Sociala entreprenören Olivia Rothschild om livet, miljötänkande Hyber och nya podden

Vi har träffat Olivia Rothschild som full av energi och entusiasm berättar hur hennes ledord miljö och hållbarhet genomsyrar allt hon gör, vägen till framgången och hennes bästa knep för att hinna med karriären under småbarnsåren.

Vi träffar Olivia Rothschild en frisk majmorgon på ett café på Södermalm i Stockholm. Hon utstrålar energi men samtligt ett lugn av erfarenhet. Detta är inte första intervjun i hennes liv. Olivia är en sann entreprenör som drivit flera världsprojekt, en av grundarna bakom den globala succén 109 World och en inspiration för många på Instagram. Idag är hon aktuell med svenska uppstickarbolaget Hyber och har även gett sig in i podcastvärlden med egna serien “Imagine a World”.

Du beskrivs ofta som en social entreprenör, men hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag skulle beskriva mig själv som mamma, social entreprenör och ett typiskt mellanbarn som gillar enkelhet och genuinitet. Jag är allergisk mot översittarfasoner eller “know-it-all”-typer och omger mig ofta med starka personligheter, kanske för att jag själv försöker väga upp min egna, lite dämpade personlighet, berättar Olivia med uppfriskande självinsikt.

Olivia berättar vidare om uppväxten i Frankrike tillsammans med mamma Anita, pappa Peter och systrarna Antonia och Vanessa. Omgiven av naturen och lek utomhus varje dag fick miljö och moder jord snabbt en betydande roll i hennes hjärta.

Jag älskade att vara ute som barn! Min stora hobby var att klättra i träd och äta körsbär, säger hon med ett leende.

När Olivia var åtta år flyttade familjen till Stockholm men både under och efter studierna har hon hunnit med att bo en del utomlands. Olivia har avklarat både en kandidatexamen i Freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet och en masterexamen i Socialt Entreprenörskap på Hult Business School i London. Hon har även studerat kurser i psykologi, miljöpolitik och krigstid på Harvard Universitet i USA.

Att bo i Sverige, där entreprenörskap, kritiskt tänkande och innovation uppmuntras, gav mig en uppsättning av verktyg som varit mycket användbara för den affärsutveckling jag drivit fram tills idag.

Som bästa vän till yogaprofilen Rachel Brathen, kanske mest känd som “Yoga girl” på Instagram, hamnade Olivia några år på den nederländska paradisön Aruba i Karibiska havet där hon av en slump träffade Patrick som är uppvuxen i huvudstaden Oranjestad. Idag är de gifta och har lilla sonen Hunter tillsammans.

Olivia tillsammans med mannen Patrick och tvååriga sonen Hunter.

Vid årsskiftet anslöt du grundarteamet på startupbolaget Hyber som möjliggör delning av barnkläder mellan familjer. Berätta om bakgrunden till idén.
– Om jag får säga det själv så tycker jag att Hyber är den mest briljanta, digitala tjänsten på marknaden nu! Tjänsten baseras på uthyrning av barnprodukter med lång hållbarhet men med kort användningsperiod. Att barn växer ur sina kläder i snabb takt är ett problem som föräldrar ofta löser genom att köpa nya kläder. För att skapa ett mer hållbart system erbjuder vi istället en digital delningstjänst som gör det möjligt för barnfamiljer att dela barnprodukter.

– Ofta har barnprodukter tillverkade med hög kvalité ett enormt högt andrahandsvärde. Nyckeln till hållbar konsumtion ligger i att ta vara på livslängden i kläderna. Vi vill förlänga livslängden genom att återställa dem till nyskick efter varje användning. Det är det mest effektiva sättet att spara på planetens resurser och minska miljöpåverkan, fortsätter Olivia.

Ett medlemskap på Hyber innebär att dina barn alltid har rätt storlek och högkvalitativa plagg eller produkter. Du som förälder sparar både tid och pengar och gör samtidigt planeten en tjänst. Kan inte bli bättre!

Vad fick dig att hoppa på Hyber-resan?
– Miljö och hållbarhet har länge varit ledord i mina val såväl i livet som i karriären. När jag fick barn blev jag skräckslagen av den djungel av barnprylar som väntade mig. Jag blev helt matt av all marknadsföring mot nyblivna föräldrar och “du-måste-ha” attityden i samhället. Hybers koncept bygger på att du inte ska behöva kompromissa med kvalitén på barnprodukter bara för att du vill välja något som är bra för planeten, ekonomin eller är tidsbesparande.

– Det är för mig helt onödigt att äga saker som jag endast har användning för i några månader. Då hyr jag mycket hellre och låter någon annan ha nytta av produkten efter mig! Jag tycker dessutom att det är särskilt spännande med Hyber eftersom det inte bara handlar om att sälja en praktisk tjänst utan förändra konsumtionsvanor från grunden.

Du gjorde nyligen ett Instagraminlägg där du skrev att vi är generationen som är mest klimatmedvetna, men som också lever mest “klimatskadande”. Vad tror du att det beror på och hur kan vi vända trenden?
– Vi är bra på att tala om hållbarhet men sämre på att agera därefter och basera våra konsumtionsval på att försöka minimera vår miljöpåverkan. När det kommer till kritan är vi bekväma, ekonomiska och väldigt trendkänsliga i våra köp. Vad vi säger stämmer inte alltid överens med vad vi gör.

Miljömedvetenhet i all ära men andra parametrar styr också våra val. Det är inte konstigt eftersom vi är uppvuxna under “slit- och släng” attitydens blomstrande era. Allt ska gå fort, det ska vara hyfsat billigt och följa trenden.

– Jag tror vi behöver bli mer transparenta och medvetna om effekterna av vår konsumtion så att de hållbara alternativen inte hamnar på efterkälken vad gäller det praktiska, ekonomiska och trendiga. För Hyber handlar det till exempel om att ständigt göra tjänsten så enkel, prisvärd och kvalitativ som möjligt och inte bara hoppas på att folk ansluter sig för att det är trendigt att vara miljömedveten.

Naturen och moder jord ligger Olivia varmt om hjärtat.

Du har nyligen startat en podcastserie som heter “Imagine a World”. Var kommer idén ifrån och vad kan vi förvänta oss i serien?
– Podcasten är ett sätt för mig att hålla intressanta, provokativa och inspirerande konversationer med människor som har väldigt annorlunda idéer än vad som tillhör normen. Jag ville utmana mig själv och bredda min förståelsehorisont och tänkte att en podcast kanske är ett bra sätt att göra det på – även dela med mig av det jag får höra till andra som vill lyssna.

I serien pratar jag och mina gäster om allt ifrån polyamory, antinatalism, en värld utan gränser eller orgasmiska födslar, med mera.

– Det är en stor blandning av ämnen och tanken är att låta människor lyssna in, forma sina egna åsikter och föra konversationen vidare i sina umgängen.

Hur startar du morgonen?
– Sköljer ansiktet! Alltid. Och dricker en smoothie. Det är också Hunters absoluta favoritdryck. Så fort han vaknar ber han om en rosa smoothie, som vi proppar med massa nyttigheter, så det är perfekt.

Vad tränar du helst, om du nu tränar?
– Min träning har tyvärr blivit extremt åsidosatt sedan jag fick barn. Annars har jag alltid varit en ganska sportig person – jag älskar att springa, yoga och hajka. Men jag har faktiskt börjat klättra lite. Jag och Patrick brukar ta med oss Hunter till klätterhallen ungefär en gång i veckan – det är riktigt kul!

Du brukar skriva att du har “a wild child” till son. Vad är dina bästa knep till alla som känner att de också har ett vilt barn?
– Omfamna det. Ibland, när ens barn är det enda som kutar runt, tar allas grejer, är mest högljudd och inte låter dig få en sekunds vila, är det riktigt svårt. Men. Det är en supergåva.

När jag lyckades släppa på mina förväntningar om hur saker och ting borde vara och tänka bort omgivningens tankar blev allt så mycket lättare och jag kunder verkligen börja uppskatta min sons nyfikenhet, lekfullhet och behov av interaktion.

Vad är din go-to-veganmiddag när du snabbt behöver slänga ihop något?
– Spontant, pasta pesto! Så enkelt och man har typ alltid pasta hemma. Då tar jag något grönt jag har hemma – oftast spenat men såklart gärna basilika, en riktigt god olivolja, en liten klyfta vitlök (tycker inte om när det tar över), citronsaft, nötter jag har i skafferiet (rostade mandlar, cashews, pinjenötter eller kanske frön såsom solrosfrön), salt och peppar. Jag slänger in allt i en mixer, kokar pasta och klar. Alltid gott och så enkelt.

Har du några sista tips till den som vill börja konsumera smartare och mer hållbart?

  1. Börja ifrågasätta dina inköp. Bara börja med att uppmärksamma dem så att du blir mer medveten och se vad du lätt kan ändra eller kanske fortsätta med utan ångest.
  2. Använd kreativiteten. Kanske inte så konkret men det går att göra så mycket med små knep om man bara börjar testa. Gamla kläder kan du låta sys om eller bara använda på ett annat sätt. Om något är sönder – laga! I köket kan du börja se det som en utmaning att göra goda rätter av ingenting.
  3. Börja se hållbarare vanor som möjligheter – istället för begränsningar. Lite samma resonemang som att nyttigt inte vore lika gott som onyttigt. Så är det inte, vi är för det mesta bara lata… .
Hyber--1024x904
Hyber erbjuder en digital delningstjänst som gör det möjligt för barnfamiljer att dela barnprodukter.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.