcka kreatören inom dig på en daglig basis. Sist men inte minst är mitt tips att komma i kontakt med sin kropp varje dag via rörelse, meditation och journaling. Om du specifikt skulle vara nyfiken på att jobba med coaching inom kvinnohälsa, postpartum etc så får man gärna höra sig till mig via Instagram så kan jag guida dig rätt med tips på utbildningar, kurser och böcker.

Vad ger dig energi?

– Det varierar ofta och beroende på vart jag befinner mig rent fysiskt, mentalt och emotionellt. Jag försöker att varje dag känna in vad jag behöver just idag för det skiftar hela tiden, beroende på vart jag är i min menscykeln, hur jag sovit eller omständigheter i livet.

Men min största källa till energi är naturen, den tankar upp mig från roten. Min lilla familj tankar jag energi från varje dag. Mina dagliga ritualer som embodiment, meditation och skriva lägger ofta grunden för dagens energi. Slutligen så älskar jag att dansa vare sig det är hemma i vardagsrummet eller på en fest det kan ge mig energi i dagar framåt.

Vad har du för planer i sommar? 

– I sommar ska jag främst vara med min lilla familj i Sverige. Vi kommer att resa ner till Skånes vackra vyer för att sen ta oss vidare till Värmlands lugna skogar. Kombinationen av de bästa av världar enligt mig på sommaren.  Sen är min plan att inte göra för mycket planer, jag finner mest harmoni och energi i det. Jag älskar stillheten på sommaren. Dock är livet med två små barn ofta allt annat än stillsamt. Jag kommer njuta av det som sommardagarna bjuder på både högt och lågt. Sen planerar jag allt det där klassiska som att äta glass, bada naken, gosa med barn i morgonrock, laga mat, kanske en och annan sovmorgon, säger Andrea Wehtje.

Vill du läsa fler intervjuer? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.